2023. dec 29.

151. Pokoli torony (The Towering Inferno) (1974)

írta: mindennapra1film
151. Pokoli torony (The Towering Inferno) (1974)

61qdfct0fvl_ac.jpgUSA (20th Century Fox, Warner Bros.), 165 perc, színes, katasztrófafilm

Rendező: John Guillermin

Producer: Irwin Allen

Operatőr: Fred J. Koenekamp, Joseph Biroc

Forgatókönyv: Stirling Silliphant, Richard Martin Stern, Thomas N. Scortia és Frank M. Robinson regényei alapján

Zene: John Williams

Szereplők: Steve McQueen, Paul Newman, Faye Dunaway, William Holden, Fred Astaire, Susan Blakely, Richard Chamberlain, Jennifer Jones, O.J. Simpson, Robert Vaughn, Robert Wagner

 

A Filmről

San Franciscóban a világ legmagasabb felhőkarcolójának átadására készülnek. A nyitóünnepség előtt Doug Roberts, az építész (Paul Newman) megtudja, hogy a vállalkozó, James Duncan veje, Roger Simmons (Richard Chamberlain) nem tartotta be az általa megkövetelt biztonsági előírásokat, és az olcsóbb szigetelés alkalmazása miatt az egész épület elektromos hálózata fokozottan tűzveszélyes. Duncan (William Holden) azonban kisebbíteni akarja a problémát és nem tartja valószínűnek, hogy a nem megfelelő szigetelés akár az egész üvegtoronyban tüzet okozhat, így megtartják a megnyitót. Amikor azonban valóban kitör a tűz az alsóbb szinteken, a vendégek az exkluzív parti helyén rekednek. Doug és O'Halloran tűzoltóparancsnok (Steve McQueen) ezután elkeseredetten próbálják kimenteni a bent rekedt embereket.

604_1.jpg

A Poszeidón katasztrófa sikere után Irwin Allen producer ezúttal egy 130 emelet magas, lángoló felhőkarcolóval helyettesítette a felborult óceánjárót, de a történet középpontjába éppúgy egymáshoz nem illő túlélni vágyókat helyezett. Ugyanabban az évben mutatták be, mint a Földrengés (Earthquake) című filmet, amely ugyancsak kiváló példa az akkoriban igencsak népszerű, nagy költségvetésű katasztrófafilmekre, a Pokoli torony mégis jóval nagyobb sikert aratott, nagyrészt a Steve McQueen - Paul Newman párosnak köszönhetően. Pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy a produkció létre sem jöhessen, mert a két színész nem tudott megegyezni melyikük a nagyobb sztár. A producerek végül kreatív választ találtak a főszereppel kapcsolatos konfliktus megoldására. A film plakátján McQueen neve szerepel először, Newman neve pedig másodikként, utóbbi neve azonban valójában McQueen neve fölött jelenik meg. Így tehát tulajdonképpen a nézők olvasási szokásain (balról jobbra vagy fentről lefelé) múlt, hogy melyik sztár nevét látták meg elsőként. Zárójeles megjegyzés, hogy William Holden ugyancsak szerette volna, ha a neve kiemelésre kerül a plakátokon és a főcímben, de az 1970-es évek elején már nem volt akkora sztár, mint a két másik színész, ezért erről az óhajáról le kellett mondania. 

mv5bodgzy2u5mtctogq4my00zty4lwewmjatmzaznju0ndu0y2m0xkeyxkfqcgdeqxvymjuxode0mdy_v1.jpg

A két színész rivalizálásának másik jó példája az is, hogy Steve McQueen tételesen végigment az egész forgatókönyvön és megszámolta, hogy melyik színésznek hány sora van. Amikor kiderült, hogy neki kevesebb sora van, arra kérte a forgatókönyvírót, hogy adjon több sort a karakterének. McQueen azonban nem csak ezt akarta, hanem azt is, hogy övé legyen a film utolsó sora, függetlenül attól, hogy ez narratív szempontból működik-e vagy sem. Paul Newman később megbánta, hogy elvállalta a szerepet - úgy találta ugyanis, hogy a tűzoltóparancsnok emlékezetesebb és hősiesebb figura, mint az övé, továbbá McQueen csak a film 43. percében tűnik fel, és addigra kettejük azonos mennyiségű szövegéből ő a sajátjának már legalább a felét elmondta. Mindenki attól tartott, hogy ilyen előzmények után a hangulat is pokoli lesz a forgatáson, de a két sztár között nem került sor semmiféle látványos konfliktusra vagy nyílt ellenségeskedésre.

