2020. aug 09.

22. Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) (1939)

írta: mindennapra1film
22. Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) (1939)

mv5bmtqzmdcxnza0ov5bml5banbnxkftztgwndyzmjm5mze_v1.jpgUSA (MGM), 101 perc, ff, Technicolor, musical

Rendező: Victor Fleming, (King Vidor)

Producer: Mervyn LeRoy, Arthur Freed

Operatőr: Harold Rosson

Forgatókönyv: Noel Langley, Florence Ryerson és Edgar Allan Woolf L. Frank Baum regénye alapján

Zene: Harold Arlen, E. Y. Harburg, George Bassman, George E. Stoll, Herbert Stothar

Szereplők: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr, Margaret Hamilton, Billie Burke, Charley Grapewin, Pat Walshe 

 

A Filmről

Az MGM megirigyelte a Disney-től a Hófehérke és a hét törpe sikerét, így mindenképpen szeretett volna egy saját, gyerekeknek szánt zenés produkciót. Az L. Frank Baum századfordulón megjelent gyermekregénye, az Óz, a nagy varázsló alapján készült örökzöld filmklasszikus egyszerre remek tündérmese és minőségi musical. Judy Garland ezzel a szerepével változott át tehetséges gyerekszínészből a hollywoodi filmgyártás állócsillagává. Holott ő még mindössze heti 500 dollárt kapott Dorothy szerepéért, míg a Madárijesztőt, a Bádogembert és az Oroszlánt alakító férfiszínészek heti 3000 dollárt kaptak.

3yellowwizard-of-oz-original1.jpg

A kansasi farmerlány, Dorothy (Judy Garland) nagyon szomorú, mert a gonosz szomszéd örökre el akarja altatni kiskutyáját, Totót. Már épp azt tervezi, hogy elmenekül, amikor egy tornádó elragadja a házukat. Mikor a ház földet ér és agyonnyomja a keleti boszorkányt, Dorothy rájön, hogy már nem otthon van, hanem Óz Birodalmában. Miután a jótündértől (Billie Burke) megkapja a halott boszorkány piros varázscipellőjét, elindul a sárga úton Smaragdvárosba, hogy megkeresse a nagy varázslót (Frank Morgan), aki segíthet neki hazajutni. Útközben találkozik a Madárijesztővel (Ray Bolger), akinek észre van szüksége, a Bádogemberrel (Jack Haley), akinek szív kell, és a Gyáva Oroszlánnal (Bert Lahr), aki kétségbeesetten meg szeretné találni a bátorságát. 

A filmnek számos erénye van: Harold Arlen és E. Y. Harburg fülbemászó dallamai, az elképesztő díszletek, a több száz valódi törpe (azaz Pöttöm), repülő majmok, remekül megírt gegek és kitűnő alakítások. Megjegyezném, hogy a Pöttömök (munchkinok) szerepére 124 törpe növésű színészt szerződtettek, akiknek ma saját csillaguk van a hollywoodi Hírességek Sétányán. Ha az ember egyszer is látja az Óz, a csodák csodáját, örökké kitörölhetetlenül megmarad benne a sárga út, a forgószél, szívre vágyó Bádogember, a félős Oroszlán és a Madárijesztő alakja, nem beszélve a "Somewhere Over the Rainbow" dallamáról. A film mondatai szállóigévé, szimbólumai halhatatlanná váltak, a dalt pedig az Amerikai Filmintézet minden idők legnagyszerűbb filmdalának választotta. 

Toto, I don't think we are in Kansas anymore

A produkciót csak nagy nehézségek árán sikerült befejezni, a forgatás során annyi baleset és (majdnem végzetes) technikai meghibásodás történt, hogy sokan azt hitték, a filmet elátkozták. Kezdjük azzal, hogy a filmen 3 rendező is dolgozott: Az elsőt, Richard Thorpe-ot 2 hét után kirúgta az MGM, őt váltotta George Cukor, aki az Elfújta a szél (1939) forgatása miatt nem tudta folytatni, így kapta meg végül Victor Fleming a rendezői széket. (a film elején a szépiaképes jeleneteket egyébként egy másik rendező, King Vidor rendezte.)

