2021. ápr 23.

68. Római vakáció (Roman Holiday) (1953)

írta: mindennapra1film
68. Római vakáció (Roman Holiday) (1953)

800px-roman_holiday_1953_poster.jpgUSA (Paramount), 118 perc, ff, romantikus film

Rendező: William Wyler

Producer: William Wyler

Operatőr: Henri Alekan, Franz Planer

Forgatókönyv: Dalton Trumbo, John Dighton

Zene: Georges Auric, Victor Young

Szereplők: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Eddie Albert, Hartley Power, Harcourt Williams, Margaret Rawlings

 

A Filmről

Ann, a fiatal hercegnő (Audrey Hepburn) éppen egy jószolgálati látogatás keretében Rómában jár, ahol beszédeket tart, ceremóniákon vesz részt és interjúkat ad, amikor egyszer csak elszakad nála a cérna és elszökik - éppen akkor, amikor az orvosa által felírt nyugtató hatni kezd - majd másnap reggel Joe Brady, amerikai újságíró (Gregory Peck) kanapéján ébred. A férfi elsőre ugyan nem ismeri fel, de hamarosan már a nagy karrierlehetőséget látja a hercegnőben. Mivel az újságíró exkluzív interjúra vágyik, a lány pedig arra, hogy valaki elszórakoztassa, így útra kelnek, hogy megismerkedjenek Rómával. Miközben együtt járják a várost, egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A hercegnőnek hamarosan döntenie kell, hogy hazája iránti kötelessége előbbre való-e újonnan megismert szabadságánál és a szerelemnél, de a férfi is döntés elé kényszerül, hogy a nagy sztorinál előbbre valónak tekinti-e a szerelmet és a becsületet.

gac_roman_holiday.jpg

mv5bmtq2nda2odgzn15bml5banbnxkftztcwmdk0odcxna_v1.jpg

Nagyon sok minden kellett ahhoz, hogy ez a film ne csak egy bűbájos kis "romkom" legyen, hanem időtálló klasszikus. Először is kellett hozzá Dalton Trumbo kiváló forgatókönyve, egy kitűnő rendező, a remek szereplőgárda és persze fontos volt, hogy az egész történetnek Róma biztosítja a hátteret. Gregory Peck és Hepburn egyaránt remek alakítást nyújtanak az egymással össze nem illő szerelmesek szerepében, az újságíró túlbuzgó fényképész barátját játszó Eddie Albert pedig hozzájuk hasonlóan tökéleteset nyújt szerepében.

roman_holiday-429342521-large.jpg

Audrey Hepburn korábban még csak néhány európai filmben és egy Broadway-produkcióban tűnt fel, mielőtt megkapta volna a hercegnő szerepét William Wyler filmjében. Az “őzikeszemű” bájos színésznő az egész világot elbűvölte előkelő megjelenésével és visszafogott nőiességével. A háttérben megjelenő szilárd akaratú lénye pedig új színt hozott az ötvenes évek filmvilágának szőke kebelcsodái mellett. Mondani sem kell, szerepeltetése telitalálatnak bizonyult, a Római vakáció pedig hatalmas sikert aratott és Hepburnt rögtön az álomgyár csúcsára repítette. Pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy a szerepet ne ő kapja meg, a próbafelvétele ugyanis kifejezetten rosszul sikerült a színésznőnek, így William Wyler le is állította a felvételt. Az operatőrnek azonban valamiért megtetszett a törékeny szépség, az pedig még inkább, ahogy Hepburn ezek után nekiállt veszekedni a rendezővel. Hagyta tehát tovább forogni a szalagot, hogy aztán bemutassa a végeredményt a rendezőnek, aki végül nyelt egyet és Audrey Hepburn ezzel elnyerte Anna hercegnő szerepét. Már a forgatás alatt lehetett érezni, hogy a színésznő alaposan fel fogja forgatni a hollywoodi álomgyárat. Gregory Peck például azt javasolta a stúdiónak, hogy az eredeti tervekkel ellentétben Audrey Hepburn neve is kapjon kiemelt helyet a plakáton, mert biztos volt benne, hogy Oscar-díjat fog kapni a szerepért.

A tapasztalt Peckkel tökéletesen kiegészítették egymást, az erős, férfias és becsületes kísérő szerepében végig az önzetlen, tiszta szerelmen van a hangsúly, amely a film végére éri el a keserédes csúcspontját.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható
A tapasztalt Peckkel tökéletesen kiegészítették egymást, az erős, férfias és becsületes kísérő szerepében végig az önzetlen, tiszta szerelmen van a hangsúly, amely a film végére éri el a keserédes csúcspontját.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.