the-towering-inferno-5.jpg

Stirling Silliphant, a Pokoli torony forgatókönyvírója a scriptet két olyan regényből ollózta össze, amelyek a World Trade Center építése kapcsán eljátszottak az ötlettel, hogy mi történne, ha egy ennyire magas felhőkarcolóban tűzvész pusztítana. Richard Martin Stern The Tower című művét, illetve Thomas N. Scortia és Frank M. Robinson The Glass Infernóját gyúrta össze egy történetté. A két könyvet eredetileg külön-külön szerette volna megfilmesíteni a jogokat birtokló két nagy stúdió, a 20th Century Fox és a Warner Bros., de végül úgy döntöttek, hogy társulnak egy nagyszabású, közös produkció érdekében.  A költségeket megfelezték, ennek fejében a Fox stúdióé lett az amerikai terjesztés joga, a Warner Bros. pedig a világ többi részén forgalmazhatta a filmet. Négy stáb dolgozott a filmen: John Guillermin a drámai jelenetekért volt felelős, Irwin Allen az akciójeleneteket forgatta, Jim Freeman a légi jelenetek felvételeit intézte, Bill Abbott pedig a trükkfelvételeket irányította.

A Pokoli torony is jól beleillik a hetvenes évek katasztrófafilmjeinek a sorába, melynek a lényege abban rejlett, hogy összehozzanak egy csapat A-listás sztárt, belehelyezzék őket egy látványos katasztrófahelyzetbe, hogy végül csak néhányukat hagyják életben. A két főszereplő mellett Faye Dunaway, William Holden, Fred Astaire, Richard Chamberlain, Robert Vaughn és Robert Wagner neve is feltűnik a stáblistán. Nem meglepő módon, a sztárgárdának köszönhetően a film végül hatalmas sikernek bizonyult. A Pokoli torony Észak-Amerikában 116 millió dollárt, nemzetközileg pedig 87 millió dollárt hozott, így a 70-es évek egyik legnagyobb kasszasikerének bizonyult. Nem mellesleg nyolc Oscar-díjra jelölték, amiből hármat meg is nyert (legjobb fényképezés, legjobb vágás és legjobb eredeti dal). 

towering28.jpg

Érdekességek

- Susan Franklin szerepére esélyes volt Katharine Ross, Nathalie Wood és Raquel Welch is, de egyikük sem vállalta, Faye Dunaway viszont elfogadta a felkérést. 

Irwin Allen A Poszeidon katasztrófához és a Pokoli toronyhoz egyaránt szerette volna megnyerni az úszónőből lett egykori filmcsillagot, Esther Williamst, aki viszont mindkét felkérést elutasította.

- Harlee Claiborne, az aranyszívű szélhámos eljátszására szóba került David Niven és Peter Ustinov is, de akkoriban mindketten máshová kötelezték el magukat. Végül a klasszikus zenés-táncos filmek utolérhetetlen sztárját, Fred Astaire-t szerződtették. 

- Amikor Faye Dunaway két órát késett az egyik közös jelenetük felvételéről, a dühös William Holden megragadta a színésznőt, a díszletfalhoz lökte, és azt sziszegte neki: „Ha még egyszer ilyet teszel, esküszöm, keresztülhajítalak ezen a falon”. Az incidenst követően Dunaway munkafegyelme állítólag jelentősen javult. 

