2024. ápr 25.

165. Rocky (1976)

írta: mindennapra1film
165. Rocky (1976)

s-l1600_1.jpgUSA (Chartoff-Winkler, United Artists), 119 perc,Technicolor, dráma/sportfilm

Rendező: John G. Avildsen

Producer: Irwin Winkler, Robert Chartoff

Operatőr: James Crabe

Forgatókönyv: Sylvester Stallone

Zene: Bill Conti

Szereplők: Sylvester Stallone, Talie Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith, Thayer David 

A Filmről

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) amatőr bokszoló, aki kenyerét leginkább pénzbehajtással keresi meg, éjszakánként pedig kisstílű helyi meccseken bokszol. Amikor az aktuális bokszvilágbajnok, Apollo Creed (Carl Weathers) ellenfele visszamondja a meccset, ő lesz a beugró, aki megküzdhet a világbajnoki címért. A mindenki által előre leírt Rocky hatalmas energiával küzd a célért, miközben beleszeret Adrianbe (Talia Shire), legjobb barátja, Paulie (Burt Young) húgába és megpróbálja kivívni edzője (Burgess Meredith) megbecsülését is.

7156019_1d1ec13e7d8726f71fd97920d338096e_wm.jpg

1975 márciusában Sylvester Stallone látta Muhammad Ali meccsét a teljesen esélytelennek kikiáltott Chuck Wepner ellen, akit ugyan mindenki lesajnált, mégis a tizenötödik menetig húzta a bajnok ellen, sőt az egyik menetben még a padlóra is küldte a legendát. Ez inspirálta őt a Rocky forgatókönyvének megírására, ami rögtön megtetszett Irwin Winkler és Robert Chartoff producereknek. Alkudozni kezdtek és Sly az árat egészen 350.000 dollárig srófolta fel, majd gondolt egyet és bejelentette, hogy csak akkor adja el a szkriptet, ha ő játszhatja el a címszerepet. Szinte mindenki próbálta lebeszélni erről, még a saját édesanyja is, de Stallone hajthatatlan volt, mert tudta ez élete legnagyobb lehetősége. A stúdió csak azzal a feltétellel ment bele, ha a tervezett költségvetést lecsökkentik és Stallone lemond a teljes írói gázsijáról. Végül 1,1 millióból készült el a film és a producereknek még jelzáloghitelt kellett felvenniük a házukra. A film végül világszerte 227 millió dollárt jövedelmezett és ezzel az év legsikeresebb bemutatójává vált.

screenshot_2024-04-21_at_17-46-21_rocky_1976.jpg

Rendezőnek érdekes módon azt a John G. Avildsent kérték fel, aki korábban egyetlen profi bokszmeccset sem látott, sőt még bokszolós mozit sem, de a felkérés után pótolta a lemaradást. A korábbi ökölvívás témájú filmekben nem találta elég élethűnek a bunyókat, ezért a végső ütközeten rengeteget dolgozott együtt a két szereplővel. Stallone fél évig járt ökölvívó edzésekre, de hiába rögtönöztek, az sosem sikerült elég jól. A direktor végül rávette Sly-t, hogy forgatókönyvként pontosan dolgozza ki a koreográfiát és a mozdulatokat. Stallone másnap egy harmincoldalas leírással tért vissza és a filmben látható ütközetet végül teljesen ebből forgatták le. Kisebb gondot okozott az alacsony költségvetés, mivel nem tudtak annyi statisztát kifizetni, hogy megtöltsenek egy csarnokot. Végül a totálok nagy részét más bokszmeccsek televíziós felvételeiből kölcsönözték, de néhány felvételen még így is látszanak az üres székek.

A Rocky valódi archetípusa azoknak a filmeknek, amelyekben a néző már a főcímtől kezdve drukkol a főszereplőnek és pontosan tudja, hogy a végé minden jóra fog fordulni. A filmet mindezek miatt sokan hatásvadász bóvlinak tartják, különösen Stallone későbbi karrierjének fényében. Azonban mind a mai napig nagyjából ezt a sémát követik, vagy ebből táplálkoznak a boksz- vagy küzdősportfilmek, ez vezet a győzelemre: a tökéletes, minden más értéket kizáró célra tartás. A film heroikus hangulatát nagyszerűen emeli ki a film zenéje, amiért Bill Conti is kapott egy Oscar-jelölést. A "Gonna Fly Now" minden idők egyik legemlékezetesebb dallama lett, az emberek a mai napig emlékeznek rá és tudják melyik filmben hangzottak fel a dallamok.

