2020. dec 02.

Wyatt Earp a filmvásznon - Legenda és valóság

írta: mindennapra1film
Wyatt Earp a filmvásznon - Legenda és valóság

Két fiktív legenda (Drakula és Robin Hood) után egy valós amerikai legendáról szól a bejegyzés, melynek apropóját szintén a filmlista egyik filmje, a My Darling Clementine adta. Mostani cikkünk főszereplője, a vadnyugat egyik legismertebb alakja, a westernfilmek hőse, Wyatt Earp. Életének történetét és legendáját számos filmben örökítették meg, ezeket próbálom most, a teljesség igénye nélkül, egy csokorba szedni.

Wyatt Earp - A valóság

Two Books on Wyatt Earp: 'Men With the Bark On' - WSJWyatt Berry Stapp Earp 1848. március 19-én született Illinoisban egy nyolcgyermekes család negyedik gyermekeként. A polgárháborút követően nyugat felé vette az útját, Kaliforniában postakocsi-hajtó lett, de volt pontozóbíró bokszmeccseken, és a szerencsejátékban is rendszeresen kipróbálta magát. A törvény képviselőjeként először rendőr volt Lamar városában, de miután felesége pár hónappal a házasságkötésüket követően meghalt, kisiklott az élete. Sokszor meggyűlt a baja a törvénnyel, rablással majd sikkasztással vádolták és többször letartóztatták, egyszer még a börtönből is megszökött.

Ezután Wichitában bukkant fel, ahol megválasztották helyettes békebírónak, melynek során sok körözés alatt lévő lótolvajt és vonatrablót is elkapott. Hírneve egyre nőtt, s népszerűségén felbuzdulva indulni akart a választásokon, a hivatalban lévő rendőrbíró azonban nem nézte jó szemmel Wyatt Earp politikai ambícióit, emiatt nézeteltérés alakult ki közöttük, és végül Wyatt a fivéreivel együtt átköltözött Dodge Citybe, ahol békebíró helyettesének nevezték ki. Itt ismerkedett meg és kötött életre szóló barátságot Doc Hollidayjel, aki biztos megélhetést nyújtó fogorvosi praxisát cserélte le a szerencsejátékosok bizonytalan életére. 

A leghíresebb vadnyugati pisztolypárbaj

1881. október 26-án az Arizona állambeli Tombstone-ban került sor a történelem egyik legismertebb vadnyugati pisztoly párbajára. Doc Holliday és az Earp-fivérek, a Clanton- és a McLaury-fiúkkal néztek farkasszemet. A legenda szerint alig néhány másodperc leforgása alatt összesen 17 lövés dördült el, melynek következtében Billy Clanton valamint Tom és Frank McLaury meghalt, míg Ike Clanton és Billy Claiborne sértetlenül elmenekült. A másik oldalon Wyatt Earpön kívül mindenki megsérült, de a tűzpárbajban senki nem vesztette életét. A tombstone-i lövöldözésnek köszönhetően Wyatt Earp hírnevet szerzett magának és a korábbi pisztolypárbajokat is ép bőrrel megúszó férfi számtalan film és könyv főhősévé vált. A lövöldözés után tárgyalás következett, amely az Earp fivérek felmentésével zárult. A közvéleményt azonban sokkolták a történtek, s mivel a következő hónapokban kölcsönös bosszúhadjárat bontakozott ki, azóta is a legkülönbözőbb vélemények és értelmezések látnak napvilágot a történtekkel kapcsolatban. Az események hatására végül Wyatt Earp és Doc Holliday végül üldözötté vált, ezért 1882-ben végleg elhagyták Tombstone városát.

100 Wyatt Earp ideas in 2020 | wyatt earp, earp, old west photos

I'm your huckleberry': Wyatt Earp, Doc Holliday and the wild wild West -  New York Daily News

Wyatt Earp a filmvásznon - A legenda

Wyatt Earpöt még élete során számos vadnyugaton játszódó némafilmhez kérték fel szakértőnek, melynek során barátságot kötött a korszak két jelentős némafilmes cowboy sztárjával William S.Hart-tal és Tom Mix-szel és a westernfilmek rendezőinek koronázatlan királyával, John Ford-dal. Az első film a Wild Bill Hickok (1923) volt, melyben  - nyúlfarknyi szerepben - megjelent Wyatt Earp karaktere és egyben az egyetlen film, mely még életében elkészült. A későbbiek során viszont több tucat filmben vagy televíziós sorozatban tűnt fel, direkt, vagy közvetett módon. Az első film a Frontier Marshal (magyarul Az aranybánya titka) volt 1934-ben. Ebben a filmben azonban még nem lehetett a nevén nevezni őt, mert az özvegye nem járult hozzá, így átnevezték a karakterét Michael Wyatt-re. 1939-ben azután ugyanazon a címen (hazánkban A préri kapitánya címen) újra készült egy verzió, melyben már némi anyagi támogatás fejében már valódi nevén jelenhetett meg a vadnyugat hőse, akit Randolph Scott személyesített meg.

