2020. júl 23.

19. Robin Hood kalandjai (The Adventures of Robin Hood) (1938)

írta: mindennapra1film
19. Robin Hood kalandjai (The Adventures of Robin Hood) (1938)

mv5bmjq0ndbiowetogewyy00m2jilwjkndgtywvhzjmwm2q3ntq4xkeyxkfqcgdeqxvymdi2ndg0nq_v1_sy1000_cr0_0_663_1000_al.jpgUSA (Warner Bros.), 102 perc, Technicolor, kaland

Rendező: Michael Curtiz, William Keighley

Producer: Hal B. Wallis, Henry Blanke

Operatőr: Tony Gaudio, Sol Polito

Forgatókönyv: Norman Reilly Raine, Seton I. Miller, Rowland Leigh

Zene: Erich Wolfgang Korngold

Szereplők: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathborne, Claude Rains, Patric Knowles, Alan Hale Sr., Eugene Pallette, Una O'Connor, Herbert Mundin, Melville Cooper, Ian Hunter

 

A Filmről

A szentföldi hadjáratból hazatérőben Oroszlánszívű Richard (Ian Hunter) fogságba esik. Ezalatt Angliában a testvére, János herceg (Claude Rains) kihasználja az alkalmat és bátyja helyébe lép. Sanyargatja a népet, ezért Robin of Locksley (Errol Flynn) fellázad ellene. Elfogni ugyan nem tudják a vakmerő fiatalembert, de teljes vagyonelkobzásra ítélik. A sherwoodi erdőbe menekül és felveszi a Robin Hood nevet, ahol maga köré gyűjti Richard király híveit, hogy felvegyék a harcot az elnyomás ellen. Udvarolni kezd Lady Mariannak (Olivia de Havilland), aki folyamatosan információkkal látja el János herceg terveivel kapcsolatban, majd végül el is nyeri a hölgy szívét.

mv5byzviymy3ntqtnmfmzc00ntg2ltllnwytmzy5otc5yzkwnzi4xkeyxkfqcgdeqxvyntqxmtixmtk_v1_ux1000.jpg

Amikor Marian fogságba esik, Robin és társai lerohanják Nottingham kastélyát, hogy kiszabadítsák szíve választottját. A filmet a Robin Hood és a gonosz Guy of Gisbourne (Basil Rathborne) közötti remekül megkoreografált összecsapás koronázza meg, amely során felváltva láthatjuk a színészeket és árnyékukat.

A film a bemutatásának évében (1938) a legtöbb bevételt termelte az adott évben bemutatott filmek közül. A gyártó cég annyira elégedett volt az eredménnyel, hogy a stúdió még két másik filmszerepre is felkérte Errol Flynnt (Hajnali esküvő (1938), A hét tenger ördöge (1940)). A kardos, kosztümös kalandfilmekben Errol Flynn valóban utolérhetetlennek bizonyult: utánozhatatlan könnyedséggel vívott, lovagolt, győzte le gonosz ellenségeit és hódította meg partnernői szívét. Nemcsak a filmvásznon: a kulisszák mögött is minden partnernőjével viszonya volt, két kivételtől – Olivia de Havilland és Gina Lollobrigida – eltekintve.

mv5bm2uxytblmmqtyzhlns00ogqylwe0ndktywrkotizztu2nwqzxkeyxkfqcgdeqxvymdi2ndg0nq_v1_ux1000.jpg

mv5bnzy1nde1mte5m15bml5banbnxkftztcwmjg3ndgymw_v1_ux1000.jpg

A film hosszú távon is olyannyira rányomta a bélyegét a zsánerre, hogy számos későbbi (hasonló tematikájú) film igyekezett utánozni a film jellegét, vagy a díszletet és a jelmezeket. Ezeknek a "swashbuckler" filmeknek (magyarul talán a legjobban "szájhős filmek"-nek lehet nevezni) a két legfőbb képviselője volt Douglas Fairbanks és Errol Flynn. Mindketten több filmjükben játszották el a karaktert, előbbinek jellegzetes filmjei a Zorro jele (The Mark of Zorro, 1920), a Három testőr (The Three Musketeers, 1921), a Fekete kalóz (The Black Pirate, 1926) vagy a már korábban emlegetett Robin Hood (1922). Errol Flynn pedig többek között a Blood kapitány (Captain Blood, 1935), és A hét tenger ördöge (1940) kalózaként vagy Don Juanként (Adventures of Don Juan, 1948) mutatta meg magát nőcsábász kalandorként a filmvásznon. A filmet összesen négy Oscar-díjra jelölték, melyből  végül hármat kapott meg: a legjobb látványért és díszletért (Carl Jules Weyl), a legjobb vágásért (Ralph Dawson) és a legjobb filmzenéért (Erich Wolfgang Korngold). 

