2022. már 19.

97. A hét mesterlövész (The Magnificent Seven) (1960)

írta: mindennapra1film
97. A hét mesterlövész (The Magnificent Seven) (1960)

587px-the_magnificent_seven_1960_poster.jpgUSA (Mirisch, Alpha), 128 perc, DeLuxe, western

Rendező: John Sturges

Producer: John Sturges

Operatőr: Charles Lang

Forgatókönyv: William Roberts, Akira Kuroszava A hét szamuráj c. filmje alapján

Zene: Elmer Bernstein

Szereplők: Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach, Charles Bronson, Robert Vaughn, Horst Buchholz, Brad Dexter, James Coburn

 

A Filmről

A hét mesterlövész nem csupán a valaha készült egyik legkiválóbb westernfilm, de vélhetően minden idők egyik legjobb remake-je. A léc pedig magasan volt, az eredeti alapanyagot ugyanis minden idők legkiválóbb japán rendezője, a legendás Kuroszava Akira készítette el A hét szamuráj (1954) címen néhány évvel korábban. Bár akkoriban Hollywoodot még nem jellemezte az a feldolgozásláz, mint manapság, azonban így is kockázatos vállalkozás volt egy már megjelenése után legendává érett alkotást átültetni a vadnyugatra. Szerencsére John Sturges rendező pontosan tudta, hogy a történet gyakorlatilag egyetlen zsánerbe ültethető át úgy, hogy megmaradjon az eredeti koncepció és mondanivaló, a feladatot pedig tökéletesen hajtotta végre. Ebben azonban semmi meglepő nincs, ugyanis maga Kuroszava is bevallotta, hogy filmje elkészítéskor őt is komolyan inspirálták az amerikai westernek.

screenshot_2022-02-05_at_08-50-21_a_het_mesterlovesz_1960.jpg

Az amerikai változatban Chris (Yul Brynner), frissen szerzett barátjával Vinnel (Steve McQueen) további öt zsoldost gyújt maga köré, hogy némi aprópénzért és kosztért cserébe megvédjenek egy mexikói települést a kegyetlen Calvera (Eli Wallach) fosztogatásától. Miután megerősítették a falut és felkészítették a falusiakat a harcra, a végső pillanatban csalódniuk kell, ugyanis a lakók mégsem akarnak harcolni. A hét mesterlövész végül egy drámai összecsapás során legyőzi a banditákat.

138.jpg

Az alkotás társproducere, Lou Morheim mindösszesen 250 dollárért vásárolta meg Kuroszava forgatókönyvének megfilmesítési jogait. Mivel közelgett a nagy hollywoodi színészsztrájk, ezért villámgyorsan kellett lezavarni a szereplőválogatást. A színészek gyakorlatilag egymást ajánlották be, a főszereplő Yul Brynner hozta be a produkcióba az akkor még ismeretlennek számító Steve McQueent. Robert Vaughn pedig legjobb barátját,  James Coburnt ajánlotta be, a mexikói parasztlegény Chico szerepét pedig egy fiatal német színészre, Horst Buchholzra osztották.

Bár ma már a filmszakma egyértelmű klasszikusának tekintjük, megjelenésekor meglehetősen elmarasztaló kritikákban részesült a film, és húzónevek hiányában a mozikasszáknál sem teljesített túl jól, holott még bőven a westernfilm csúcsidőszakában született. Az Oscar-gálán is mindössze egyetlen díjat vitt haza, Elmer Bernsteint a film zenéjéért tüntették ki aranyszoborral, a zenei kompozíció pedig azóta önmagában is legendássá vált, jelenleg minden idők 8. legjobb amerikai filmzenéjeként tartják számon.

A folyamatosan pulzáló akció, a szereplőgárda karizmája és Elmer Bernstein csodálatos zenéje mind hozzájárult ahhoz, hogy a film hatalmas sikert arasson. A hét mesterlövész nagy lökést adott Steve McQueen, Charles Bronson és James Coburn karrierjének, továbbá jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Eli Wallach a későbbi évek spagetti westernjeinek meghatározó figurájává váljon. 1960-ban gyakorlatilag minden együtt volt egy maradandó alkotáshoz: egy zsánerében kiváló rendező, parádés színészgárda, kiváló forgatókönyv, és egy világszínvonalú zeneszerző. A végeredmény pedig egy az alapvető emberi érzelmekhez visszanyúló, heroikus és emblematikus westernfilm, mely még most, több, mint 60 évvel elkészülte után is friss és rendkívül szórakoztató.