William Wyler, Hollywood egyik legmegbízhatóbb mestere autentikus római helyszíneken forgatott, így a város magával ragadó hangulata és nevezetességei csak tovább erősítik a varázslatos Hamupipőke történetet. Ez még annyira ritkaságnak számított abban az időben, hogy a film főcíménél meg is említik, hogy „Ezt a filmet teljes egészében Olaszországban, Rómában vették fel.” Habár a film egyik vonzereje az eredeti olasz környezet, a rendező céltudatosan fekete-fehérben forgatta le az anyagot, nem akarta ugyanis, hogy Róma a maga harsány forgatagával elnyomja a történet lényegét.

romanholiday_h_1953-928x523.png

A film íróját, Dalton Trumbót az állítólagos Amerika-ellenes tevékenysége miatt előbb feketelistára tették, majd 11 hónapra börtönbe is került. A film forgatókönyvét is a fogsága alatt írta meg, amiért 50 ezer dollárt kapott. Így fordulhatott elő, hogy amikor a Római vakáció elnyerte az Oscart a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában, az író helyett barátja Ian McLellan Hunter (az ő neve szerepel egyébként a stáblistán is) ment ki a színpadra átvenni a díjat és learatni a babérokat. Évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy Trumbo végre megkaphassa az őt megillető elismerést ezen csodálatos film elkészültében játszott szerepéért. A stáb többi tagjának szerencsére nem kellett ilyen sokáig várnia, a Római vakáció ugyanis 10 Oscar-jelölést is kapott (köztük a legjobb filmét is), melyek közül az egyik szobor az akkor még ismeretlennek számító Audrey Hepburné lett. Pályája során ugyan számos alkalommal játszott még hamvas ártatlanságot, de ez volt az a film, amely hivatalosan is hírül adta az érkezését.

Nagyon kevés az igazán klasszikus romantikus film, amelyet bármikor szívesen újranézünk, mert nem lehet megunni ezredjére sem. Ez az alkotás azonban szerencsére ilyen, máig nem veszített a varázsából, pedig nem mostanában készült. Audrey Hepburn és Gregory Peck szívhez szóló játéka, a kiváló forgatókönyv és William Wyler értő rendezése, na és persze a lüktető római élet nélkül valószínűleg már régen feledésbe merült volna ez a bájos film.

Érdekességek

- Eredetileg Frank Capra rendezte volna a filmet, és a főszerepeket Elizabeth Taylornak és Cary Grantnek szánta volna. Amikor azonban megtudta, hogy Dalton Trumbo írta a forgatókönyvet, kilépett a produkcióból.

- William Wyler eredetileg Jean Simmonst akarta főszereplőnek, és majdnem lefújta a forgatást, mikor a színésznő nem vállalta el a főszerepet.

- Cary Grant visszautasította a szerepet, mert szerinte az igazi figyelem női karakterre terelődött volna, ezért az addig más műfajban jeleskedő Gregory Peck-et ajánlotta maga helyett. 

- A filmet fekete-fehérben kezdték el forgatni, ám a rendezőnek ez nem tetszett. Felvetette a stúdiónak, hogy színesben folytassák a forgatást, ám a Paramount a magas költségekre hivatkozva ezt elutasította.

Audrey Hepburn az Oscar díját attól a Jean Hersholt-tól vehette át, akinek a tiszteletére később létrehozták a humanitáriánus Oscar-díjat. 31 esztendővel később Hepburn ezt a díjat is megkapta az UNICEF-ben végzett áldozatos munkájáért. 

4e62df75508f60969539a17b2dcb1450.jpg

- Jean-Claude Thouroude harmadéves egyetemista betört Hepburnék házába és ellopta a színésznő Oscar-díját, amit a filmért kapott. Az elkövető saját bevallása szerint halálosan sóvárgott a színésznő iránt. A tárgyalásán a bíró azt állapította meg, hogy a szerelem nem bűn, s ezért csupán 250 frank pénzbírságra, valamint hat hónap felfüggesztett börtönre ítélte.

- Audrey Hepburn első Oscar-díját William Wyler rendezőnek köszönhette, amiért a film női főszerepét neki adta. 23 évvel később, 1976-ban a színésznő a háláját oly módon is kifejezhette, hogy ő adta át az akkor 73 éves rendezőnek az Amerikai Filmakadémia Életmű-díját.

- A filmet a nyár közepén forgatták, s a római nyár tikkasztó hősége komolyan megviselte a színészeket, sokszor még a smink is lefolyt róluk. Audrey Hepburn például úgy védekezett az ájulás ellen, hogy minden alkalmat megragadott a fürdésre és a zuhanyzásra.

