2020. máj 30.

14. Ez történt egy éjszaka (It Happened One Night) (1934)

írta: mindennapra1film
14. Ez történt egy éjszaka (It Happened One Night) (1934)

mv5byzjmmwe5njatnwmyzs00nmfilwiwmdgtzde2nzczywfhnzizxkeyxkfqcgdeqxvynjc1ntyymjg_v1_sy1000_cr0_0_666_1000_al.jpgUSA (Columbia), 105 perc, ff, romantikus vígjáték

Rendező: Frank Capra

Producer: Frank Capra, Harry Cohn

Operatőr: Joseph Walker

Forgatókönyv: Robert Riskin, Samuel Hopkins "Night Bus" c. története alapján

Zene: Howard Jackson, Louis Silvers

Szereplők: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Karns, Jameson Thomas

 

A Filmről

Az 1935-ös Oscar átadón olyan dolog történt, ami összesen háromszor fordult csak elő a legnevesebb díjátadó történetében: Egy film megnyerte az öt legfontosabb kategória díját: A legjobb film, a legjobb rendező (Frank Capra), a legjobb férfi főszereplő (Clark Gable) és legjobb női főszereplő (Claudette Colbert), valamit a legjobb forgatókönyv (Robert Riskin) díját.

screenshot_2022-10-15_at_15-22-26_ez_tortent_egy_ejszaka_1934.jpg

Frank Capra romantikus vígjátéka egy temperamentumukat és társadalmi hátterüket tekintve radikálisan össze nem illő páros egymásra találásának válogatott civakodásokkal és bonyodalmakkal teli története. Ellie (Claudette Colbert), az újságok címlapjáról ismert dúsgazdag család egyetlen lánygyermeke az apai akarattal szembeszegülve házasodni készül. Ellie apja (Walter Connolly) tisztán látja, hogy a férfi csak a család rangjára és pénzére pályázik, de a szerelmes kisasszonyt nem képes erről szép szóval meggyőzni. A lány egy apjával való veszekedés hevében a lány megszökik, és útnak indul a férfihez, King Westleyhez (Jameson Thomas). Az elkényeztetett Ellie azonban nehezen boldogul a számára idegen hétköznapi élet útvesztőiben, és az éjszakai buszon megismert, italozásai szokásai miatt frissen elbocsátott újságíró, Peter Warne (Clark Gable) segítségére szorul. Warne vállalja, hogy titokban tartja Ellie kilétét és eljuttatja vőlegényéhez, ha cserébe megírhatja a nagy érdeklődésre számot tartó szökés történetét. A két ellentétes személyiség az út során lassan egymásba szeret, és az eredetileg tervezett esküvő meghiúsítása után, immáron apai beleegyezéssel, végül egymásra talál.

mv5bngvjmte2zmutytbmoc00ntfilwiwnzitzwqzmge5y2jlmdvjxkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mq_v1_sy1000_cr0_0_1356_1000_al_1.jpg

Fentiek alapján a film nem tűnhet többnek egy átlagos romantikus vígjátéknál, melyeket tucatszám gyártottak a harmincas és negyvenes években, de hagyjuk megtéveszteni magunkat, mert az Ez történt egy éjszaka sokkal több annál. Ezt a filmet tekintik az 1934 és 1945 között oly divatos ún. screwball comedy-k (magyarul talán hóbortos komédiák) egyik első, jeles képviselőjének. Frank Capra előszeretettel nyúlt vissza ehhez a műfajhoz további pályafutása során is. Egyik fontos jellemzője ezeknek a filmeknek, hogy a pár tagjai eleinte kifejezetten ellenségesek egymással, és ez az ellenségeskedés fordul át idővel szerelemmé. Másik fő jellemzőjük, hogy vagyoni helyzetük és a neveltetésük is nagyon különböző. Bár a klasszikus hóbortos vígjátékok ideje rég lejárt, azért a fenti sémákkal rengeteg mai filmben is találkozhatunk.

mv5bntrly2jlzmutntjins00n2yzlthjodetngvjzjq2odk1yzjjxkeyxkfqcgdeqxvymduyotuynq_v1.jpg

A road movie alapstruktúra következtében a szereplők mindig éppen úton vannak, új helyszíneken és váratlan szituációkban találják magukat, és különböző okokból mindig sietnek valami felé, vagy menekülnek valami elől. Az Ez történt egy éjszakában a cselekmény szempontjából is fontos szerep jut a különféle közlekedési eszközöknek (legyen az hajó, busz, autó, motorkerékpár vagy repülő). Frank Capra pedig mesterien tudott történeteket szőni jól ismert, hétköznapi szituációkból, legyen az evés, mosdás, horkolás, öltözés vagy vetkőzés. A romantikus vígjátékok receptjéhez hűen a szereplők időnként elrejtik személyazonosságukat, de amikor Peter és Ellie házaspárnak adják ki magukat, saját sorsukat vetítik előre.

screenshot_2022-10-15_at_15-24-03_ez_tortent_egy_ejszaka_1934.jpg

Frank Capra műve rendre olyan szituációkat sorakoztat fel, ahol az önmagáért való játék kerül a középpontba; illetve Warne figurájának is lételeme a játékosság, a szerepjátszás, a történetek fabrikálása, és mások szórakoztatása. Ahogy Warne lassan bevonja játékaiba Ellie-t, úgy a néző is egyre inkább a humoros szituációk beavatottjává válik, és egyre jobban drukkol, hogy a szeme előtt kibontakozó, ideális együttműködés párkapcsolati szinten is megvalósuljon. Ráadásul Gable ironikus módon távolságot tart szerepétől, ami állandó feszültséget ad a jeleneteknek, és plusz egy szinttel bővíti a cinkosság láncolatát. Ezek a játékos szituációk a film legemlékezetesebb pillanatai, mint amikor Warne eljátssza a gengsztervezért, hogy ráijesszen Oscar Shapeley-re (Roscoe Karns), vagy amikor a fánk kávéba való belemártásának rejtelmeiről tart előadást a lánynak, de az egyik legjobb ezek közül is, amikor Warne nyers répa majszolása közben sikertelenül próbálgatja stoppolási technikáit, amire válaszul Ellie merészen kivillantja a térdét, mire azonnal megáll egy autó.

