2024. okt 20.

Piedone Magyarországon - Az Ötvös Csöpi filmek nyomában

írta: mindennapra1film
Piedone Magyarországon - Az Ötvös Csöpi filmek nyomában

Bud Spencer és Terence Hill filmjeit hatalmas rajongás övezi Magyarországon. Nem túlzás azt állítani, hogy a magyarok sokkal jobban szeretik ezeket az örökzöld alkotásokat, mint maguk az olaszok. A legendás páros önálló, illetve közös produkcióit szinte minden egyes héten el lehet csípni valamelyik csatornán. Mindenek előtt le kell szögezni, hogy annak ellenére, hogy ezek az olasz produkciók kicsit sem hibátlanok - hiszen telis-tele vannak dramaturgiai-, és egyéb bakikkal -, lehetetlen nem szeretni őket. Bud és Terence egy olyan párost alkotott a filmvásznon, amihez foghatót csak nagyon ritkán láthatunk,. Ezt a receptet próbálták meg lekoppintani, amikor Bud Spencer állandó magyar hangja, Bujtor István egy, az olasz színésszel történt római találkozás után úgy döntött, készít egy a Piedone-filmekhez hasonlító alkotást. Sőt, ő maga javasolt, hogy küldjék moziba az eredetileg tévére szánt filmet. Így született meg Ötvös Csöpi figurája, mely több mint négy évtized óta napjainkban is töretlen sikernek örvend.

8.jpg

Az Ötvös Csöpi-filmek közül az elsőt 1980-ban forgatták, majd egy évvel később májusban mutatták be a mozik A Pogány Madonnát. Mivel Bujtor imádta a Balatont, gyerekként is sokat nyaralt a magyar tengernél, ráadásul a hobbija a vitorlázás volt, sőt hatszoros magyar bajnoknak vallhatta magát, egy percig nem volt kérdés, hogy a film a tó körül játszódik. A történet szerint a tihanyi apátság múzeumából elrabolják a páratlan értékű, görög eredetű aranyszobrot, a Pogány Madonnát. A nyomozás vezetésével megbízott, kissé nagyképű, de fantáziátlan és éhenkórász Kardos doktor (Kern András) a főnöke utasítására maga mellé veszi a szabálytalanságok miatt lefokozás előtt álló Ötvös Csöpit (Bujtor István).

a_pogany_madonna_1.jpg

large_pogany_madonna_005.jpg

A film kizárólag azért állhatta ki az idő próbáját, mert a fordulatos krimi és a vicces pofonok mögött valami olyasmit is elkapott, ami csakis ránk jellemző. A töretlen népszerűség titka talán éppen az, hogy Ötvös Csöpiben és Kardos Doktorban még akár napjainkban is magunkra ismerhetünk bennünk. Bujtor és Kern kettőse is azért működik annyira jól, mert a két figura a magyar néplélek egy igen jellegzetes kettősségét képviseli. Kardos Doktor a hivatalos szervek impotenciáját és bürokratikus módszereit, míg Ötvös Csöpi a folytonosan kiskapukat kereső magyaros virtust személyesíti meg. A Pogány Madonna a számos kliséinek ellenére vagy épp pont azért még ma is kiváló szórakozást nyújt (10 / 7,5)

214_1.jpg

346.jpg

Ötvös Csöpi és Kardos doki párosa akkora sikert aratott, hogy egy évvel később elkészült a második rész, a Csak semmi pánik (1982). Ebben a részben a feladat egy második világháborúban lelőtt repülőgép vízbe zuhant értékes rakományának a megszerzése. A rendőrségen kívül azonban mások is pályáznak az értékesnek tűnő kincsre, akik még a gyilkosságoktól sem riadnak vissza, hogy megszerezzék azt. A széria harmadik részét, Az elvarázsolt dollárt 1986-ban mutatták be és több évtized után ez volt az első mozi, melyet már nem állami támogatásból forgattak. Ebben a részben egy pénzhamisító banda körül forog a történet, akik egydollárosokból hamis 100 dollárosokat állítanak elő. Természetesen Csöpi is belekeveredik a nyomozásba, ráadásul gyilkossággal is megvádolják, pedig ő legszívesebben már kizárólag csak a gyerekek vitorlásoktatásával szeretne foglalkozni. A sorozat negyedik és egyben utolsó darabja a Hamis a baba volt (ha nem vesszük figyelembe a 2000-es évek elején újra feltámasztott sorozatot, amely Zsaruvér és Csigavér néven futott a televízióban), melyben a páros a magyar kriminalisztika legnagyobb kábítószer csempészeti ügyét igyekszik felgöngyölíteni. A film 1991-ben Magyarországon a legnézettebb film lett, és az első alkotás, melynek egyes jeleneteit külföldön, Athénban és Münchenben forgatták. 

76233_jpg.jpg

large_poga_nymadonna010.jpg

Sajnos a folytatások már nem tudták elérni a legelső rész sikerét, ezalatt pedig elsősorban a minőséget értem. A Csak semmi pánik még egy viszonylag értékelhető darab volt, mert ugyanazok az alkotóelemeket tartalmazta, amelyeket annyira megszerettünk benne. Bodrogi Gyula és a Bánhidi László által megjelenített Matuska bácsi jelenléte pedig adott egy plusz adalékot adott a filmhez (10 / 6,5).