A film túl azon, hogy alacsony költségvetése ellenére nagyszerű bevételt produkált, tíz (!) Oscar-jelölést kapott, ebből hármat meg is nyert: a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb vágás kategóriáját. Sylvester Stallone olyan átéléssel formálta meg Rocky Balboa szerepét, hogy néha még ma is nehéznek érezzük kettejük különválasztását. Ebből kifolyólag nem csak forgatókönyvíróként, hanem színészként is Oscar-díjra jelölték. Ugyan egyiket sem vihette végül haza, de a film megkapta az aranyszobrocskát. Néhányan azóta is téves döntésnek tartják, hogy Scorsese Taxisofőrje elől vitte el a díjat, de kár lenne állást foglalni a kérdésben: mindkét mozi kiállta az idő próbáját.

A bokszfilmeknek ugyan komoly, több évtizedes hagyománya volt Hollywoodban már a Rocky előtt is, de nagyrészt B-kategóriás filmeknek tartották őket. A film hatalmas sikere után kezdték komolyan venni a műfajt és az olyan alkotások kritikai sikerének, mint a Dühöngő bika (Raging Bull, 1980), a Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby, 2005) a The Fighter - A harcos (2010) vagy a Warrior - A végső menet (2011) is nagyrészt Sylvester Stallone mozija ágyazott meg. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a film Rocky Balboa képében egy igazi mozilegendát teremtett, aki egy új típusú férfiideált jelentett a nyolcvanas években, nem beszélve arról, hogy a történethez később még öt folytatás és egy spin-off (Creed) is készült, utóbbiban Rocky már edzőként segíti Apollo Creed törvénytelen fiát bokszkarrierje elindításában. 

Érdekességek

A stúdió fejesei sokkal inkább Burt Reynolds-ot, Ryan O'Neal-t vagy James Caan-t szerették volna Rocky Balboa szerepére.

- A szűkös költségvetés miatt úgy döntöttek, hogy Philadelphia városában engedélyek nélkül oldják meg a forgatást. Mivel Stallone akkor még nem volt ismert színész, így egy kisebb stábbal is feltűnés nélkül tudtak dolgozni. Amikor egy narancsot dobna utána a filmben, az is csupán egy árus jókedvének volt köszönhető.

-  Stallone olyan szegény volt, hogy el kellett adnia még a kutyáját is. Egy héttel később, amikor eladta a Rocky forgatókönyvét, visszavásárolta azt, majd később a filmben is szerepet kapott.

screenshot_2024-04-21_at_17-42-56_rocky_1976.jpg

- A híres jelenet, amikor Rocky kétszer is felfut a múzeum lépcsőjén, a valóságban a két felvételt csupán néhány óra választotta el egymástól. A jelenet pedig csak azért került végül a filmbe, mert Garrett Brown, a steadycam egyik feltalálója úgy próbálta meg eladni a kameráját Hollywoodban, hogy hátulról követte, amint barátnője felfut a lépcsőn. A végeredmény azonban annyira meggyőző volt, hogy néhány héttel később, már Stallonét filmezte ugyanebben a helyzetben.

A filmben cameo szerepet vállalt a nehézsúlyú bokszoló Joe Frazier, aki a valóságban háromszor is megmérkőzött Muhammad Alival (a szókimondó Apollo Creed figuráját részben Ali alakja ihlette). A film cselekményének néhány emlékezetessé vált jelenetéhez – amikor Rocky a hűtőházban felaggatott húsokat használja bokszzsákként, illetve a múzeum lépcsőin való futás  - az ő felkészülési módszerei szolgáltak alapul.

- A Philadelphia-i Művészeti múzeumnál ma már egy szobor is őrzi Rocky emlékét, amelyet Stallone megbízásából Thomas Schomberg szobrász a film harmadik részéhez készített. 

757_1.jpg

- Sylvester Stallone eredetileg Harvey Keitelt képzelte el Paulie szerepére, melyet végül Burt Young kapott meg.

- Épp Paulie jelenetét forgatták, amelyben részegen sétál haza, amikor egy részeg ember jelent meg a forgatás helyszínén. A férfi kritizálni kezdte a Paulie-t alakító Burt Youngot, hogy nem játszik elég meggyőzően. A színész ekkor megkérte a férfit, hogy mutassa be hogyan viselkedik egy ittas ember, majd őt utánozva játszotta el Paulie szerepét.