- Steve McQueennek nem tetszett, hogy a tűzoltósisak széles karimája árnyékolja a szemeit, ezért követelte, hogy alakítsák át. Nem érdekelte, hogy olyat viselnek az igazi tűzoltók is, azaz mindegyiknek ugyanolyan sisakja van – egytől egyig az összes karimáját keskenyebbre szabatta.

607.jpg

- A film új rekordot állított fel a díszletek számának terén, hiszen egészen eddig még egyetlenegy filmhez sem építettek fel 57 díszletet, amiből végül csupán nyolc maradt épségben a forgatás befejezése után.

- A filmben használt toronyház makett, illetve háttérfestmény volt, de néhány elemét díszletként is megépítették.  Az épületről készült belső felvételeket a San Franciscó-i Hyatt Regency szállodában rögzítették, a külsőkhöz  pedig a Bank of America épületét használták, utólag 50 emelettel kiegészítve.

- A tűzjelenetek felvételei során összesen 30 tűzoltó volt folyamatosan jelen a San Franciscó-i és a Los Angeles-i tűzoltóságtól, illetve a filmstúdió tűzoltói közül.  A tüzet propángáz segítségével állították elő, amely egy szeleppel szabályozott, kb. 2,5 cm átmérőjű csövön áramlott keresztül. Ezalatt a lángok ereje és a hőség a tűréshatárig fokozódott. A biztonság érdekében a Los Angeles-i tűzoltóság illetékese 20-30 másodpercben maximálta ezen felvételek hosszát. 

mv5bndljndcynzqtzwriyy00nzc4ltk5ogqtnzk4nzu0ntqymwq5xkeyxkfqcgdeqxvyodg0otm4ntc_v1.jpg

- Dan Bigelow tűzhalála során a szerepet játszó Robert Wagner helyett egy kaszkadőr hajtotta végre a veszélyes mutatványt. Biztonsági okokból az illető maximum 30 másodpercig éghetett, és a kabátja alá rejtett oxigén mennyisége is korlátozott volt. Három kamerával vették fel a jelenetet, és minden tökéletesen sikerült.

- A legnagyobb elővigyázatosság ellenére az egyik jelenet felvétele során a tűz a tervezett határnál tovább terjedt. McQueen és akkori felesége, Ali McGraw színésznő éppen a stúdióban voltak, mikor a tűz hírét meghallották. A színész a felesége tudta nélkül azonnal beállt a valódi tűzoltók közé segíteni. Az egyik tűzoltó csak jóval később döbbent rá, hogy ki segédkezik mellette az oltásban. „Steve McQueen! A feleségem nem fogja elhinni!” – kiáltott fel a férfi. „Az enyém se” – válaszolta a sztár.

Steve McQueen és Paul Newman szinte mindegyik jelenetüket személyesen csinálták meg, beleértve azt az epizódot, amikor több köbméter víz zúdul a szereplőkre a bálteremben.

606.jpg

towering16.jpg

- William Holden öltözője Robert Vaughn-éval volt szemben, akivel össze is barátkozott a forgatás alatt. Holden és Vaughn a forgatási szünetekben rendszeresen kiosontak megnézni, hogy a dublőrök hogyan forgatják az akciójeleneteket.

- Amikor John Williams megmutatta Irwin Allennek a filmzenét, a producer már a főcímnél elbizonytalanodott, szerinte valami nagyon hiányzott. Így kitalálta, hogy amikor a neve felbukkan a stáblistán, legyen egy nagy cintányércsattanás. Williams teljesítette a kérést, ami igen elégedetté tette a producert, ám a filmzenealbum felvételéről azt kihagyta. 

- Az egyik tűzoltó kicsiny szerepében Paul Newman fiát, Scott Newmant láthatjuk. Sokan úgy vélték, a rokonszenves fiatalember jó eséllyel léphetett volna édesapja nyomdokába, ám Scott káros szenvedélyek rabja lett, és néhány évvel később gyógyszer-túladagolásban elhunyt.

mv5boti1ztgyzwitmjyyny00n2yzlweyytctowvhyji5m2iyzgyzxkeyxkfqcgdeqxvymti4mjyzotiy_v1.jpg

- A filmnek akkora hatása volt, hogy hamarosan módosították az amerikai hotelek és irodák tűzvédelmi szabályait.

