2023. már 04.

124. A majmok bolygója (Planet of the Apes) (1968)

írta: mindennapra1film
124. A majmok bolygója (Planet of the Apes) (1968)

mv5bmtg0njuwmzg5nf5bml5banbnxkftztgwndq0njcwmte_v1.jpgUSA (20th Century Fox, APJAC), 112 perc, színes, sci-fi

Rendező: Franklin J. Schaffner

Producer: Arthur P. Jacobs

Operatőr: Leon Shamroy

Forgatókönyv: Michael Wilson és Rod Serling, Pierre Boulle regénye alapján

Zene: Jerry Goldsmith

Szereplők: Charlton Heston, Roddy McDowall, Maurice Evans, Kim Hunter, James Whitmore, James Daly, Linda Harrison, Lou Wagner

 

A Filmről

George Taylor (Charlton Heston) és űrhajójának legénysége kétezer éves űrutazás után kényszerleszállást hajt végre egy ismeretlen bolygón. Landolásuk hamarosan rémálommá változik, mikor felfedezik: ezen a planétán az emberszabású majmok intelligens lényekké fejlődtek, akik az állati szinten létező, beszédképtelen embereket rabszolgaként tartják, sőt szórakozásból még vadásznak is rájuk. Amikor Taylorról kiderül, hogy beszéli a nyelvüket, két tudós csimpánz, Dr. Zira (Kim Hunter) és Dr. Cornelius (Roddy McDowall) nyíltan szembeszegül a bigott vezetéssel és segít az űrhajósnak a menekülésben.

planet-of-the-apes-science-fiction-tv-brown-wallpaper.jpg

Pierre Boulle regényének adaptációja már abban a pillanatban hatalmas sikert aratott, amikor a mozik először műsorra tűzték, pedig a projektben benne volt a lehetőség, hogy akár teljesen rossz irányba is elmenjen (mint ahogy Tim Burton 2001-es remake-je bele is esett abba a hibába). Az első forgatókönyv jóval közelebb állt az eredeti regényhez, mint az elkészült film (pl. a majmok egy huszadik századi fejlettségű nagyvárosi civilizációban élnek), de végül néhány változást eszközöltek rajta, többek között a nem mindennapi befejezést is. Ez volt az első olyan film, amely óriási bevételt hozott a rá épülő kereskedelmi tevékenységnek köszönhetően, valamint a négy folytatással, illetőleg a filmből készült televíziós- és rajzfilm sorozatokkal együtt. Az eredeti film színvonalát és sikerét sem ezek, sem a 2001-es remake sem tudta megközelíteni, de a legfrissebb feldolgozás-trilógia, annak is főként a legelső darabja, A majmok bolygója – Lázadás (2011) legalább végre megközelítette azt.

Mindehhez azonban mindenképp szükséges volt, hogy az eredeti regényben szereplő futurista (magyarán szólva drága) elképzelés helyett egy jóval olcsóbb környezetet teremtsenek költségkímélő szempontból. Ehhez az is kellett, hogy a korábban felkért J. Lee Thompson és Blake Edwards rendezőkkel ellentétben a Charlton Heston által javasolt Franklin J.Schaffner vállalni tudta, hogy mindössze 5,8 millió dollárból készíti el az adaptációt, amely akkoriban sem számított hatalmas költségvetésnek. Így a költségvetésben csupán Heston sztárgázsijára, illetőleg a számos majomálarc elkészítésére kellett nagyobb összeget elkülöníteni.

Óvakodj az embertől, mert ő az ördög eszköze.

 Isten teremtményei közül egyedül ő öl sportból, pénzért. Megöli testvérét, hogy megszerezze annak vagyonát.

Ne hagyjátok, hogy elszaporodjon, mert elpusztítja az otthonát, de a tiéteket is.

Verjétek láncra és vigyétek vissza a dzsungelbe, mert ő a halál hírnöke.

Mielőtt azonban ennyi bőrt lehúztak volna róla (és húznak még napjainkban is), A majmok bolygója több fontos kérdés vizsgálatára is kísérletet tett. A filmben ábrázolt majomtársadalom ugyanis valójában nem más, mint saját társadalmunk eltorzított változata. Szigorúan elhatárolt csoportokra tagolódik (a gorillák a katonáskodással foglalkoznak, az orangutánok a felső réteget képviselik, míg a társadalom alsóbb rétegét a csimpánzok jelentik), akik az emberekkel állatok módjára bánnak. Taylor felbukkanása ugyanolyan döbbent kábulatot okoz, mint amilyen meglepettek lennének a mi tudósaink, ha véletlenül belebotlanának egy beszélő csimpánzba. Mivel egy korábban nem ismert jelenséggel kerülnek szembe, a majmok is nagyon emberi módon reagálnak a helyzetre: félelemmel. A hidegháborús környezet pedig egyértelműen rátesz egy lapáttal a korszak félelmeire, amiben a film jelentősen el is tér a regénytől. Szerencsére ezeket a témákat nem szájbarágósan boncolgatják, viszont teljesen nyilvánvalóan áthatja az egész alkotást. A finálé pedig a valaha volt egyik legsötétebb, legpesszimistább vég – mely a film készítésének évében nem is volt annyira elképzelhetetlen.

