2022. jún 21.

105. Mi történt Baby Jane-nel? (What Ever Happened to Baby Jane?) (1962)

írta: mindennapra1film
105. Mi történt Baby Jane-nel? (What Ever Happened to Baby Jane?) (1962)

what_ever_happened_to_baby_jane_1962.jpgUSA (Seven Arts), 134 perc, ff, pszichológiai thriller

Rendező: Robert Aldrich

Producer: Robert Aldrich

Operatőr: Ernest Haller

Forgatókönyv: Lukas Heller, Henry Farrell azonos című regénye alapján

Zene: Frank De Vol

Szereplők: Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono, Julie Allred, Gina Gillespie, Ann Barton, Wesley Addy, Marjorie Bennett, Agnes Moorehead

 

A Filmről

Egy középkorú testvérpár együtt él egy nagy házban és halálosan gyűlölik egymást. Egyikük valaha gyereksztár volt, a másikuk pedig jelenleg egy tolószékhez kötött, elfeledett mozicsillag. Bette Davis játssza "Baby" Jane Hudsont, a keserűséggel és gyűlölettel teli alkoholistát, aki szeretne visszatérni a sztárok világába, mert ugyanarra a figyelemre vágyik, amit gyermekkori sikerei hoztak számára. Felemésztette a bűntudat, hogy ő okozta testvére tragédiáját és az őrült féltékenységét Blanche-on tölti ki. A Joan Crawford által alakított Blanche a szimpatikusabb kettejük közül - őt a sikerei csúcspontján érte autóbaleset, melynek következtében örökre lebénult és kerekesszékbe kényszerült. Látszólag az a sors jutott neki osztályrészül, hogy hátralévő életét bomlott elméjű nővére kínzásainak áldozataként töltse.

mv5bmtqxodu3odm2mv5bml5banbnxkftztcwmdu1mjyynw_v1.jpg

Robert Aldrich rendező arcán minden bizonnyal keserű mosoly bujkált, amikor Bette Davisre és Joan Crawfordra bízta a főszerepeket a filmben, amely keserű kritikát fogalmaz meg Hollywooddal és az ünnepelt sztárokkal kapcsolatban. A két színésznő ugyanis korábban hatalmas sztárnak számított, de az 1960-as évekre szinte teljesen elfeledkeztek róluk, ráadásul köztudottan utálták egymást. Volt azonban valami közös bennük, mindketten ettől a filmtől remélték a nagy visszatérést, ami végül be is jött nekik. Bár mindkét színésznő alakítása bámulatos, Davis játéka sokkal élvezetesebb élményt nyújt, hiszen gyűlölettel és gúnnyal teli arckifejezéseit - melyeket nagy riválisa, Crawford felé lövell - szinte ugyanolyan élvezetes nézni, mint amennyire eljátszani lehetett.

Hogy mennyire nem volt pletyka a két színésznő egymás iránt érzett ellenszenve, azt a forgatáson is több alkalommal bizonyították. Bette Davis az egyik jelenetben úgy fejbe rúgta kolléganőjét, hogy annak össze kellett varrni a fejét. Joan Crawford pedig rendszeresen szándékosan elrontotta azt a jelenetet, amelyben Davis cipeli őt - és hogy biztosra menjen, még egy ólomövet is rejtett a ruhája alá és köveket rakott a zsebeibe, hogy még nehezebb legyen. Davis később egyszer azt nyilatkozta, hogy a forgatási munkálatok során az tetszett neki a legjobban, amikor azt a jelenetet vették fel, mikor Crawfordot lelöki a lépcsőn. Végül pedig, amikor Bette Davist Oscar-díjra jelölték a film főszerepéért, Crawford aktívan kampányolt az ellen, hogy a riválisa kapja a díjat. Még odáig is elment, hogy azt mondta Anne Bancroftnak (akit szintén Oscarra jelöltek), hogyha megnyerné a díjat és valamiért nem tudná azt átvenni, akkor ő nagyon szívesen átvenné helyette. A díjat végül Anne Bancroft kapta meg, és azt végül Joan Crawford vette át a nevében, ezzel is még egyet belerúgva vetélytársnőjébe.

what-ever-happened-to-baby-jane_df3htp.jpg

mv5bzgjim2ewyzctmgi2nc00ztywlwflnjatzdmzotqxm2y1ywqzxkeyxkfqcgdeqxvymdi3otizoa_v1.jpg

A cselekmény középpontjában az a régi baleset áll, amely pályája csúcsán nyomorékká tette Blanche-t és akad néhány valóban váratlan leleplezés, de a film durva tréfáját ennek a két leplezetlenül gyűlölködő filmcsillagnak a látványa adja, akik egy kanál vízben megfojtanák egymást. A film egyértelműen a hasonló témát boncolgató, ám jóval ismertebb Alkony sugárút (1950) párja, ez a mű azonban sokkal sötétebb és groteszkebb Wilder alkotásánál és szinte az ember bőre alá furakodik. A híres jelenet, melyben Jane patkányt szolgál fel vacsorára a testvérének, kényelmetlen érzéseket kelt a nézőben, Blanche autóbalesetének titokzatos körülményei miatt pedig rögtön megkérdőjeleződik Jane épelméjűsége is.