De a szereplőket sem kímélte a balsors a forgatás alatt. A Bádogembert az eredeti tervek szerint Buddy Ebsen alakította volna, ám allergiás lett a maszkjában lévő alumíniumporra és kórházba is bekerült, így Jack Haley vette át a helyét, akinek már "csak" a szeme gyulladt be tőle. A Gyáva Oroszlán valódi oroszlánbőrből készült jelmeze több mint 45 kg-t nyomott és már önmagában is nagyon meleg volt, amit még fokozott a Technicolor technikához szükséges reflektorfények által okozott hő, amitől még a stábtagok is rendszeresen elájultak a forgatások közepette, mert nem bírták a forróságot. A Ray Bolger által alakított Madárijesztő jelmezéhez használt arcprotéziseinek nyomai pedig még hónapokig a színész arcán maradtak. A pipacsmezőn a főhősökre hulló hó pedig valójában azbesztpor volt, melynek akkoriban nem tudtak az egészségkárosító hatásáról.

Igazán emlékezetes az a jelenet, amikor a gonosz, nyugati boszorkányt alakító Margaret Hamilton egy piros füstfelhő kíséretében távozik az aprónépek országából. A filmen jól mutatott a jelenet, a valóságban azonban csúnyán megsérült miatta, ugyanis a kalapja és a ruhája is tüzet fogott, az arca és a keze pedig megégett, hat hétig kórházban ápolták utána. Ha ez nem lett volna már így is elég: a Nyugati Boszorkány zöld arcfestéke is mérgező volt; így amikor rajta volt, nem is ehetett vagy ihatott.

mv5bodqwyjc0yzetywu1zs00nzfhlthkzdctn2rly2yzyjhkytrixkeyxkfqcgdeqxvymjmzmdi4mjq_v1_sy1000_cr0_0_1370_1000_al.jpg

De Judy Garland sem úszta meg, csodás alakítására ráment az egészsége és gyakorlatilag a hátralévő élete is. A rendező azt akarta, hogy annyira fiatalnak tűnjön, amennyire az csak lehetséges, ezért nagyon szigorú diétára ítélték, emellett állandóan monitorozták a súlyát. A napi étkezése kávéból és csirkelevesből állt, mellette több doboz cigit kellett elszívnia, hogy elnyomja az éhségérzetét. A jelmeze alatt egy borzalmasan szoros fűzővel szorították le a melleit és a derekát, hogy még kisebbnek tűnjön. Ha hozzátesszük, hogy a jelenetek előtt különféle gyógyszerekkel tömték tele, hogy jobban tudjon teljesíteni, esténként pedig telenyomták altatóval, hogy alvásra bírják a felpörgetett szervezetét, akkor el tudjuk képzelni mit élhetett át a forgatás során. Garlandnak így is volt már elég baja, de még azt is el kellett viselnie, hogy a Pöttömöket alakító színészek folyamatosan fogdosták és a szoknyája alá nyúltak. A színészek a szünetekben folyamatosan részegen randalíroztak, gyakran rendőrt kellett rájuk hívni.

mv5bmta5mdeyndm5mjfeqtjeqwpwz15bbwu3mdq4odu5mtq_v1_sy1000_cr0_0_1370_1000_al.jpg

mv5bntrkodlizjmtowq0zc00ymmxlthinjatnmvhmzvky2vkowixxkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1_sx741_cr0_0_741_999_al.jpg

A számos nehézség ellenére a film végül két kategóriában is Oscar-díjat nyert: legjobb eredeti filmzene (Herbert Stothart) és legjobb eredeti filmdal (Harold Arlen). Továbbá jelölve volt még a legjobb film, legjobb jelmez és legjobb operatőr (Harold Rosson) díjára is, de ott végül nem sikerült nyernie. Judy Garland, bár alakításáért nem szállt ringbe az Oscar-díjért, végül mégis jutalmazták. Átvehetett ugyanis egy különdíjat a "fiatalkorú színésznőként nyújtott kiemelkedő alakításaiért". A díjat egyszerre két filmjéért érdemelte ki, az Óz, a csodák csodájáért és a Nem gyerekjáték (Babes in Arms, 1939) című filmjéért. A díj maga nem volt más, mint egy mini Oscar-szobor, amelyet ráadásul jó barátjától, Mickey Rooney-től vehetett át.

oscar1940_view_specialaward-garland.jpg

Az Óz megunhatatlanságának titka egyebek mellett a történet modernségében és a számos értelmezési lehetőségében rejlik. Dorothyt, az erős és öntudatos női főhőst a feministák is üdvözölték, a legnyilvánvalóbb azonban mégis a film különleges jelentősége az LMBTQ közösség számára. Utóbbit a történet szimbolikája is megerősíti: a szépiaszínű, unalmas Kansas után Dorothy előtt kitárul a színes, szélesvásznú Smaragdváros, ahol a nagy varázsló még papírt is ad arról, hogy mindenki úgy tökéletes, ahogy van. A film sikerének másik titka a mai szemmel is lenyűgöző látványvilág, amiért bizony mindenkinek meg kellett szenvednie, de minden káosz és szenvedés dacára az Óz, a csodák csodája időtálló alkotássá vált és az egyetemes popkultúra kitörölhetetlen része lett.