Az Elvarázsolt dollár számomra már inkább a kínos szórakoztatás érzését adta. A stílus itt már egy igencsak átbillent a családi film zsánerébe, a játékidő tetemes részét Ötvös Csöpi vitorlás tanfolyama és a gyerekek minden áron történő szerepeltetése teszi ki, nem beszélve arról, hogy a szórakoztató Matuska bácsi szerepét az inkább idegesítő Purci úr töltötte be. Az pedig, hogy a film végén, Csöpi örökbe fogadja a főszereplő gyermeket, Topolinót, az már tényleg kínos (10 / 5).

A rendszerváltás idején érkezett meg a Hamis a baba, ennek fényében ez már egy más világ. Ha a filmre magára nem is, de a film egyik mellékszereplőjére, Bögyös Macára  - főként a férfi nézők - azonban már feltehetően jóval többen emlékeznek. Itt a Balaton már nem központi szereplő, itt már Európába tartunk, amivel a filmben számos alkalommal elő is hozakodnak. A Hamis a baba véleményem szerint jobban sikerült, mint az előző rész, de nagyon látszik rajta, hogy már egy másik kor gyermeke. Ha már gyermekek, akkor amellett nem tudok elmenni, hogy a gyerekszerepeltetés itt már számomra átlépett egy határvonalat, a kis Ricsi filmbéli jelenléte engem már olyannyira irritált, hogy arra szavak sincsenek. (10 / 6).

985.jpg

Az Ötvös Csöpi-filmek mind ugyanarra a receptre épültek. Csöpi, a simlis balatoni zsaru jó pár látványos pofon kiosztása után sikeresen felgöngyölít minden egyes rejtélyes, nem ritkán nemzetközi szállal is rendelkező bűnügyet. Csakhogy a babérokat rendszeresen pipogya társa, Kardos doktor aratja le, aki Csöpi segítsége nélkül talán még a mosdóba sem tudna egyedül kimenni. A széria óriási sikert aratott a magyar mozikban, a négy filmet 3 milliónál is több néző látta (ebből A Pogány Madonna önmagában 1,2 milliós jegyeladással büszkélkedhetett), ráadásul több nyugat-európai ország is leadta a tévében.

Kulisszatitkok

- A Pogány Madonna bemutatása után a tihanyi apátság múzeumában mindenki a szobrot akarta megnézni. A teremőrök nem győzték magyarázni, hogy ilyen szobruk nincs. 2018 nyarán viszont ténylegesen kiállították az apátsági múzeumban az aranyfestékkel bevont gipszszobrot, hogy a közönség is megtekinthesse, azóta minden nyáron megtekinthető ott.

img0011.jpg

- A forgatás első két hetében a rendőrség nem volt hajlandó együttműködni a filmesekkel, de miután a gyártásvezető a film szakértőjéül egy belügyest kért fel, a megyei rendőrkapitány engedett, és több járőrkocsival is segítette a forgatást.

A készítők a pofonosztások hangtechnikáját a müncheni Bavaria Filmstúdióban lesték el. A Csöpi-filmekben a német recept honosodott meg: bevittek a hangstúdióba egy komplett félsertést és azt püfölték teljes erőből, majd visszhangot kevertek alá.

A Pogány Madonnában a tihanyi parti úton lezajlott autós üldözési jelenetnél megtörtént baleset valójában nem volt betervezve, ezért a forgatókönyvet helyben átírták, így került a történetbe egy újabb kocsi ellopása a hajsza folytatásához.

- Problémát jelentett a készítők számára, hogy fentről nem nézték volna jó szemmel, ha a gyilkos magyar állampolgár, de a nyelvi akadályok miatt külföldi sem lehetett. Így született meg kompromisszumos megoldásként a bécsi magyar, Soltész figurája.

215.jpg

- A Csak semmi pánikban felrobbantott Mercedes Reviczky Gábor kocsija volt. Mivel a kocsi már nem volt jó állapotban és sokba került volna a felújítása, így örömmel ajánlotta megvételre a filmeseknek, cserébe csak annyit kért, hogy a motorját tartsák meg emlékül.

- Az elvarázsolt dollárban  Wichmann Tamás kenu világbajnok eredetileg büfésnek és szakácsnak szerződött a filmhez, viszont a Popej nevű pénzhamisítót játszó színész egyik alkalommal sem ment el a forgatásra, így kapta meg végül Popej szerepét, aki így a filmben színész és büfés is volt egyszerre

- A Hamis a baba egyik mellékszereplője, az extrém méretű keblekkel megáldott Bögyös Maca a film ikonikus alakjává vált, akit Kopekin Györgyi alakított. Nem mindennapi testi adottságival először 16 éves korában jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor – szülői beleegyezéssel – a Duci magazinban jelentek meg róla aktképek. 

984.jpg

- A Hamis a babában a Ricsit játszó Tuza Bálint elmondta, hogy úgy kaphatta meg a szerepet, ha el tudja lopni Bujtor István óráját.

Szólj hozzá

páros sorozat magyar krimi vígjáték szocializmus nyomozás Balaton Kern András Bujtor István kulfilm