mv5bzjc5otkzyzatztk0yi00mjk5lwexnmitnwm4ztzmmze1y2jjl2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvymdmxmjqwmw_v1_sx1303_cr0_0_1303_999_al.jpg

1. Clementina, kedvesem (My Darling Clementine, 1946) Rendező: John Ford

Wyatt Earp: Henry Fonda, Doc Holliday: Victor Mature

A kritikusok szerint John Ford romantikus, balladaszerű változata Wyatt Earp és Doc Holliday legendás történetének legemlékezetesebb filmváltozata. A My Darling Clementine egyfajta költői mű, melyet áthat a vadnyugat romantikus képi világa. A gyönyörűen fényképezett film alaphangjára is inkább melankolikus hangvétel jellemző, nem pedig a vadnyugatra jellemző vadság. Mivel a rendező saját maga is ismerte Wyatt Earpöt, így tisztában volt életével, jellemével és a film zárását jelentő híres pisztolypárbajjal is, ennek ellenére a saját szájíze szerint alakította a filmet, melyben a valósághoz képest számos eltérés figyelhető meg. 

A filmnek igen fontos szerepe volt egy legenda megteremtésében, ebben a filmben tűnt fel ugyanis először az O.K. karám (O.K. Corral), ahol a híres pisztolypárbaj zajlott, hogy azután a többi filmben is kulcsszerepet töltsön be. A My Darling Clementine egy melodramatikus klasszikus western, ami lerakta Wyatt Earp és Doc Holliday legendájának alapjait. Aki igazi cowboyokra, kőkemény hősökre, vagy vérbeli westernre vágyik, az csalódni fog a filmben, aki viszont szereti a lassan csordogáló, szép tájakon játszódó filmeket, talán a kelleténél is több romantikus elemmel és nem feltétlenül ragaszkodik a valósághoz, annak jó választás lehet a film  (10/5,5)

A filmről bővebben: https://365nap365film.blog.hu/9999/12/31/45_clementina_kedvesem_my_darling_clementine

my_darling_clementine_700-104.jpg

2. Újra szól a hatlövetű (Gunfight at the O.K. Corral, 1957) Rendező: John Sturges

Wyatt Earp: Burt Lancaster, Doc Holliday: Kirk Douglas

Ugyan Wyatt Earp és a Clanton banda híres összecsapása Tombstone városában nem John Sturges változatában volt először látható, ez a változat azonban történelmileg jóval hitelesebb John Ford westernjénél. Továbbá a vadnyugat ebben a filmben már jóval sötétebb és kegyetlenebb világ és a nők sem csupán a megtestesült tisztaságot képviselik.

Az Újra szól a hatlövetű egyenletes, technikailag hibátlan, nagy költségvetésű produkció, egy tipikus 50-es évekbeli western, aminek igazi erősségét a parádés szereposztás jelenti. Ha valaki arra kíváncsi, hogyan is alakult ki a barátság Wyatt Earp és Doc Holliday között, az keresve sem talál jobb filmet ennél. A film sikeréhez nagyban hozzájárult Dimitri Tiomkin fülbemászó kísérőzenéje, Frankie Lane dala pedig igazi sláger lett. És ha ez még nem lenne elég, akkor azért nézzük meg, hogy láthassuk a fiatal Dennis Hoppert vagy Lee Van Cleefet. (10/6,5)

1957 Movie Review: GUNFIGHT AT THE OK CORRAL, 1957 | Festival Reviews

3. A fegyverek órája (The Hour of the Gun, 1967) Rendező: John Sturges

Wyatt Earp: James Garner, Doc Holliday: Jason Robards

John Sturges rendező 10 évvel később úgy döntött, hogy egy másik színészgárdával  leforgatja az Újra szól a hatlövetű folytatását, hogy kiderüljön milyen következményekkel járt a Tombstone városában lezajlott híres lövöldözés. A cselekmény kiindulópontját az O.K. Corral melletti összecsapás jelenti, melynek végén a békebíró és az esküdtszék a tanúvallomások alapján úgy döntött, hogy az Earp-fivérek nem bűnös szándékkal, hanem hivatalos kötelességük teljesítése közben követtek el emberölést, és felmentette őket. A Clanton-klán azonban bosszút esküszik, melynek során lelövik Wyatt két fivérét, így neki is fel kell vennie a kesztyűt.