screenshot_2022-02-05_at_08-50-41_a_het_mesterlovesz_1960.jpg

859_1.jpg

Mindezek ellenére mégis három folytatás készült a filmhez. A legelsőt 1966-ban mutatták be A hét mesterlövész visszatér (Return of the Seven) címen, melyben az eredeti szerepek közül csak Chris, Vin, Chico és Petra jelenik meg, azonban az eredeti színészek közül már csak Yul Brynner. A további két részben már Chris szerepét sem ő alakította. Az 1969-es A hét mesterlövész telibe talál (Guns of the Magnificent Seven) című filmben George Kennedy kapta a szerepet, végül pedig az 1972-ben megjelenő Újra nyeregben a hét mesterlövész (The Magnificent Seven Ride!) című filmben pedig Lee Van Cleef. 1998-ban televíziós sorozat készült a mesterlövészek történetével, míg 2016-ban természetesen elkészült a teljesen felesleges remake is Antoine Fuqua rendezésében, Denzel Washington és Chris Pratt főszereplésével.

Érdekességek

- Miután megnézte, Kuroszava Akira annyira el volt ragadtatva a filmtől, hogy hálából egy eredeti szamurájkardot küldött a rendezőnek.

- A mexikói kormány csak úgy engedte a helyszínen való forgatást, ha a helyi parasztok ruházata végig tiszta marad a film során, félve, hogy a sáros, piszkos ruhák negatív színben tüntetnék fel az ország lakóit.

- Chris szerepére Spencer Tracy és Anthony Quinn neve is felmerült.

- Yul Brynner és Steve McQueen nem igazán jöttek ki egymással, melyről leginkább utóbbi tehetett, ugyanis mindent megtett, hogy Brynnerrel közös jeleneteikben magára vonja a figyelmet. A kalapját vagy a lova sörényét babrálta, ide-oda hajlongott, ezért Brynner külön embert foglalkoztatott, hogy feljegyezze ezeket a kihágásokat. Továbbá Yul Brynner összeszámoltatta saját szövegeinek sorait a forgatókönyvben, hogy biztos legyen benne, több szöveget kapott, mint szereplőtársa. Steve McQueen ezen annyira berágott, hogy onnantól szándékosan kibővítette olykor a saját szövegeit, hogy ezzel is cukkolhassa színésztársát.Ők ketten csak életük végén békültek ki, szó szerint McQueen halálos ágyán.

a-het-mesterlovesz-04.jpg

- James Coburn A hét szamuráj hatalmas rajongója volt, a kedvenc karaktere pedig a Szeidzsi Mijagucsi által játszott késdobáló, Kyuzo volt. Szerencséjére az amerikai verzióban ő lehetett a figura megfelelője, a késsel mesterien bánó Britt.

- Bár a díszletek nagyon sokba kerültek, és sok problémát jelentettek, egy hasznuk mégis volt. Yul Brynner a forgatás során házasodott meg, és második feleségét, Doris Kleiner chilei modellt vette el a díszletek előtt.

- Az IMDb-n a filmnél jelenleg a hivatalos magyar poszter található, ha rákattintunk.

Vélemény

A hét mesterlövész számomra az igazi nagybetűs WESTERN. Ez még akkor is igaz, ha most leülve a képernyő elé nem okozott akkora élményt, mint gyermekkoromban. Akkor ugyanis a filmben szereplő hét ember testesítette meg számomra az igazi példakép és hős fogalmát. Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki gyermekkorában cowboynak öltözve vagy játékkatonákkal játszva belebújt a hét szereplő valamelyikének bőrébe és együtt küzdött a zsarnok ellen. A gyerekkori rajongás nyilván elmúlt, de a film iránti szeretetem mind a mai napig megvan, annak ellenére is, hogy ennyi idős fejjel természetesen máshogy látom mind a történetet, mind a filmet magát. Mindazonáltal továbbra is örök kedvenceim közé sorolom és emiatt a véleményalkotásomat is majd kissé áthatják a gyerekkori emlékek. Az én szememben A hét mesterlövész még 2022-ben is legalább annyira menő, mint volt dicső gyermekkoromban.

a-het-mesterlovesz-06.jpg

A film sikerének kulcsa egyértelműen a hét különböző karakterben és az őket megszemélyesítő színészekben rejlik. Szinte leírhatatlan a hét szereplő közti dinamika, ahogy a cowboyok kiegészítik egymást, és ezáltal csapatot alkotnak, melyben minden alkotóelem a helyükön van. Olyan férfiakról beszélünk, akik korábban soha nem dolgoztak együtt, most azonban alig fél óra után elhitetik velünk, hogy meghalnának a másikért, és az egész faluért.

brynner.jpg

És hogy kikről is van szó? Nem is kezdhetjük mással a sort, mint a hét válogatott idegen tulajdonképpeni vezetőjével, aki ha nem mond igent a szerencsétlen sorsú mexikóiaknak, akkor az egész csapat meg sem született volna. Chris (Yul Brynner megformálásában) egy tipikus hallgatag vadnyugati (anti)hős, egy higgadt és bölcs vezető, aki összeboronálta a csapatot. És az mennyire menő már, amikor Chris a csizmatalpán gyújtja meg a gyufát?!