- A forgatás során Audrey Hepburn és Gregory Peck között egy életre szóló barátsággá szelídült vonzalom alakult ki, amin a sajtó élvezettel csámcsogott is, és a pletykák hatására Pecktől elvált a felesége.

audrey-hepburn-and-gregory-peck-in-roman-holiday-1953--album.jpg
- Amikor a Római vakációt forgatták, Hepburn második férje, Andrea Mario Dotti is a bámészkodók között volt, sőt az egyik forgatási szünetben még kezet is fogott a színésznővel, majd állítása szerint hazaszaladt az édesanyjához, és elmesélte neki, hogy találkozott egy gyönyörű filmcsillaggal, aki egy szép napon majd a felesége lesz. A színésznő saját bevallása szerint nem emlékezett erre a találkozásra.

- A lap, amiről Brady főnöke az interjú kérdéseket olvassa fel, a valóságban egy oldal volt a forgatókönyvből.

Vélemény

Ahogy haladok előre az idővonalon, úgy növekszik azon filmek száma, amiket már láttam valamikor korábban. Ugyanez volt a helyzet jelenlegi filmünkkel, a Római vakációval is. Mivel azonban már elég régen láttam utoljára a filmet, épp ideje volt, hogy oly sok év távlatából  - már kritikusi szemmel - újra megnézve a filmet leszűrhessem a végső konklúziót, miszerint a végeredmény remekül sikerült. Dehát mi rossz is lehetne egy olyan filmben, amiben az egyik kedvenc színésznőm játszik és a kedvenc városom biztosítja hozzá a helyszínt. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy egy remek filmet kapjunk: sziporkázó dialógusok, pazar színészi játék, remekül felépített, könnyed történet és végül, de nem utolsósorban egy igazán autentikus helyszín. A film még mai szemmel nézve is pörgősnek számít, könnyen fogyasztható és remek szórakozást nyújt, egy igazi tündérmese. Sőt, ha színes lenne, szinte meg sem lehetne mondani, hogy már majdnem 70 éve készült. Wyler filmjének a titka a természetességében rejlik, hogy nincsenek benne túljátszva a jelenetek, így még most, sok év után is átsüt rajtuk, hogy milyen jókedvvel forgatták őket. 

tumblr-mwou-zad-rhp-nco-777711975.jpg

Az alapszituáció ugyan sokaknak ismerős lehet, miszerint egy magas rangú lány megismerkedik egy átlagemberrel és a végén természetesen szerelem szövődik közöttük. Ugyanez játszódik le Frank Capra Ez történt egy éjszaka c. 1934-es számos Oscar-díjat nyert klasszikusában, ahol egy gazdag örökösnő megszökik otthonról, majd útközben megismerkedik egy újságíróval, aki felismeri a nő valódi személyazonosságát, és a nő társaságában marad annak érdekében, hogy egy exkluzív cikket írjon róla. De ha a nem is olyan távoli múltban kutakodunk, akkor másnak is könnyen beugrik a film kapcsán a Julia Roberts és Hugh Grant nevével fémjelzett, nálunk is hatalmas népszerűségnek örvendő, 1999-es brit verzió, a Notting Hill (magyarul Sztárom a párom), amiben a híres hollywoodi színésznő bonyolódik szerelmi kapcsolatba a könyvesbolt-tulajdonossal.

mv5bzgyxndzjzjmtmme4zs00zwe4lwiyngetogmxngezzdzlyme1xkeyxkfqcgdeqxvynjuwnzk3ndc_v1_1.jpg

Audrey Hepburn tökéletes választás volt a főszerepre, hercegnőként és vidám lányként is abszolút hiteles, meg is kapta alakításáért az Oscar-díjat. A belőle áramló természetes ártatlanság és a bűbájos mosolya tökéletes Ann hercegnővé tette. Annak ellenére, hogy a film első számú sztárja Gregory Peck volt, az egész filmet mégis inkább Hepburn jelenléte és természetes bája működteti, összességében ő is jól helytáll a romantikus szerepben, ráadásul a humorát is megcsillogtathatja.

jwc-romanholiday-movie_1.jpg

A filmnek az egyik legnagyobb erénye, hogy elmarad a végén az akkoriban szinte kötelező happy end, de éppen ezért lesz hiteles és időtlen ez a gyönyörű történet, amely még sok évtizeddel a születése után is ugyanolyan élményt tud nyújtani a nézőjének, ezáltal méltán vált klasszikussá a saját műfajában és tette világsztárrá bájos főszereplőjét, Audrey Hepburnt.

Ítélet: 10/9

Szólj hozzá

szerelem szinkron klasszikus újságíró vígjáték romantikus Róma Olaszország Audrey Hepburn Oscar Cary Grant Gregory Peck William Wyler