A Wyatt Earp életét (illetve annak egy részét) feldolgozó történetek közül ez a verzió az egyik leghitelesebb, habár a forgatókönyv miatt itt is végeztek apróbb módosításokat, továbbá kicsit átalakították a karaktert. Wyatt Earp ebben a filmben már nem a törvény védelmezője, hanem némileg talán megvetendő módon a törvény mögé bújik, hogy kielégítse beteges bosszúszomját. Aki egy kicsit más megközelítésben szeretné látni a vadnyugat legendáját és kíváncsi Jon Voight egyik legelső alakítására, az ezt a változatot válassza. (10/6)

unnamed_3.jpg

4. Tombstone (1993) Rendező: George P. Cosmatos

Wyatt Earp: Kurt Russell, Doc Holliday: Val Kilmer

A filmet ugyan George P. Cosmatos jegyzi rendezőként, de valójában Kurt Russell keze munkája a film, melynek eredményeképpen megkapjuk a történet legdögösebb, legmacsóbb változatát, melyben a szenzációs bajuszoknak köszönhetően a legautentikusabb kinézetet kölcsönözték a figuráknak. A film remekül adja vissza a kor hangulatát, amihez kitűnő operatőri munka, továbbá elsőrangú látvány és díszlet párosul. Sikerült továbbá egy ütős szereplőgárdát is összeboronálni a filmhez és Val Kilmer alakításában megkapjuk minden idők legjobb Doc Hollidayjét.

A műfajt ugyan nem újítja meg, de mégis képes olyan élményt nyújtani, hogy nálam bekerül a klasszikus vadnyugati alkotások mellé. Véres és kegyetlen leszámolásoknak lehetünk szemtanúi, remek karakterekkel és ütős beszólásokkal, melynek végeredménye egy igazi, vérbeli western. (10/9)

Out Now Commentary: Tombstone (1993) | Tombstone movie, Tombstone 1993,  Native american movies

5. Wyatt Earp (1994) Rendező: Lawrence Kasdan

Wyatt Earp: Kevin Costner, Doc Holliday: Dennis Quaid

Aki Wyatt Earp teljes élettörténetére kíváncsi, annak ez a változat lesz a legjobb választás, ami viszont könnyen eltántoríthatja az embert a film megtekintésétől, az a végtelenül hosszú játékidő (190 perc) vagy az a tény, hogy (talán nem véletlenül) 5 Arany Málna díjra is jelölték a filmet, melyből kettőt (legrosszabb remake és legrosszabb színész - Kevin Costner) végül "sikeresen" el is nyert.

Lawrence Kasdan filmje végigvezet minket a címszereplő életútjának fontosabb ismert állomásain gyerekkorától kezdve egészen idős koráig, melyhez adott voltak a nagy nevek és a parádés szereposztás, hogy a film sikeres legyen, de a film valamiért félresiklott.Feltehetően azért, mert a készítők úgy gondolták, mindent belesűrítenek három órába, amit a vadnyugat legendájáról tudni érdemes, amivel inkább egy dokumentumfilmet kapunk egy szórakoztató film helyett. (10/5,5)

Petit zoom sur… le western

Fentiek mellett készültek még további filmek Wyatt Earp életéről, kezdve az 1942-ben készült Tombstone: The Town Too Tough to Die című filmmel, vagy az 1955-ös Wichita, de ide vehetjük az 1971-ben készült Doc című filmet is, igaz utóbbi már inkább címéből adódóan Doc Holliday életére fókuszált. Készült továbbá egy sikeres sorozat is az életéről (The Life and Legend of Wyatt Earp (1955-1961) és számos westernfilmben tűnt fel rövidebb-hosszabb szerepekben.

Szólj hozzá

amerika western leszámolás legenda életrajz pisztoly sheriff vadnyugat Hollywood Kevin Costner Kurt Russell Wyatt Earp Kirk Douglas John Ford Henry Fonda Burt Lancaster Tombstone John Sturges Doc Hollyday