Sokat kínáltak már a munkámért, de mindent még soha.

mcqueen.jpgA cinikus Vin (Steve McQueen) a Chrissel történő kissé furcsa megismerkedés után először csatlakozik, hogy megmentsék a csóró mexikóiakat. Vin gyengéje a szerencsejáték és a nők,egy igazi vadnyugati szívtipró. És a szerepre keresve sem találhattak volna jobbat az akkor még csak kezdőnek számító színésznél, akinek élete is sokban hasonlított az általa megformált karakterhez. És az mennyire menő már, hogy Vin mindig az ujjain számolja, hogy hány csapattagnál tartanak?

 - Egy fickó El Pasoban csupaszon egy kaktuszra ugrott. Ugyanezt kérdeztem tőle: Miért?  - Azt mondta "Akkor jó ötletnek tűnt".

buchholz.jpgÉs akkor ott van Chico (Horst Buchholz), a forrófejű ifjú, aki mindenáron be akar kerülni a csapatba és bizonyítani szeretne elsősorban Chrisnek, de tulajdonképpen önmagának is. Végül nemcsak, hogy sikerrel jár, de még a szerelem is rátalál a faluban. A német színész talán meglepő választásnak tűnt a szerepre, és talán kicsit túl is játszotta a szerepét, de egy pillanatig sem tudunk rá haragudni emiatt.

 

- Életemben nem láttam még ilyen jó lövést.

- Csodálom. A lóra céloztam.

Szerencsére a többiek sem maradnak el semmiben a három fő karaktertől, még ha szerepük talán kisebb is, mint három társuké. Itt van még Brit (James Coburn) a hallgatag cowboy, akinek nem csak a pisztolya, hanem a kése is villámgyors. Harry (Brad Dexter) a hatalmas kincs reményében vág bele a küldetésbe, és még halála előtt is meg van győződve arról, hogy nem csupán néhány szegény mexikói paraszt megmentéséről szólt az akció. Lee (Robert Vaughn) karaktere a kiégett és meghasonlott pisztolyhős szerepében mindenképp a legmegosztóbb, akinek végül gyávasága okozza a vesztét. Végül pedig Bernardo (Charles Bronson), a megfizethetetlennek hitt forradalmár, akinek hatalmas szíve van, és nagyon jól szót ért a gyerekekkel.

coburn.jpg

wallach.jpgÉs semmiképp ne hagyjuk ki a szemben álló felet, az igencsak karizmatikus ellenséget, Calverát sem. Az őt játszó Eli Wallach az egyik kedvenc színészem, akinek ez volt az első komolyabb szerepe, de olyannyira hozzánőtt a karakter, hogy a későbbiekben számos westernfilmben örvendeztetett meg minket. Ezek közül a legikonikusabb egyértelműen Tuco szerepe, Sergio Leone zseniális westernjében, A Jó, a Rossz és a Csúfban (Il Buono, il Brutto, il Cattivo, 1966).

 

Ha Isten nem akarná, hogy megnyírjuk őket, nem csinált volna belőlük birkát.

A zene gyerekkorom óta kitörölhetetlen az agyamból, olyannyira, hogy már egy jó ideje ez a telefonom csengőhangja is. Elmer Bernstein filmzenéje minden idők egyik legnagyobb klasszikusa. Viszont a teljes repertoárt csak az eredeti változatban élvezhetjük, az (egyébként kiváló) magyar szinkronos változatban sok helyen teljesen más zenei betét hallható ott, ahol az eredeti verzióban Bernstein dallamai csendülnek fel. Szinte csak a főcímzene egyezik meg az eredetivel, amiért bizony nagy kár, mert maga a szinkron igen jól sikerült. Ezen fontos tényező miatt viszont inkább az eredeti változat megtekintését ajánlom mindenkinek.

A film minden apró hibája ellenére tökéletes szórakozást nyújt. Nyilvánvalóan nem akkorát, mint tizenéves koromban, de most is élvezettel ültem végig minden egyes percét és nagy valószínűséggel néhány év múlva újra elővéve is hasonlóan jót fogok rajta szórakozni.

https://www.youtube.com/watch?v=1MZY_0tYmrs (eredeti verzió)

https://videa.hu/videok/film-animacio/a-het-mesterlovesz-1960-z4LNl57wFLyUGNVg (magyar szinkronos)

Ítélet: 10/9

Szólj hozzá

filmzene western japán remake klasszikus parasztság cowboy Oscar Steve McQueen Charles Bronson James Coburn Eli Wallach Elmer Bernstein Kuroszava Akira