2021. sze 05.

A nagy Bogie - Humphrey Bogart és legjobb filmjei (I. rész)

írta: mindennapra1film
A nagy Bogie - Humphrey Bogart és legjobb filmjei (I. rész)

Újabb kitérőt teszek a filmfolyamok világából és mielőtt rátérnénk az 1957-es esztendőre, úgy gondoltam mindenképp megér egy posztot az 1940-es és 50-es évek (vagy talán minden idők) legnagyobb színésze, Humphrey Bogart, aki 1957. január 14-én adta fel a harcot élete két legnagyobb ellenségével, az alkohollal és a cigarettával szemben.

humphrey_bogart_1940.jpg

Humphrey Bogart alakja vélhetően azoknak is ismerős, akik egyetlen filmjét sem látták. Jellegzetes, cinikus félmosolyával, szigorúan magabiztos, ugyanakkor szomorúan vágyakozó tekintetével, hanyag eleganciájával, ironikus mondataival és legvégül vesztét okozó, elhagyhatatlan cigarettájával a szája sarkában megteremtette Hollywood egyik legikonikusabb alakját.

Első 34 filmemben 12 alkalommal gyilkoltak meg, 12 alkalommal végeztek ki, 9 alkalommal szöktem meg a börtönből, több jelenetet játszottam a földön, haldokolva, mint a lábamon állva.

Humphrey DeForest Bogart 1899. december 25-én (más források szerint 1899. január 23.-án) született New York előkelő negyedében neves sebészorvos apa és reklámgrafikus anya első gyermekeként. Két húgával ellentétben nem volt jó tanuló, az egyetemről fél év után kicsapták, majd kalandvágyból beállt a haditengerészethez. A legenda szerint itt szerezte a felső ajkán látható forradást, amikor az őrizetére bízott rab szökni próbált, és szájon vágta őt a bilinccsel. A történet szerint Bogart mit sem törődve sérülésével vakmerően a szökevény után vetette magát és elfogta a menekülőt. Egy prózaibb változat szerint a sebet 12 éves korában ejtette rajta egy jókora, hegyes fadarab.

00100856.jpeg

00100852.jpeg

Leszerelését követően, szintén kalandvágyból lett színész: az 1920-30-as években a Broadway-n próbálkozott, majd fokozatosan beszippantotta a filmipar. 1930-ban forgatta első hangosfilmjét, a John Ford által rendezett Felfelé a folyónt, amelyben együtt állt a kamera elé későbbi jó barátjával, Spencer Tracy-vel (akitől a Bogie becenevet is kapta). Számos színpadi- és filmszerep után 1934-ben érkezett el az áttörés, amikor a Megkövült erdő (The Petrified Forest) című filmben eljátszotta Duke Mantee, a szökött gyilkos szerepét. Bogart egyénisége és képességei annyira hatásosak voltak, hogy a Warner Brothers  állandó szerződést írt alá vele. Ettől kezdve a kezdeti években leginkább különböző gengszter-filmek (Mocskos arcú angyalok, Az alvilág alkonya) mellékszerepei következtek, melyeket kivétel nélkül hibátlanul alakított.

maltese-falcon-1941-001-humphrey-bogart-smoking-holding-passport-00n-0g3_1200x628.jpg

1. Mocskos arcú angyalok (Angels with Dirty Faces) (1937) Rendező: Michael Curtiz

Rocky Sullivan és Jerry Connolly a két jóbarát New York egyik kemény negyedében nevelkednek és amíg az egyikőjükből gengszter (James Cagney), addig a másikukból pap (Pat O'Brien) lesz. A tizenévesek bandája isteníti Rockyt, miközben üzleti kapcsolatait akarja lerendezni a korrupt ügyvéddel Jim Frazierrel (Humphrey Bogart) és Mac Keeferrel (George Bancroft), akik rengeteg pénzzel tartoznak neki. Ők azonban fizetés helyett inkább meg akarnak tőle szabadulni, azonban Rocky megtalálja a noteszüket, amiben a korrupt hivatalnokok és politikusok listája szerepel. Jerry atya nyilvánosságra hozza az információkat, ezért Frazierék úgy döntenek, hogy megölik a papot. Rocky azonban barátja védelme érdekében megöli a két alvilági alakot, de menekülés közben elfogják és halálra ítélik. Jerry atya rá szeretné venni halálra ítélt barátját, hogy kivégzése előtt utoljára még bánja meg bűneit.

