2023. feb 23.

122. Furcsa pár (The Odd Couple) (1968)

írta: mindennapra1film
122. Furcsa pár (The Odd Couple) (1968)

516m8frfefl_ac.jpgUSA (Paramount Pictures), 105 perc, Technicolor, vígjáték

Rendező: Gene Saks

Producer: Howard W. Koch

Operatőr: Robert B. Hauser

Forgatókönyv: Neil Simon saját színművéből

Zene: Neal Hefti

Szereplők: Jack Lemmon, Walther Matthau, John Fiedler, Herb Edelman, David Sheiner, Larry Haines, Monica Evans, Carole Shelley

 

A Filmről

Mit tehet az ember, ha elhagyja a felesége és nincs tovább maradása a korábbi közös lakásban? Például megpróbálhat öngyilkosságot elkövetni, majd beköltözhet a legjobb barátjához. Felix Ungar (Jack Lemmon) pontosan ezt teszi, miután felesége elválik tőle, barátjánál, Oscar Madisonnál (Walther Matthau) keres menedéket, amíg talpra áll. Hamarosan kiderül azonban, hogy Oscar nagylelkű ajánlata meggondolatlan döntés volt, Felix rend- és tisztaságmániája, takarításai, hipochondriája és különböző fóbiái rövid úton kiborítják Oscart, aki amúgy az egyik legtrehányabb ember a világon.

screenshot_2023-02-10_at_09-59-27_furcsa_par_1968.jpg

Neil Simon színdarabja (mely állítása szerint testvérének, Dannynek a válása idején szerzett élményein alapul) nem csak a Broadway-n volt átütő siker, hanem az Egyesült Államok minden városában, ahol bemutatták a darabot. Jack Lemmon és Walther Matthau annyira eggyé vált Felix és Oscar szerepével és a se veled, se nélküled kapcsolatukat olyan fantasztikusan jelenítették meg, hogy alakításukkal mindketten vígjáték történelmet írtak. Matthau már a darab színpadi változatában is Oscart alakította, Felix szerepét azonban Art Carney játszotta. Howard W. Koch producer a Broadway-show eredeti szereposztását akarta megtartani a filmben, Robert Evans Paramount-stúdiófőnök viszont Carney helyett inkább Jack Lemmont látta volna szívesebben a filmben, a többi pedig már legenda.

screenshot_2023-02-10_at_10-02-00_the_odd_couple_1968_directed_by_gene_saks_moma.jpg

A Furcsa pár valójában nem más, mint a filmtörténelem két legnagyszerűbb színésze, Jack Lemmon és Walther Matthau párosa. Az Oscar- és Golden Globe-díjas színészek neve szinte egybeforrt az évek során, tíz filmben szerepeltek együtt, számos legendássá vált szereppel gazdagították a világot, sikereik titka elsősorban a könnyed szórakoztatás műfajában teljesedett ki. A páros a Sógorom, a zugügyvéd (The Fortune Cookie, 1966) forgatásán dolgoztak együtt először, hogy aztán évtizedeket töltsenek együtt a vásznon és az életben is barátként. 

odd-couple.jpg

A Furcsa pár mind a mai napig is az egyik legjobb vígjátéknak számít, aminek filmtörténetben elfoglalt fontos helyét az általa inspirált filmek tucatjai jelzik. A film nemcsak a kritikusok körében, hanem a közönségnél is hatalmas sikernek örvendett, melyet az a tény is bizonyít, hogy az 1968-as év negyedik legnagyobb bevételét produkáló film volt, viszonylag alacsony készítési költségének mintegy negyvenszeresét hozta vissza a mozipénztáraknál. 30 évvel később pedig elkészítették a film folytatását is (Furcsa pár 2. - 1998) szintén a két színésszel a főszerepben, de már jóval kisebb sikert aratva.

Érdekességek

- Walther Matthau filmváltozatban szerette volna Felix szerepét megkapni, mert úgy érezte, a karakter túlságosan hasonlít a saját személyiségéhez, így nem akkora kihívás színészileg. Amikor ezt elővezette Neil Simonnak, ő ezt válaszolta: „Walter, menj és legyél színész valaki más darabjában. Az enyémben pedig, légy szíves, legyél Oscar”. 

