2020. nov 26.

Charlie Chaplin, a némafilmek sztárja

írta: mindennapra1film
Charlie Chaplin, a némafilmek sztárja

Nemrég sikerült megtekintenem egyik személyes kedvencem, Chaplin második hangosfilmjét, a Monsier Verdoux című alkotást (ami egyébként nem szerepel a 365 filmet tartalmazó listán) és úgy döntöttem, Charlie Chaplin megér egy önálló posztot. Egyebek mellett azért is, mert egyrészt 4 filmjével is képviselteti magát a listán, másrészt pedig azért, mert olyan komikus figurát teremtett, amely nemcsak világhíressé tette, hanem mind a mai napig a filmtörténelem legismertebb alakjának megteremtője.

Sir Charles Spencer Chaplin 1889. április 16-án született Londonban, illetve ebben sem lehetünk biztosak, csupán saját elbeszélései alapján. Miután alkoholista édesapja elhagyta a családot, prostituáltként dolgozó édesanyja pedig idegösszeomlást kapott, ezért elmegyógyintézetbe utalták. Szinte egész gyerekkorát szegénységben, boldogtalanul, különböző árvaházakban töltötte, ezért már gyerekként különböző londoni lokálokban lépett fel, hogy pénzhez jusson. 1912-ben érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy mutatványos társulathoz csatlakozott, melynek tagja volt Arthur Stanley Jefferson is, aki később Stan Laurel (a legendás Stan és Pan páros sovány tagja) néven vált ismertté. 

mv5bmtm0nzy0ndm3of5bml5banbnxkftztcwmjm1mjm0nw_v1.jpg

367389_poster_l.jpgA mindenki által közkedvelt csavargó figurája 1914. január 5-én született meg, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió jelmeztárába, majd onnan híres jelmezében (bő nadrág, szűk zakó, apró kalap, bő cipő és az elmaradhatatlan sétapálca) lépett ki, míg a bajuszt azért tette fel, hogy azáltal idősebbnek tűnjön. A jellegzetes figura meghozta számára a világhírt, és 1914-től már minden filmjét maga rendezte.

364770_poster_l.jpg

mv5bmti4ndc2ndc1n15bml5banbnxkftztywodaxnji2_v1.jpg

Rendkívüli tehetsége (forgatókönyvet írt, rendezett, zenét szerzett) miatt Hollywoodban azonnal befutott. Műveiben szinte mindig kiállt a gyengék, elesettek mellett és rendkívüli módon háborúellenes volt. 1918-ban megalapította saját független filmprodukciós cégét (Charles Chaplin Film Corporation), és a következő 33 évben itt dolgozott, teljes alkotói szabadságban. Egy évre rá Douglas Fairbanks-szel, Mary Pickforddal és D.W. Griffith-szel közösen megalapították a mai napig működő United Artists filmstúdiót.

Chaplin igyekezett karakterén túlnőve nemcsak nevettetni, hanem fontos társadalmi kérdésekre is rámutatni. A rövidfilmjeiben folyamatos fejlődés volt érezhető, figurájában gyermekkori nyomorának tapasztalatait formázta meg. Első egész estés, önéletrajzi ihletésű filmje, az 1921-es A Kölyök (The Kid) már a vígjáték és a drámai elemek között váltakozott. A film Chaplin gyermekkorára és nyomornegyedben töltött időszakára utal, melyben minden addiginál nyíltabban mutatja be a gyermekkori nélkülözés fájdalmát.

A kölyök (film, 1921) - Wikiwand

Az 1925-ös Aranyláz (The Gold Rush) volt Chaplin életének egyik legfontosabb filmje, melyben a klondike-i aranyásók nélkülözéseit mutatta be. A filmről élete vége felé maga is úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha erről a munkájáról emlékeznének majd rá. 1931-ben forgatta a hibátlan és hatásosan szentimentális Nagyvárosi fények (City Lights) című filmjét, amikor a hangosfilmek már utat törtek maguknak, azonban ez a film népszerűségén mit sem változtatott. A milliók által bálványozott, toprongyos, kisember figurától az 1936-os Modern idők (Modern Times) című filmben vett búcsút, ugyanis a hangosfilmek térhódítása következtében, a pantomimes karakter már nem állta volna meg a helyét.

Past Event: Moonlight & Movies: Modern Times | Museum of the City of New  York

Chaplin kötelességének tekintette komikusi tehetségét a korszak kritizálására is felhasználni. Az 1940-es A diktátor (The Great Dictator) című filmjével népszerűségének elvesztését kockáztatta, miután állást foglalt Hitlerrel és a nemzetiszocializmussal szemben. Sőt, a hidegháború után ennél is tovább ment, az 1946-os Monsieur Verdoux-ban a Landru-féle tömeggyilkos tevékenységét hasonlította össze a háború által szentesített tömegmészárlással. Egyik utolsó filmje, az 1952-es drámai hangvételű Rivaldafény (Limelight) gyerekkorának londoni színházának világában játszódik és egyszerre szól a vígjátékkészítés nehézségeiről és a közönség állhatatlanságáról.

Watch The Great Dictator | Prime Video

Az 1950-es években Chaplint kommunistának titulálták, ami rányomta bélyegét a művészetére és népszerűségére is. Rágalomhadjárat indult ellene az Egyesült Államokban, így a politikailag semleges Svájcban telepedett le és élete végéig ott élt. Később azért Amerikában is elismerték szakmai teljesítményét, 1972-ben pedig életművéért Oscar-díjjal jutalmazták, melyet Chaplin személyesen át is vett. Életéről Richard Attenborough készített filmet 1992-ben, melyben a főszerepet Robert Downey Jr. játszotta.

charlie_chaplin_1972_oscars_01.jpg
Magánélete miatt rengeteg vád érte, mert többnyire nála évtizedekkel fiatalabb nőkkel lépett kapcsolatba. Összesen négyszer nősült, harmadik felesége Paulette Goddard volt, akivel két filmjében is játszott együtt. Első három házasságából három gyermeke született, míg negyedik (egyben utolsó) felesége, Oona O'Neill nyolc gyermekkel ajándékozta meg.

Szólj hozzá

amerika angol legenda életrajz diktatúra arany némafilm burleszk csavargó Oscar Chaplin