- Magyarországon eredetileg Tűzvész az üvegtoronyban címmel tervezték a bemutatót, de végül az eredeti cím alapján a Pokoli torony mellett döntöttek.

Vélemény

A Poszeidón katasztrófa kapcsán már említettem, hogy a katasztrófafilmek műfaja nem tartozik kedvenc zsánereim közé, azonban ha mégis választanom kell melyik filme(ke)t nézzem meg, mindenképp a műfaj hőskorának számító 1970-es évekből választanék egyet, és ha egyet kellene kiválasztanom, akkor szinte biztos, hogy erre a filmre esne a választásom. A Pokoli torony ugyanis egy igazi vérbeli, klasszikus katasztrófafilm annak minden hátrányával és pozitívumával egyetemben. Igen, a film telis-tele van sablonos karakterekkel, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy ezek nagy része magának a filmnek köszönhető. Van itt önző szemétláda, önfeláldozó hős, megmentésre váró gyönyörű nő és gyermek vagy éppen vezeklésre vágyó antihős. A film egyik legnagyobb erőssége azonban abban rejlik, hogy ezeket a kliséket pokolian jó színészek játsszák, akik nagyon sokat adnak a film élvezetéhez.

towering09_1.jpg

Steve McQueen és Paul Newman remek, mint mindig, William Holdent jó volt újra látni egy szerepben és nem mellesleg felbukkan a filmben a táncos lábú Fred Astaire is, aki a filmben nyújtott alakításáért Oscar-jelölést szerzett a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Mondjuk ezzel speciel én nem értek egyet, mert alakításában semmi extra nem volt. Ironikus módon karrierjének egyetlen Oscar-jelölése így nem egy musicalből, hanem egy katasztrófafilmből származott. Sajnos sem Robert Vaughn, sem Faye Dunaway nem tudott kiteljesedni igazából, előbbi viszonylag karcsú szerepe miatt, utóbbi pedig sajnos leginkább csak biodíszletként lett felhasználva.

towering27.jpg

Ami viszont viszi a pálmát, az nem más, mint a látványvilág, mert az bizony elképesztő. Szinte hihetetlen belegondolni is, hogy ezt mind megcsinálták és megépítették, ráadásul mindezt úgy, hogy teljesen valósághűnek is tűnik minden. A mindent elpusztító tűz tényleg ott ég a színészek mellett és a mozgásuk meg ugrásaik nem idéznek szuperhősöket, hiszen nekik ezeket a kunsztokat tényleg meg kellett tenni. Itt még nem beszélhetünk CGI-ról, csak praktikus effektekről és mindenre elszánt színészekről és/vagy kaszkadőrökről. A napjainkban készült katasztrófafilmek, apokalipszist hirdető alkotások vagy akár a szuperhősös filmek sehol sincsenek a régiekhez képest, azokban ugyanis nincsenek olyan szuper képességekkel megáldott hősök, akik mindenkit megmentek természetfeletti erejük segítségével vagy akár a fizika törvényeit is felülírva.

towering07.jpg

towering02.jpg

Mindent összevetve, a Pokoli torony egy pokolian jó film a katasztrófafilmek aranykorából, műfajának egyik koronázatlan királya. Én ugyan továbbra sem tartozom a műfaj rajongótáborába, azonban a film nagyságát mindenképp elismerem, mindezek alapján bátram merem ajánlani bárkinek, aki még esetleg nem látta. Aki pedig kedveli a műfajt és/vagy szereti a 70-es évek filmjeinek a hangulatát, azoknak egyenesen kötelező mű.

https://videa.hu/videok/film-animacio/pokoli-torony-1974.mp4-158-perc-1974-W9yX08Q3ioJbefGH

Ítélet: 10/8

Szólj hozzá

katasztrófa tűz kaland látvány tűzoltó felhőkarcoló blockbuster Oscar Steve McQueen Paul Newman Faye Dunaway William Holden