Érdekességek

Az eredeti mű közgazdasági vonatkozású meseként született, az Egyesült Államokban ekkor folyt a vita az arany alapú fizetőeszköz hitelpénzre cseréléséről. Óz nem más, mint az uncia (oz) súlymérték. A sárgatéglás út pedig azok az aranyrudak (téglák), amiknek az erőltetése már nem vezet sehová, csak egy látszatvilágba.

- Óz, a nagy varázsló szerepét eredetileg W. C. Fieldsnek szánták, ám amikor az MGM nem ajánlott fel neki elegendő gázsit, a színész a pletykák szerint azal utasította vissza a szerepet, hogy túlságosan el van foglalva a "You Can't Cheat an Honest Man" forgatókönyvírásával.

Eredetileg Shirley Temple kapta volna Dorothy szerepét, aki akkor mindössze 11 éves volt, így jobban megfelelt volna a gyerekszereplőnek, azonban a producerek nem találták megfelelőnek az énekhangját.

Az MGM túl hosszúnak találta a filmet, ezért kivágtak egy jelenetet (ami több mint 80 000 dollárba került), melynek során a főhősök a Nyugati Boszorkányhoz tartanak, aki bogarakat küld rájuk. A csípéseik hatására önkéntelenül énekelni és táncolni kezdenek a körülöttük lévő növényzettel együtt.

- A Somewhere Over the Rainbow c. számot eredetileg ki akarták vágni a filmből, ugyanis azt gondolták, hogy lassítja a cselekményt.

Victor Fleming rendező egy alkalommal felpofozta Judy Garlandot, mert az egy jelenet során nem tudta abbahagyni a nevetést.

- A masnis rubinvörös cipőből több példány is elkészült. Egy a Smithsonian Múzeumban látható, egyet 2005-ben elloptak a Judy Garland Múzeumból, egy másikat pedig maga Leonardo DiCaprio vásárolt meg a Filmakadémia számára. Sőt, a pletykák szerint még Lady Gagának is van egy pár belőle otthon.

mv5bnja3nzrmndctnmm3yy00zdzkltgwnzutn2nmyteymjdjotaxxkeyxkfqcgdeqxvynjgxntawnjq_v1.jpg

- A Totót alakító Cairn terrier heti 125 dollárt kapott, míg a Pöttömöket alakító színészek pedig mindössze heti 50 dollárt, amit még le is felezett a menedzserük.

- A forgószelet úgy vették fel, hogy 10,5 m hosszúságúra összefont női muszlim harisnyákat fújtak szélgéppel, mellé port és szemetet kavartak, illetve a farm kicsinyített makettjét használták.

- Ugyan mindannyian jól ismerjük Dorothy kék-fehér pöttyös ruháját, valójában a ruha rózsaszín volt. A Technicolor technológia nagyon új volt még abban az időben, és egyszerűbb volt a halvány rózsaszínnel operálni. Egyébként Dorothy csillogó cipője is hasonló okokból lett rubintvörös, annak ellenére, hogy a könyvben ezüst színű.

mv5bmtq3nzqxmze2ml5bml5banbnxkftztcwmtk4ntkxna_v1_sy1000_cr0_0_1370_1000_al.jpg

A Smaragdvárosban forgatott jelenetekben a lovakat színes cukorsziruppal festették le. Nagyon gyorsan kellett dolgozni, mert a lovak elkezdték lenyalogatni magukról az édességet.

- Az első felvételeknél valódi olaj folyt a Bádogember szemeiből, amikor sírt, de mivel az nem mutatott túl jól a képernyőn, végül csokoládésziruppal helyettesítették.

- A Bádogembert alakító Jack Haley fia, Judy Garland lányának, Liza Minellinek lett a férje.