Ezen a még ma is szórakoztató látványosságon a mai napig nem fogott az idő, a mozgékony kamera és a feszes vágások meglepően modernnek tűnnek egy több, mint 80 esztendős alkotástól. Errol Flynn figurája pedig egy popkulturális ikon alapja lett, a mai napig az ő kacagó, kardozó-íjazó, jellegzetes zöld ruhát, hegyes kalapot, vékony bajuszt és kis szakállt viselő alakjával azonosítjuk a sherwoodi erdő hősét.

Végül egy újabb magyar vonatkozás, az eddigiek közül talán a leghíresebb magyar. A film rendezője: Kertész Mihály (Michael Curtiz), akit szerintem a legtöbben a Casablanca (1942) film rendezőjeként ismernek. Budapesti zsidó családból származik, Kaminer Manó néven látta meg a napvilágot 1886-ban. 17 éves korában elszökött otthonról egy cirkusszal, majd a filmtörténet hajnalán kezdetben még színészként az elsők között kezdett a némafilmezéssel foglalkozni. Dániában a Nordisk cégnél 1912-ben forgatott Utolsó bohém volt az első rendezése. 1914-ben tért vissza Magyarországra, majd 1915-től 1919-ig Budapesten dolgozott. Magyarországi pályája során mintegy 40 játékfilmet és rövidfilmet rendezett. Kertész a Tanácsköztársaság idején hagyta el az országot, előbb Bécsben, majd Berlinben kapott lehetőséget filmkészítésre. 1926-ban az Egyesül Államokba emigrált és Michael Curtiz-re angolosította nevét. Hosszú hollywoodi karrierje során több mint 100 filmet készített, a Casablanca (1942) film rendezéséért kapta meg az Oscar-díjat a legjobb rendezésért.

curtiz-michael-04-g.jpg

Érdekességek

A stúdió eredeti választása Robin Hood szerepére James Cagney lett volna, azonban az első forgatás után a stúdióakarata ellenére Hal B. Wallis úgy döntött, hogy inkább Errol Flynn fogja játszani a szerepet. Az is az ő döntése volt, hogy megmaradjon Marian karaktere, amikor az eredeti forgatókönyvíró ki akarta vágni a karaktert.

- Abban a jelentben, amiben Robin Hood megszökik a kastélyból, Basil Rathborne-t annyira leütötték és eltaposták a statiszták, hogy egy mély seb keletkezett a jobb lábán, amit végül 8 öltéssel kellett összevarrni. 

- A filmet „kulturálisan, történelmileg, illetve esztétikai szempontból jelentős” alkotásként határozta meg az amerikai Kongresszusi Könyvtár és felvették az Amerikai Nemzeti Filmarchívumba.

- Erroll Flynn és Michael Curtiz köztudottan ki nem állhatták egymást. A rendező titokban éles kardokra cserélte ki a vívójelenetben használt pengéket, és amikor az egyik kaszkadőr megvágta Flynn arcát, a rendező csak vállat vont, majd kijelentette, hogy így izgalmasabb lett a jelenet. Erre válaszul Flynn átugrott a díszleten,majd fojtogatni kezdte a kamera mellett álló rendezőt.

- A film készítésekor még csupán 11 Technicolor kamera létezett és a produkció a teljes arzenált igénybe vette.

- Alan Hale további két filmben is eljátszotta Little John karakterét. Már az 1922-es változatban is szerepelt, majd az 1950-es verzióban (Rogues of Sherwood Forest) szintén rá lett osztva a szerep.

- Az aranyhaj és a nagy gubanc (Tangled, 2010) című Disney alkotásban megjelenő Flynn Rider karakterét egyértelműen Errol Flynnről mintázták, nem véletlen a szereplő névválasztása sem.