A Mocskos arcú angyalok egy vérbeli gengszterfilm a fénykorból. Bogart ebben a kiváló alkotásban még csak mellékszereplőként tűnik fel, de a szerepéből kihozza a maximumot, annak ellenére is, hogy a karaktere végül nem éri meg a film végét. A film egyik érdekessége, hogy egyike az ebben az időszakban népszerű "Dead End Kids" filmeknek. Ez egy csapatnyi szegény utcagyereket jelentett, akik 1937 és 1939 között hét filmben játszottak, akiket a gengszterré válás fenyeget, de végül valahogy mindig sikerül a jó úton maradniuk. (10/8)

201912249.jpg

A sztárság felé A Magas-Sierra (1941) összetettebb, emberi érzéseket is mutató gengszterfigurája és A máltai sólyom (1941) kiégett magánnyomozójának figurája indította el. Mindkét szerepet ivócimborájának és kártyapartnerének, John Hustonnak köszönhette, aki forgatókönyvíróként (Magas-Sierra) és rendezőként (A máltai sólyom) is igyekezett cáfolni barátja beletörődve panaszkodó megjegyzését, miszerint jellegzetes külseje kizárólagosan a gonosztevők megformálására predesztinálja.

2. Magas-Sierra (High Sierra) (1941) Rendező: Raoul Walsh

Roy Earle (Humphrey Bogart) a börtönből szabadulva máris elvállal egy ékszerrablást, amit az utolsó melójának szán, mielőtt visszavonulna és nyugalomban élhetne egy farmon. Összeáll két másik bűnözővel, Reddel és Babe-vel, hogy kiraboljanak egy hotelt, akikhez csatlakozik Marie (Ida Lupino) volt táncosnő is. Útban a rablás helyszínére, megismerkedik Velmával (Joan Leslie), akinek azonban az egyik lába deformált. A lány rögtön megtetszik Roynak, aki még a drága orvosi kezelést is kifizeti, abban a reményben, hogy utána elveszi Velmát feleségül. Velmának azonban már van vőlegénye, és közben Marie is beleszeret Royba. A rablás végül balul sül el, így Roynak és Marinak menekülnie kell.

A Magas-Sierra szintén mérföldkőnek számít a gengszterfilm műfajában, fordulópontot jelent Humphrey Bogart pályáján és egyben a Raoul Walsh-féle egszisztenciális akciómozi mintadarabja. A filmben Bogart (többi szerepétől eltérően) egy feszült és visszafogott alakot alakít, görcsös mozdulataival még jobban kiemelve a figura kívülálló természetét. A filmben feltűnik Bogart saját kutyája, Zero is, aki Roy Earle kutyáját alakítja a filmben. (10/6,5)

high_sierra_2.jpg

3. A máltai sólyom (The Maltese Falcon) (1941) Rendező: John Huston

Sam Spade (Humphrey Bogart) magándetektívet egy napon egy csinos nő, Mrs. Wonderly (Mary Astor) azzal bízza meg, hogy keresse meg a húgát. Spade társa, Archer személyesen veszi kézbe az ügyet, másnap azonban meggyilkolják. Spade a társa halálának körülményei után nyomozva akaratán kívül belekeveredik egy rejtélybe, melyben felbukkannak a műkincstolvaj gengszterek, és Mrs. Wonderly történetéről is kiderül, hogy hazugság, a nő pedig egy bűnszövetkezetnek a tagja, aki a zsákmányt magának szeretné megtartani.