screenshot_2023-03-01_at_16-12-00_a_majmok_bolygoja_1968.jpg

Vedd le rólam a mancsod, te átkozott, koszos majom!

Bár A majmok bolygója csak két jelölésig jutott az Oscar-gálán, de végül sem a legjobb jelmez, sem a legjobb filmzene kategóriájában nem tudta díjra váltani azt. Nyert viszont olyasmiért, amiért nem is jelölték: a filmben látható maszkok megalkotásáért kapott aranyszobrot John Chambers. Ez úgy fordulhatott elő, hogy akkoriban még nem létezett a legjobb smink kategória. Chambers munkája viszont olyannyira mérföldkőnek számított a döntéshozók szemében, hogy egy tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták. A korát megelőző technika valódi majmok lemodellezésén alapult, ami után a főemlősök filmbeli egyéniségéhez alakítva készülhettek el az adott kosztümök és arcprotézisek. 

A film, melynek szállóigévé vált mondatai, színészi alakításai (Charlton Heston mellett Kim Hunter, az antagonisztikus Maurice Evans és a később szinte az összes folytatásban felbukkanó Roddy McDowall is remekelnek a majomjelmez alatt) és örök érvényű képei (különösen a retinánkba permanensen beégő zárójelenet) mind a mai napig a műfaj egyik legtöbbet idézett és legnagyobb hatású alkotásává teszik Schaffner filmjét. Szerencsétlenségére éppen a sci-fi zsáner egyik máig legnagyobb hatással bíró alkotásával, a 2001: Űrodüsszeiával (2001: A Space Odyssey) került egy évben a mozikba, így mondhatni nem élvezhette a neki kijáró reflektorfényt.

Érdekességek

Mielőtt Charlton Heston végleg rábólintott volna a szerepre, többek között Sean Connery, Steve McQueen, Paul Newman, Burt Lancester, Rock Hudson, Gregory Peck és John Wayne is az esélyesek között volt.

- Ingrid Bergman is jelölt volt Zira szerepére, de ő visszadobta a lehetőséget. Viszont később a lányának, Isabella Rossellininek bevallotta, hogy ezt alaposan megbánta, látva a végeredményt.

- Dr. Zaius szerepét eredetileg Edward G. Robinson játszotta volna, aki még a próbaforgatáson is részt vett, melynek során a majomjelmezeket tesztelték. Robinson azonban tartva attól, hogy az órákig tartó sminkelés még jobban lerontaná amúgy is gyenge egészségi állapotát, végül visszaadta a szerepet, melyet így Maurice Evans kapott meg.

1f1206d9-b4cf-43d5-aa60-9711b4951af9.jpg

Minden statisztának és színésznek magán kellett hagynia a maszkját a szünetekben is, mert túl sokáig tartott feltenni és levenni őket. Inni is csak szívószállal tudtak és szilárd ételt gyakorlatilag nem is ettek. Furcsának tűnik, de ilyenkor a különböző majomfajokat alakító színészek jellemzően a saját fajtájukkal vegyültek, a gorillák a gorillákkal, a csimpánzok a csimpánzokkal. 

- Charlton Heston a forgatás legnagyobb részében meg volt fázva. A készítők azonban nem vártak, amíg meggyógyul, ugyanis úgy gondolták, rekedt hangja még hozzá is ad valamit Taylor karakteréhez.

- A filmben látható "Ne láss, Ne hallj, Ne szólj" poén teljes egészében improvizáció volt.. Végül azért tartották benne, mert a film túl komollyá vált volna, és az emberek szórakoztatónak találták.

401605.png

Az űrhajó elsüllyedése az arizonai Lake Powell tavon lett forgatva, a sivatagi jelenetek a szintén Arizonában található Page közelében, a Glen Canyonban készültek, míg a majomváros a Malibutól néhány kilométerre északra található Fox Ranch stúdióban lett felépítve.

- A legenda szerint Jerry Goldsmith gorillamaszkban komponálta a film zenéjét, hogy azáltal is könnyebben össze tudjon kapcsolódni a filmmel. Sőt, a felvételek vezénylésekor is ragaszkodott hozzá!

jerry-apes-directed.jpg

- A filmben elhangzó „Vedd le rólam a mancsod, te átkozott, koszos majom!” mondatot minden idők 6. legjobb filmes idézetnek választotta meg az Amerikai Film Akadémia. 