Vélemény

Van az a közismert mondás, miszerint a sikerért meg kell szenvedni. Ha van film, amire ez hatványozottan igaz, akkor az minden kétséget kizáróan az Óz, a csodák csodája. Ha viszont megkérdeznénk Judy Garlandot, hogy mi a véleménye a (hirtelen jött) sikerről és hogy megérte egyáltalán, biztosra veszem, hogy keserű szájízzel beszélne róla. Ugyan a filmnek köszönhetően megváltotta a jegyét a sztárság felé vezető úton, cserébe a hátralévő élete minden volt, csak boldog nem. Gyógyszerfüggőség, drogproblémák, magánéleti válság, alkoholproblémák és depresszió, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ő volt a bűbájos kislány, akit gyakorlatilag megölt Hollywood.

Az Óz, a csodák csodáját én is gyermekkoromban láttam először és feltehetően már akkor is lenyűgözött a mesés látványvilág és a bűbájos történet. Gyerekként azonban még természetesen nem voltam vele tisztában, hogy ez a gyönyörű történet valójában a felnőtté válásról szól. Egy kislányról, aki elvágyódik otthonról, és nagyon hosszú utat kell bejárnia ahhoz, hogy felismerje, milyen szerencsés, hogy a családjával élheti az unalmasnak látszó kis életét. Mindeközben a barátai is ráébrednek arra, hogy azok a tulajdonságok, amelyet Óztól szeretnének kérni, igazából megvannak bennük, csak hinniük kellene volna magukban. Smaragdvárosban ugyanis valójában egy hatalom nélküli varázsló él, aki elárulja magáról, hogy semmit sem tud. Azok, akik hozzá fordultak, azok valójában mindennel rendelkeznek, amire szükségük van, hisz a kalandok során bebizonyították, hogy van szívük, bátorságuk és eszük.

Nemrég elmondtam, hogy mi a véleményem a zenés filmekről (musicalekről), miszerint néhány kivételtől eltekintve nem igazán tartoznak a kedvenceim közé. Egyszerűen sosem értettem, mi értelme van annak, hogy a szereplők "indokolatlanul" dalra fakadnak egy filmben. Jelen esetben szerencsére azért másabb a helyzet, mert itt minden egyes dalbetétnek funkcionálisan megvan a helye és a jelentősége a filmben, így nem éreztem kínosnak azokat, mint sok más esetben.

Ami egyértelmű és vitathatatlan, hogy a film lenyűgöző látványvilággal rendelkezik, mondhatnánk, hogy minden egyes dollárját jó helyre fektették. A jelmezek és a díszletek zseniálisak, illetve az abban az időben rendelkezésre álló technika maximálisan ki lett használva, hogy egy egyedülálló képi világot hozzanak létre. Nagyon hatásos megoldás például, hogy a Kansasban játszódó részek (valóság) szépia árnyalatúak, míg az Óz birodalmában játszódóak (álomvilág) a Technicolor technikának köszönhetően a szívárvány színeiben pompáznak. 

3342_1590143600_0569.jpg

mv5bmtuxnjqwnziynl5bml5banbnxkftztcwmdg4ntkxna_v1_sy1000_cr0_0_1370_1000_al.jpg

Judy Garland fantasztikus alakítást nyújtott, ő maga volt Dorothy, nemcsak gyönyörűen énekelt, hanem fiatal kora ellenére teljes emberábrázolásra is képes volt. A mellékszereplők is kiválóak, melyek közül én kiemelném a gonosz nyugati boszorkány szerepében nagyot alakító Margaret Hamiltont. Nem lehet véletlen, hogy az Amerikai Filmintézet minden idők leghíresebb főgonoszai közt tartja számon többek között Hannibal Lecter, Norman Bates vagy éppen Darth Vader társaságában.

00132074.jpeg

Az biztosan kijelenthető, hogy az 1939-es év Victor Flemingről szólt; jelen filmünk mellett még az Elfújta a szelet is megrendezte, vagyis ugyanazon évben két, mára már klasszikussá vált filmet tett le az asztalra, ami lássuk be, nem mindennapi fegyvertény. És hogy kinek érdemes megnézni ezt a bájos alkotást? Minden gyereknek és felnőttnek, aki szereti a mesét, a szép és megható történeteket komoly mondanivalóval, illetve a fülbemászó dallamokat.

https://ok.ru/video/957738977830

Ítélet: 10/8

Szólj hozzá

mese kutya klasszikus átok látvány varázslat álomvilág Judy Garland Oscar Victor Fleming Technicolor