Humphrey Bogart alakítása Sam Spade-ként meghatározta a egész későbbi karrierjét és a nevéhez fűződő legendás figurát: személyében megszületett a jéghideg, kemény és cinikus fickó. A film pedig megteremtette a film noir stílusát, azt az egyedi zsánert, amiben a törvény és a bűn között ingadozó antihősök vívják küzdelmeiket a romlott nagyváros sötét sikátoraiban. (10/8,5)

mv5bmtaxmje5ndgzotneqtjeqwpwz15bbwu4mdcxndm5mtey_v1.jpg

A színész az 1942-es Casablancával írta be a nevét végleg a filmtörténelembe. Az alkotást ma is minden idők legjobb filmjei között emlegetik, megválasztották a legjobb szerelmi történetnek. Vezeti a filmes szállóigék és a legemlékezetesebb csókok listáját. Az Oscar-díj átadáson az alkotók besöpörték a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját, továbbá Bogartot is jelölték a legjobb színész kategóriájában. A Casablanca azon kevés alkotás egyike, amelyet más filmesek is idéznek.

4. Casablanca (1942) Rendező: Michael Curtiz

1941 decemberében a náci uralom elől menekülők lepik el Casablanca városát, abban a reményben, hogy Portugálián keresztül Amerikába jutnak. A casablancai éjszakai élet központja Rick Amerikai Kávézója, amit Rick Blaine (Humphrey Bogart), a rejtélyes múltú amerikai működtet. Ide érkezik a cseh antifasiszta ellenállás egyik vezetője, Victor Laszlo (Paul Henreid) gyönyörű feleségével, Ilsával (Ingmar Bergman), Rick korábbi szerelmével. Mivel nem tudnak menlevélhez jutni, így végül a lány felkeresi Ricket, és a segítségét kéri, a szerelem pedig újra fellángol Ilsa és Rick között. A férfi előtt nagy lehetőség áll, hogy Viktort az ellenség kezére adva Ilsával elmeneküljön Casablancából.

Mi teszi felejthetetlenné a Casablancát? Egyrészt Kertész Mihály nem mindennapi rendezése, ahogy a történetszálat mozgatja, melyet az expozíció és a középpontot képező párizsi flashback fog össze, mindezekkel megsértve a forgatókönyvírás számos íratlan szabályát. Továbbá Humphrey Bogart mindent elsöprő játéka a fehér szmokingot vagy éppen ballonkabátot hordó cinikus Rick szerepében, melyhez kitűnően párosul Ingrid Bergman magával ragadó szépsége, melynek következményeképpen máig ők a hollywoodi filmtörténelem egyik (ha nem a) leghíresebb szerelmespárja. Legvégül pedig a nem mindennapi végkifejlet, melyről úgy gondolom, ha nem így zárták volna le, hanem egy mindenki által várt befejezéssel, akkor egészen biztos, hogy ma már nem egy filmtörténeti klasszikusról beszélnénk. (10/8)

A két főszereplő, Bogart és Ingrid Bergman a való életben nem szívlelték egymást, a vásznon azonban tökéletes párost alkottak – olyannyira, hogy Bogart soros felesége maga is féltékeny lett.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
A két főszereplő, Bogart és Ingrid Bergman a való életben nem szívlelték egymást, a vásznon azonban tökéletes párost alkottak – olyannyira, hogy Bogart soros felesége maga is féltékeny lett.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.

casablanca.jpeg

Rick Blaine ugyan egy romantikus hős, de ugyanaz az illúziómentes élettapasztalat jellemzi, mint a színész bűnfilmes alakjait. Bogart beépítette saját életét szerepeibe, egyebek mellett magánéleti válságait is. Háromszor is megnősült mire rátalált élete igazi szerelmére, negyedik feleségére és két gyereke anyjára, a nála 25 évvel fiatalabb Lauren Bacallra. A találkozásukról, további filmjeiről és életének záró szakaszáról az írás következő részében foglalkozok bővebben.

Szólj hozzá

sztár legenda életrajz gengszterfilm Casablanca Lauren Bacall Humphrey Bogart