Egy időben szó volt arról, hogy Billy Wilder rendezze a filmet és írja a forgatókönyvet. Így viszont hárommillió dollárba került volna, plusz a bevétel felébe, így Charlie Bluhdorn Paramount-tulajdonos lefújta az egészet

A filmből egy öt éven (1970-1975) keresztül sugárzott, hasonló című tévés sitcom is készült, amelyben Tony Randall és Jack Klugman alakították a furcsa párt. 

s-l1600.jpg

Ahhoz képest, hogy a filmben mennyire fontos szerepet játszik a póker, illetve a pókerezés, Felix valójában sohasem pókerezik a filmben.

- A stadion-jelenet a New York-i  Shea Stadiumban vették fel egy igazi baseball-meccs előtt. Roberto Clemente baseball játékost megkérték, hogy a film kedvéért hajtson végre egy ritka cselt, amiről a filmbéli Oscar lemarad, de nem volt rá hajlandó, így Bill Mazeroski csinálta meg helyette.

Vélemény

A filmtörténetben nagyon sok híres páros volt, gondoljunk csak Stan és Pan kettősére, Bud Spencerre és Terence Hillre, Mel Gibsonra és Danny Gloverre, vagy hogy kicsit hazabeszéljünk mindenképp meg kell említeni Kapát és Pepét, azaz Mucsi Zoltánt és Scherer Pétert. És természetesen nem hiányozhat a listáról Jack Lemmon és Walther Matthau kettőse, akiknek a helye megkérdőjelezhetetlen a listán. Nem létezik szerintem olyan ember, aki nem látott tőlük legalább egy filmet. Nekem nem a Furcsa pár a kedvencem tőlük, de egyértelműen a legjobbak között található, ugyanis egy végtelenül szórakoztató film, aminek a legerősebb pontját mindenképp a két színész és a közöttük lévő kémia jelenti.

odd-couple-03.jpg

A film legfőbb humorforrása a két főszereplő totálisan különböző személyiségéből fakad. Az ilyen típusú filmek két kulcsfontosságú eleme a forgatókönyv, azon  belül is elsősorban a jól megírt egymással totálisan ellentétes karakterek és a jó színészi játék. Szerencsére a Furcsa pár esetében mindkettő tökéletesen működik. Bár eltelik  mintegy húsz perc, mire végül a film erejét adó két színész végre egy jelenetbe kerül, azonban onnantól kezdve egyszerűen nem lehet nem kedvelni azt a bizonyos furcsa párt. Nemcsak azért, mert a film tele van remekül megírt szellemes és éles dumával, hanem a két színész lenyűgöző és egymással összhangban lévő játéka miatt is. Mindkét színész remekel a szerepében, én őszintén szólva nem tudnám megmondani, hogy melyikük a jobb, mindketten hitelesek karaktereikben, amelyek a humor kedvéért sokszor elég kiélezettek és túlzóak, azonban általuk mégsem válnak önmaguk karikatúrájává.

backdrop-1920.jpg

A legfőbb humorforrást a remekül megírt forgatókönyv és a két zseniális karakter jelenti. Ugyanis mindkét szereplő rendelkezik valamilyen olyan tulajdonsággal, ami mások számára kirívó vagy éppen idegesítő lehet, mint példának okáért Felix kényszeres rendmániája, hipochondriája, valamint Oscar lompossága és rendetlensége. Ezek pedig éles szóváltásokhoz és veszekedésekhez vezetnek, amelyekben jól látható kettejük karakterének különbsége, ugyanis amíg Oscar a mérgét hirtelen és gyorsan kiadja magából, addig Felix inkább passzív-agresszív módon sértődik meg. A legnagyobb problémát azonban az okozza, hogy mindezekkel a hibájukkal önmaguk sincsenek feltétlen tisztában.

19848_1645379302_2888.jpg

A Furcsa pár egy első osztályú vígjáték, amit látván azt gondolja az ember, hogy bárcsak napjaink vígjátékai is ennyire viccesek, jól megírtak és eljátszottak lennének. Aki nem a manapság egy kaptafára készülő, sok esetben altesti poénokra építő, ugyanakkor igencsak kétséges minőségű vígjátékokra vágyik, az semmiképp se hagyja ki a két zseniális színész egyik legjobban sikerült filmjét.

https://videa.hu/videok/film-animacio/furcsa-par-1968-gene-saks-jack-lemmon-f2XYx3IVFt7lHGIh

Ítélet: 10/9

Végül pedig bónuszként következzen a film közismert és fülbemászó főcímdala a kedvenc sorozatom szereplőinek előadásában:

Szólj hozzá

páros barátok filmzene lakás párkapcsolat vígjáték színdarab válás Jack Lemmon Neil Simon Walther Matthau