A jelenet, amikor Rocky és Adrian csókolóznak, nem a forgatókönyv szerint alakult. Az Adriant alakító Talia Shire a forgatás alatt náthás volt, és nem szerette volna, hogy Sly elkapja tőle. Vonakodott tehát megcsókolni őt, ami játékán is egyértelműen meglátszott. Végül az így született jelenetet jobbnak találták, mint az eredetit. 

- Szerepel a filmben Stallone bátyja, az énekes-dalszerző Frank Stallone Jr. is, aki utcai énekesként jelenik meg, de feltűnik az apja is, aki egy időmérőt játszik a bokszmeccsen.

Chuck Wepner 2003-ban beperelte Stallonét, mert állítása szerint a színész éveken át az ő beleegyezése nélkül használta nevét a filmmel kapcsolatban és pénzt követelt a Rocky-filmek sikere után. Három évig tartó pereskedés után Stallone peren kívül egyezett meg a hajdani ökölvívóval.

Vélemény

Amikor Sylvester Stallone számos elutasítással, egy pornófilmmel és néhány statisztaszereppel a háta mögött végső elkeseredésében megírta a forgatókönyvet egy szegény philadelphiai bokszoló életéről, biztosan nem gondolta, hogy filmes ötlete végül ekkora sikert fog aratni. A film váratlanul nagy siker lett az egész világon, bevételi rekordokat döntött, tíz Oscar-jelölést kapott, amiből hármat el is nyert és Stallone egy csapásra az A-listás hírességek között találta magát, Rocky Balboa pedig egy filmtörténeti legendává vált. Mindezek miatt nem véletlen, hogy végül számos folytatást megért a történet, de egyik későbbi epizód sem tudta megközelíteni a legelső rész színvonalát.

screenshot_2024-04-21_at_17-44-54_rocky_1976.jpg

screenshot_2024-04-21_at_17-40-07_rocky_1976.jpg

Ha meghalljuk Stallone nevét, biztos vagyok benne, hogy az emberek egyik felének Rocky, a másik felének pedig másik emlékezetes szerepe, John Rambo karaktere fog rögtön beugrani. A film kapcsán pedig még azok is ismerik azt a bizonyos lépcsőn felfutást, akik valami különös oknál fogva még nem látták a filmet. Nem kétséges, hogy a Rocky-t tekintjük minden bokszfilmek atyjának, még akkor is, ha készültek ennél jobb vagy épp hitelesebb alkotások, azt viszont senki nem vitathatja, hogy annyi szív és lélek árad a filmből, mint egyik hasonló témájú alkotásból sem. Nincs olyan ember, aki ne szorítana teljes szívéből azért, hogy az Olasz Csődör sorsa jobbra forduljon, legyen szó a bokszolói karrierjéről vagy épp a szerelméről. Való igaz, hogy néha már túlcsordul az érzelem a filmben és helyenként már akár giccsesnek is mondhatjuk, de ez egyáltalán nem zavaró. Végül pedig ott van a zene, Bill Conti olyan ütős filmzenét komponált a filmhez, ami nálam egyértelműen a legnagyobbak közé tartozik, még azok is egy csapásra felismerik, akik nem jártasak a filmzenék világában (Nem, az "Eye of the tiger" nem ebben a részben, hanem a Rocky III-ban csendül fel).

Ennyi szép és elismerő szavak után nincs is igazán szíven leírni mit tartok a film egyetlen gyenge pontjának. Akármennyire is el kellene engednem, mégsem tudok elmenni szó nélkül a bokszjelenetek mellett. Akárhányszor nézem meg a filmet, minden egyes esetben eszembe jut, hogy miért nem lehetett ezt hitelesebben megcsinálni. Mindössze csak annyi kellett volna, hogy Rocky és Apollo nem csupán ütik és vágják egymást, hanem esetleg védekeznek is. Ha valaki ennyi pofont és ütést szed be már az első menetben, mint amennyit ők beszedtek, garantáltan nem húzzák tovább egy pár menetnél, nemhogy a 15. menetig.

Természetesen ez lehet csak nálam ront egy picit az összteljesítményen, mert mindettől függetlenül a Rocky egy tényleg remek film. Amellett, hogy minden idők egyik legjobb sport témájú filmje, egy nagyon szerethető dráma, amely ráadásul semmit sem veszített az erejéből az eltelt évtizedek során, mert hatalmas szíve van.

Ítélet: 10/9

Szólj hozzá

sorozat sport filmzene boksz sportfilm cameo Oscar Sylvester Stallone Philadelphia kulfilm