2022. sze 10.

111. My Fair Lady (1964)

írta: mindennapra1film
111. My Fair Lady (1964)

1964-my-fair-lady-small.jpgUSA (Warner Bros.), 170 perc, Technicolor, musical

Rendező: George Cukor

Producer: Jack L. Warner

Operatőr: Harry Stradling

Forgatókönyv: Alan Jay Lerner, G. B. Shaw Pygmalion című drámája alapján

Zene: Frederick Loewe

Szereplők: Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway, Gladys Cooper, Wilfrid Hyde-White, Jeremy Brett, Theodore Bikel

 

A Filmről

Henry Higgins nyelvészprofesszor (Rex Harrison) belemegy egy fogadásba, melyet kollégája, Pickering ezredes (Wilfrid Hyde-White) ajánl fel neki, aki szerint Higgins nem tud hat hónap leforgása alatt úrihölgyet nevelni az egyszerű virágáruslányból, Eliza Doolittleből (Audrey Hepburn), hogy közönséges származását még olyan jelentős társadalmi eseményen se lehessen észrevenni, mint a nagykövetség bálja. Végül Higgins professzor megnyeri a fogadást, de nem hajlandó elismerni, hogy ebben Elizának is komoly szerepe volt. A lány ezért otthagyja őt és azzal fenyegetőzik, hogy elfogadja az egyik kérőjének házassági ajánlatát, így már csak az a kérdés vajon Higginsnek lesz-e még ideje helyrehoznia a hibát, amit elkövetett.

mv5bmtywntixmzm0ml5bml5banbnxkftztgwntqzotk5mte_v1.jpg

screenshot_2022-09-03_at_07-06-20_my_fair_lady_1964.jpg

George Bernard Shaw 1913-ban írta meg a film alapját képező Pygmalion című drámáját. Pygmalion egy mitológiai föníciai király volt, aki beleszeretett az általa teremtett szobrába, miként Higgins professzor is beleszeret az általa "teremtett" úrihölgybe, Elizába. Ebből készítette el azután Alan Jay Lerner a musicalváltozatot, amely az 1956-os bemutató után egyenesen letarolta a Broadway-t, így nem volt kérdés, hogy filmvászonra kívánkozott. Hiába játszotta azonban Julie Andrews kiválóan a színpadon Elizát rengeteg alkalommal (Henry Higgins szerepét a színpadi változatban is Rex Harrison alakította), nem kaphatta meg a női főszerepet, mert a producernek valódi sztár kellett: Audrey Hepburn

Talán kevesen tudják, de a filmben felcsendülő betétdalokat (egyetlen kivételtől eltekintve) a színésznő legnagyobb bánatára nem saját maga, hanem egy énekesnő, Marni Nixon énekelte fel. Később bevallotta, ha előre tudta volna, hogy a dalokat nem ő énekelheti, akkor el sem vállalta volna a szerepet. A "szelleménekes" Marnie Nixon egyébiránt olyan színésznőknek kölcsönözte énekhangját korábban, mint Deborah Kerr a Félévente randevúban (1957) és az Anna és a sziámi király (1956) című filmben, vagy Natalie Wood a West Side Story-ban (1961). Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy az nem teljesen igaz, hogy Hepburnnek egy hangját sem lehet hallani a dalok közben. Sok helyen a mélyebben fekvő sorokat ő maga énekelte, majd amikor a dallam átmegy magasabb hangok felé, már Nixon hangját halljuk.

marni_nixon.jpg

Sokak szerint éppen ez lehetett az oka, hogy végül Audrey Hepburn nem kapta meg az Oscar-díjat Eliza szerepéért, hanem az Julie Andrewsnál landolt a Mary Poppinsban nyújtott alakításának köszönhetően. Pedig nem mondhatjuk, hogy a színésznő nem adott bele mindent a szerepbe, hogy minél élethűbben alakítsa Eliza Doolittle-t. Táncolni tanult, és nyelvórákat is vett a Kaliforniai Egyetem fonetikaprofesszorától, Peter Ladefogedtől, melyek során a kelet-londoni cockney akcentust tanulmányozta. Továbbá mindennap ő ment legkorábban sminkelni, hogy hosszadalmas munkával jól összekoszolják a forgatásra, és a haját is bekenjék, hogy minél zsírosabbnak látszódjon.

A Warner Brothers csodálatos musicalje a forgatás idején minden idők legnagyobb költségvetésű (17 millió dollár) filmje volt, a kiadások azonban busásan megtérültek, mert végül a My Fair Lady lett az év öt legjövedelmezőbb filmjének egyike. A magyar származású amerikai filmes, George Cukor egész karrierje alatt előszeretettel vitt vászonra irodalmi és színpadi műveket. Különös érzékenységgel ábrázolta a sztárkettős valószínűtlen románcát és használta fel a rendelkezésre álló pompás külső eszközöket. És valljuk be, ki tudna ellenállni a filmben felcsendülő fülbemászó dallamoknak, a varázslat pedig azóta is tart – közel hatvan év után a mű mit sem vesztett régi fényéből.

George Cukor remek filmet rakott össze a rendelkezésére álló alapanyagból, aminek nem csak a nézők körében, hanem a kritikusoknál is meg lett az eredménye. A My Fair Lady 12 jelöléséből végül 8 Oscar-díjat vihetett haza, köztük a legjobb filmnek, legjobb rendezőnek /George Cukor/ és legjobb férfi főszereplőnek /Rex Harrison/ járó szobrokat.