Vélemény

A majmok bolygója azon sci-fi filmek közé tartozik, melyek nem a mostanában igencsak jellemző látványra apellálnak, és éppen emiatt tudnak többek lenni üres effektparádénál. Senki se várjon tehát mindent elsöprő látványvilágot, de számomra nem is feltétlen ez kell ahhoz, hogy egy minőségi science fictiont kapjunk. Attól lesz igazán jó egy film, ha el is gondoltatja, miközben nézi az ember vagy a film megtekintése után még mindig kavarognak a gondolatok a fejében. A tudományos-fantasztikus műfajra pedig mindez még inkább elmondható. Szerencsére fentiek elmondhatóak jelen filmünkről is, így nálam ezek miatt egyértelműen a felső polcokon a helye, mert azt azért valljuk be, hogy mindezek nélkül nem lenne egy túlzottan érdekes történet.

screenshot_2023-03-01_at_16-12-31_a_majmok_bolygoja_1968.jpg

Sokáig gondolkodtam rajta, hogy figyelmeztessem e az olvasókat, hogy spoilerveszélyes lehet az írás, de úgy gondolom, hogy a legtöbb ember (függetlenül attól, hogy látta a filmet vagy sem) ismeri a záró képsorokat, amikor Taylor és Nova szembe találja magát a Szabadság szobor romjaival. Ebben a pillanatban felismeri Taylor, hogy ők valójában nem egy addig ismeretlen bolygón tartózkodtak, hanem végig a Földön és az emberiség elpusztította magát egy nukleáris holokauszt soránAmikor jó néhány évvel ezelőtt először láttam a filmet, még fel sem merült bennem az az egyértelmű kérdés, hogy Taylor miért csak ekkor rakta össze fejben a dolgokat? Addig nem volt gyanús a számára egyetlen pillanatig sem, hogy a majmok angolul és nem egy számára teljesen ismeretlen nyelven beszélnek??? Ám még ennek ellenére is azt kell mondanom, hogy A majmok bolygója legnagyobb ereje éppen a koncepciójában rejlik. Az, hogy az emberek helyett a majmok válnak az uralkodó fajjá, nem csak egy groteszk poén, hanem fajunk egyik legbelső félelmének a megjelenítése: mi van akkor, ha nem mi vagyunk a teremtés koronája? Mi lesz, ha jön valaki, vagy valami, amelynek szemében nem vagyunk többek primitív állatoknál?

screenshot_2023-03-01_at_16-12-15_a_majmok_bolygoja_1968.jpg

A film az emberi és majom civilizáció közötti konfliktusokat és az emberi faj túlélésének kérdéseit dolgozza fel, miközben számos szimbolikus és filozófiai témát is érint, mint például a társadalmi hierarchia, az értelmiség és az állatok/emberek jogai. Mindezt talán kissé szájbarágósan teszi, de mindezek ellenére egyértelműen helye van a legnagyobb klasszikusok között. A majmok bolygója nem csupán forradalmi vagy korszakalkotó státuszával dicsekedhet, hanem mai szemmel nézve is egészen jól megállja a helyét. Ugyan sokak számára kissé már viccesnek tűnhetnek a filmben szereplő majomálarcok, de az kétségtelen, hogy jó sok meló volt benne, így a külön erre a célra létrehozott Oscar-díj mindenképp kijár az alkotóknak. Ma már mindezeket elvégzi helyettünk a technika, így a maszkmesteri munka gyakorlatilag teljes mértékben feleslegessé vált.

5f88beba2ee944a35be4bb70db513301.jpg

A majmok bolygója annyira népszerű lett a maga korában, hogy hamarosan négy folytatás is készült hozzá (jómagam egyiket sem láttam), mára pedig már egy egész univerzum épült rá. 2001-ben Tim Burton készített belőle egy teljesen félreértelmezett változatot, amire gyakorlatilag kár is szót fecsérelni. Ezzel szemben a trilógiává alakult előzménytörténet (A majmok bolygója - Lázadás" (2011); Forradalom" (2014) és Háború" (2017)) kifejezetten okosan lett felépítve és ügyesen összekötötték a mára már klasszikussá érett legelső résszel.

https://videa.hu/videok/film-animacio/a-majmok-bolygoja-1968-720p-oLnmtCt2H0DwaJ6o

Ítélet: 10/8

Szólj hozzá

sorozat spoiler sci-fi remake klasszikus majmok bolygó űrhajó csavar prequel maszkmester Charlton Heston