Robert Aldrich lélektani thrillerje letaglózó erejű látlelet az irigység lelket és emberi kapcsolatokat megmérgező hatásáról. Egy nő elmagányosodásának és megőrülésének folyamatát boncolgatja, amely őrületet talán a bűntudatból fakadó öngyűlölet táplálja. A Mi történt Baby Jane?-nel Henry Farrell azonos című regényéből készült, nem kevesebb mint öt Oscar-díjra jelölték, bemutatása után pedig költségvetésének közel tízszeresét visszahozta a mozipénztáraknál. 

Érdekességek

Bette Davis egy Coca-Cola automatát hozatott a forgatásra, hogy kolléganőjét, Joan Crawfordot bosszantsa, ugyanis akkoriban Crawford a Pepsi vezérigazgatójának volt a felesége.

Davis saját maga találta ki a filmbeli sminkjét. Az ötlete az volt, hogy Jane sohasem mos arcot, inkább csak ráken egy újabb réteg sminket.

- Blanche szerepére Claudette Colbert, Olivia de Havilland és Marlene Dietrich egyaránt szóba került.

Bette Davis Alfred Hitchcockot próbálta első körben rábeszélni, hogy vállalja el ezt a filmet, de ő ekkor már a Madarak előkészítésével foglalkozott, így nem jutott rá ideje.

- A film eredetileg színes lett volna, azonban Bette Davis ellene volt, mert úgy érezte, hogy abban az esetben ez a szomorú történet sokkal szebbnek tűnt volna.

what-ever-happened-to-baby-jane_ykhhcz.jpg

- Azon jelenetekben, amikor Jane Blanche hangját utánozta, ott valójában Joan Crawford hangját hallottuk, mert Bette Davis sehogysem tudta visszaadni azt.

- 2017-ben Viszály (Feud) címmel egy nyolcrészes sorozat is készült kifejezetten a Mi történt Baby Jane-nel? forgatásáról, és a két színésznő közötti viszályról Susan Sarandon és Jessica Lange főszereplésével.

Vélemény

Minden egyes olyan film előtt, amit korábban még nem láttam, próbálok egy előzetes képet alkotni, hogy mit is várjak az adott filmtől. Ezeknél minden esetben törekszem arra is, hogy minél kevesebb információval rendelkezzek róluk. Végeredményben többé-kevésbé azt kapom, amit előzetesen vártam. Mindezek alapján nem túl magas elvárásokkal ültem le a képernyő elé, mert úgy voltam vele, hogy mit nyújthat nekem két kiégett vénasszony acsarkodása, de szerencsére ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.

what-ever-happened-to-baby-jane_jnkn2d.jpg

Kezdjük rögtön a legfontosabbal: a szereposztást még talán egyetlen korábbi filmnél sem sikerült ilyen zseniálisan eltalálniuk, mint most. Bette Davis és Joan Crawford egész életükben versengtek egymással és gyakorlatilag ki nem álhatták egymást, ezért alakításuk mindennél hitelesebb. Az ő kettejük hibátlan összjátéka teszik a filmet még felejthetetlenebbé, és ugyan mindkét színésznő fantasztikus alakítást nyújt, Bette Davis alakításáról csak szuperlativuszokban tudnék beszélni. Hogy miért nem ő kapta végül az Oscar-díjat, az számomra egy örök rejtély. A két színésznő neve talán már nem cseng mindenki számára olyan ismerősen, mint mondjuk Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor vagy Audrey Hepburn neve, pedig Hollywood fénykorának két igazi Oscar-díjas sztárjáról beszélünk. A két színésznő között meghúzódó híres viszályról készített sorozatot pedig még nem láttam, de a film alapján mindeképp sort kerítek arra is. Aki pedig mostani filmünket nem látta, az semmiképp se hagyja ki, garantáltan életreszóló élménnyel fog gazdagodni.

Aldrich remekműve mai szemmel nézve is bőven megállja a helyét. Hátborzongató még belegondolni is, hogy ha napjainkban ilyen erőteljes hatást képes kiváltani (legalábbis számomra), milyen érzéseket kelthetett a 60-as években? És nem mehetek el szó nélkül a pazar befejezés mellett sem. Amikor már azt hisszük, hogy mindennek vége, és mindent tudunk, akkor jön egy olyan csattanó, amivel gyakorlatilag felülíródik minden, amit előtte láttunk. A Mi történt Baby Jane-nel? címéhez méltóan segít a nézőnek rájönni a film alapvető kérdésére: mi történhetett Baby Jane-nel, ami ilyen mértékben kifordította a személyiségéből és testvére ellen hangolta? De felmerül egy másik kérdés is, hogy mégis mi a fene történhetett Blanche Hudsonnal?

A filmet minden régi film iránt rajongónak (vagy mindeni másnak) látnia kell, mert az egyik legegyedibb hollywoodi film, ami valaha is készült az álomgyárban. Bár számtalanszor megpróbálták utánozni az évek folyamán, de esélyük sem volt a színvonalát és egyedi hangulatát elérni vagy akár csak megközelíteni, ugyanis mindegyikből hiányzott a film két legfontosabb összetevője: Bette Davis és Joan Crawford.

https://ok.ru/video/2785867270867

Ítélet: 10/9

Szólj hozzá

siker baleset klasszikus thriller testvér Hollywood Oscar Joan Crawford Bette Davis