Érdekességek

- Jack Warner eredetileg Vincente Minelli-t szerette volna felkérni a film megrendezésére, ám a rendező magas gázsijára hivatkozva ez nem valósult meg, így került a képbe George Cukor.

- Harry Higgins szerepét felajánlották Cary Grantnek, Laurence Oliviernek, Richard Burton-nek és Peter O’Toole-nak is, ám egyikük sem vállalta, így landolt végül Rex Harrisonnál, aki már a Broadway-n is alakította a szerepet.

- Rex Harrison a szokástól eltérően nem volt hajlandó a dalok újrafelvételére, így - akkoriban még rendkívül szokatlan módon - egy drót nélküli mikrofont rejtettek a ruhájába.

mv5bmtgwmte4mja2ml5bml5banbnxkftztcwmta1odu1nw_v1.jpg

- A két főszereplő között korántsem volt felhőtlen a viszony a forgatás alatt, mert Rex Harrison minden áron azt szerette volna, ha a filmben is Broadway-beli partnere, Julie Andrews játszik vele, azonban Audrey-t nem tudta kigolyózni a produkcióból.

- Bár Audrey Hepburn végül nem kapott díjat Eliza Doolittle szerepéért, Rex Harrisonnak ő maga nyújtotta át a kitüntetést. Sokan azt hitték, meg sem jelenik az Oscar-gálán, de a színésznő nagyon profi módon és sportszerűen viselkedett.

audrey-hepburn-697x800.jpg

- Nagyon kínos, de a film stáblistájáról valahogy lemaradt a zenei felvételeknél a zenekart vezénylő André Previn karmester neve, pedig Oscar-díjat is kapott ezért a munkájáért.

Cecil Beaton díszlettervező szerette volna elérni, hogy a hitelesség kedvéért Londonban forgassanak, ám Jack L. Warner producer nem volt hajlandó kimozdulni a stúdióból, és miután George Cukor is őt támogatta, a film összes jelenete stúdióban lett felvéve. A díszlet viszont annyira jól sikerült, hogy ezt alig lehet észrevenni.

A film forgatása alatt ölték meg az akkori amerikai elnököt, John F. Kennedy-t, emiatt egy napra leállt a forgatás is.

- A golyók, amiket Higgins professzor Eliza Doolittle szájába rak, valójában szőlőszemek voltak.

Vélemény

My Fair Lady-vel elérkeztünk talán az első olyan musicalhez / zenés filmhez, amit kifejezetten kedvelek. Ennek pedig két oka van: az egyik a remek történet, a másik pedig természetesen Audrey HepburnMár az alapötlet is izgalmasan hangzik, és szerencsére kifejezetten érdekesen van megírva a történet. Mindezek mellett szerencsére a humor is kiemelt szerepet kapott a filmben, és persze ne feledkezzünk meg a remek betétdalokról, amiket a film megnézése után is még sokáig dúdolgatunk vagy énekelünk magunkban.

Engem egyetlen percig sem zavart, hogy tudtam nem Audrey Hepburn énekelte a dalokat a filmben. Cserébe olyan bájt, kecsességet és színpadi kisugárzást kaptam tőle, amit kevesen mondhatnak el magukról. Annál  jobban meglepett, hogy a színésznőt még Oscar-díjra sem jelölték. Ennek nyilvávaló oka az lehetett, hogy nem ő énekelt a filmben, mindenesetre egy jelölést talán megérdemelt volna alakításáért. Zárójelben jegyezném meg, hogy a végül az aranyszobrot elnyerő Julie Andrews szerintem semmi olyat nem mutatott a Mary Poppinsban, ami alapján megérdemelten kapta volna meg a díjat. 

Kapott viszont a színésznő helyett más Oscart, méghozzá a Higgins professzort alakító Rex Harrison. Az ő esetében nem tudok elmenni amellett, hogy bár valóban kiválóan hozta a szerepét, viszont az énektudása igencsak hagy kívánnivalót maga után. Mondjuk ki, amit Harrison éneklés gyanánt bemutat a filmben, az nem más, mint egy óriási blöff. Ugyanis gyakorlatilag nem is énekel, sokkal inkább éneklősen mondott beszédeknek mondanám, de ezzel is sikerült megvennie az Akadémiai Bizottságot. Az ő esetében egyébiránt sokszor indokolatlannak tartottam, hogy próza helyett dalban fejezte ki mondanivalóját. 

Kijelenthetjük, hogy a magyar származású George Cukor, az egytől egyik remeklő színészek és nem utolsósorban a zeneszerzők valóban mindent beleadtak a filmbe és ezáltal örök klasszikust alkottak. Musical és Hepburn-rajongóknak egyenesen kötelező darab, másoknak pedig tiszta szívemből ajánlott alkotás, ez pedig az én számból kimondva nem kis dolog. Ki merem jelenteni, hogy a My Fair Lady egy remekül sikerült film, melyet hosszú játékideje és a számos zenei betét ellenére is minden egyes alkalommal szívesen nézek meg. Ha valakinek, hát nekem elhihetitek.

https://videa.hu/videok/film-animacio/my-fair-lady-1964.-eliza-myfairlady-3pLZjZsaMrrKcFgI

Ítélet: 10/8

Szólj hozzá

szerelem klasszikus virág musical London Audrey Hepburn Oscar Julie Andrews Rex Harrison Broadway George Cukor