0beaf9501deb48b29d4dce5e8ffd1d98.jpg

- Erich Wolfgang Korngold filmzenéje annyira meghatározó lett a kalandfilmek műfajában, hogy később John Williams is azt vallotta, hogy ez jelentette az inspirációt számára a Star Warshoz

Vélemény

Rengeteg feldolgozása született Robin Hood történetének, az én személyes kedvencem ezek közül a Kevin Costner és Morgan Freeman főszereplésével készült 1991-es változat (Robin Hood, a tolvajok fejedelme), számomra egy igazi "epic movie". Azt a változatot többször is láttam már és minden egyes alkalommal jót szórakozok rajta, annak ellenére is, hogy az alaptörténethez csak nyomokban hasonlít. 

De most nem arról a filmről beszélünk, így térjünk is át mai bejegyzésünk témájához. Nem túlzás kijelenteni, hogy a film a maga idejében egy kifejezetten pörgős és modern adaptációnak minősült, mai szemmel nézve viszont sokaknak már erősen elavultnak tűnhet. Mindazonáltal számos későbbi kalandfilmnek jelentette az alapját, sok esetben próbálták másolni díszleteit, karaktereit, cselekményét. Nekem szerencsére nem volt az az érzésem a film kapcsán, hogy eljárt felette az idő, meglepően kellemes kikapcsolódást jelentett. Nincs hiány akcióból, romantikából, és szerencsére az erkölcsi dolgokról sem feledkeztek meg az alkotók, ahogyan a humorról sem (és kiváló a magyar szinkron, én is azzal néztem).

Vannak jól kidolgozott (Robin Hood, János herceg, Lady Marian vagy éppen Much) és kevésbé kidolgozott karakterek (Little John, Will Scarlett vagy Sir Guy of Gisborne). Ugyan a következő kijelentésemmel a kedvenc Robin Hood filmem ellen beszélek,de nekem jólesett felfedezni a filmben a klasszikus jeleneteket: Little John és Robin botvívása, az íjászverseny vagy éppen a végső összecsapás Nottingham várában.

mv5bnti4mjbmyjetnzlmns00ywq4ltkzzgqtndkynmzmy2myzwuyxkeyxkfqcgdeqxvymdi2ndg0nq_v1_ux1000.jpg

Egyértelműen kijelenthető, hogy Errol Flynn a legjobb választás volt Robin Hood szerepére. Könnyű dolga volt, hiszen gyakorlatilag saját magát kellett eljátszania el a filmben, hiszen ő maga is egy igazi kalandor volt a való életben. Hírhedt volt ivászatairól, nőügyeiről és többször keveredett összetűzésbe a törvénnyel is. 

ptnv8gkap0je-errol-flynn.jpg

A két főszereplő, Errol Flynn és Olivia de Havilland összesen kilenc filmet készített együtt, de mind közül a Robin Hood kalandjai a legemlékezetesebb, mintegy nyolcvan év távlatából is izgalmas kaland. Érdekességképpen elmondom, hogy Olivia de Havilland még jelenleg is él (104 éves), ezzel minden bizonnyal ő a legidősebb a jelenleg is élő, igazi hollywoodi legendák közül. A legtöbbünknek feltehetően az Elfújta a szélből (1939) lehet ismerős, abban a filmben ő alakította Melanie-t (amiért Oscar-díjra is jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában). Egyébként öt alkalommal jelölték az Oscarra, 1947-ben a Kisiklott élet (To Each His Own) című filmért, majd 1950-ben Az örökösnő (The Heiress) című filmért el is nyerte a rangos díjat.

mv5bmtmzodgwoti0of5bml5banbnxkftztcwmtc3ndgymw_v1_ux1000_1.jpg

Legvégül álljon itt maga a film (magyar szinkronnal): 

https://videa.hu/videok/film-animacio/robin.hood.kalandjai.1938.bdrip.x264.custom.h-robin.hood.kalandjai.1938.bdri-jq1l4oUs59jPUtMD

Ítélet:10/7,5

Szólj hozzá

klasszikus legenda kaland Robin Hood Errol Flynn Kertész Mihály Olivia de Havilland swashbuckler Technicolor Sherwood