A kritikusok nem győzték dicsérni Capra montázsainak és beállításainak erejét, mely csupán funkcionális volt számára, viszont tévedhetetlen érzéke volt a forgatókönyvhöz és a színészvezetéshez. Gable és Colbert alakítása nagyban hozzájárult a film sikeréhez. A két sztár ellenállhatatlan összjátékában olyan ideállal találkozunk, amely szinte teljességgel kiveszett napjaink mainstream mozijából: a kölcsönös adok-kapok férfi és nő között.  Az Ez történt egy éjszaka a hollywoodi filmgyártás egyik alapműve: profi, tökéletesen kivitelezett és sziporkázóan ötletes, vegytiszta szórakoztatás.

Érdekességek

- Clark Gable az Oscar-díját egy gyermeknek adta, aki csodálatát fejezte ki iránta és azt mondta, hogy a szobor megszerzése az, ami számít és nem a birtoklása. A gyerek végül visszaadta a díjat Gable családjának, miután a színész meghalt.

- Clark Gable végül csak azért kapta meg a főszerepet, mert az MGM vezére, Louis B. Mayer épp dühös volt a színészre és úgy gondolta, hogy egy ilyen buszos road-movie megfelelő büntetés lesz a számára. Claudette Colbert pedig azzal a feltétellel szerződött le a filmhez, hogy a szokásos gázsija kétszeresét kapja és nem várják el tőle, hogy négy hétnél többet forgasson.

it-happened-one-night-1934-22.jpg

A film főszerepét alakító színészek elégedetlenek voltak a forgatókönyvvel, ezért elég feszült hangulatban vágtak bele a forgatásba, s az Ellie-t megformáló Claudette Colbert véleménye a munka befejezése után sem változott. Clark Gable sem volt oda túlságosan a filmért, első mondata a forgatás kezdetekor állítólag ez volt: "Na essünk gyorsan túl rajta!"

A film befejezése után Colbert azt mondta egy barátjának, hogy most fejezte be a világ legrosszabb filmjét. Bár az Akadémia őt is Oscarra jelölte, ő nem érezte úgy, hogy nyerhet, ezért az Oscar gála helyett inkább egy vonatkirándulásra indult. Miután őt hirdették ki nyertesnek, a stúdiófőnök Harry Cohn kiküldte az egyik emberét a pályaudvarra, hogy "szedje le" a színésznőt a vonatról, amely még nem indult el. Colbert végül egy kétrészes utazókosztümben érkezett meg a gálára.

- Állítólag azért csökkent jelentősen a fehérnemű-eladás a bemutatás évében, mert egy jelenetben kiderül, hogy Clark Gable nem hord semmit az ing alatt.

- A híres jelenetet, melyben Colbert kivillantja a lábát, először egy dublőrrel vették fel, mert a színésznő nem volt hajlandó azt eljátszani. De miután meglátta a testdublőr lábát, kijelentette, hogy "Ez nem az én lábam", melynek eredményeképpen végül vele forgatták le a jelenetet.

Vélemény

Meglepően tapasztaltam a film megnézése után, hogy a film a mai néző számára is üdítő és szórakoztató. A film időtállósága egyrészt a színészek kitűnő alakításának, a remekül megszerkesztett forgatókönyvnek és a népszerű alapkonfliktusnak, másrészt a merész cselekményvezetésnek, a pergő dialógusoknak, továbbá a poénok megfelelő mennyiségű halmozásának köszönhető.

mv5bmja3ndg0nzu1nf5bml5banbnxkftztgwnjqwntq3mte_v1_sx809_cr0_0_809_999_al_1_1.jpg

A két főszereplő valóban szikrázik a vásznon, kettőjük verbális csatái még több élettel töltik meg az egyébként is kiváló forgatókönyvet. Clark Gable-t korábban még csak a híres amerikai filmeposzban, az Elfújta a szélben (Gone with the Wind, 1934) láttam korábban, míg a női főszereplőről csak halvány információim voltak. Annak ellenére, hogy mindketten csak vonakodva vállalták el a szerepeket és a hátuk közepére kívánták, nagyon odatették magukat. Mi lett volna, ha még komolyan is veszik? A film Oscar tarolása elsőre meglepőnek tűnhet, de tulajdonképpen potenciális vetélytárs híján, leszámítva talán a A cingár férfi (The Thin Man) c. filmet, már nem is tűnik annyira meglepőnek.

screenshot_2022-10-15_at_15-23-06_ez_tortent_egy_ejszaka_1934.jpg

screenshot_2022-10-15_at_15-24-19_ez_tortent_egy_ejszaka_1934.jpg

Ha sikerül túllépnünk a furcsa címadáson, hiszen még véletlenül sem egy éjszakáról szól a film, hanem egy több napos utazást követünk végig, több nappalon és éjszakán keresztül kalandról kalandra, akkor egy igen kellemes filmélményben lesz részünk.

https://gloria.tv/post/WBNAuistkGfB2tovjgfuBkckC

Ítélet: 10/7,5

Szólj hozzá

road movie Oscar Clark Gable Frank Capra screwball comedy Claudette Colbert