2020. jan 30.

4. A generális (The General) (1927)

írta: mindennapra1film
4. A generális (The General) (1927)

mv5bndk0ndi3nditmgy0zi00n2m3ltg0yjktmzkwmdk1nzkzymm4xkeyxkfqcgdeqxvymjuxode0mdy_v1_sy1000_cr0_0_687_1000_al.jpgUSA (Buster Keaton, United Artists), 75 perc, néma ff, vígjáték

Rendező: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Producer: Buster Keaton, Joseph M. Schenck

Operatőr: Ben Haines, Devereaux Jennings

Forgatókönyv: Al Boasberg, Clyde Bruckman (William Pittenger memoárja alapján)

Zene: Robert Israel, William P. Perry

Szereplők:  Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender, Jim Farley, Charles Henry Smith, Frederic Vroom

 

A Filmről

Buster Keaton az amerikai némafilmgyártás egyik legnagyobb sztárja volt, akinek védjegye az volt, hogy tökéletes faarccal tudta előadni a legvadabb gegeket is, ártalmatlan figurákat alakított, akik különféle abszurd helyzetekbe keverednek. Karrierjének végét egyrészt A generális totális anyagi csődje okozta, ami állítólag a filmtörténet legköltségesebb némafilmje volt. Keatonnak csak évtizedekkel később, az ötvenes évek végén lehetett némi elégtételben része, amikor az amerikai közönség újból felfedezte magának az egykor filmcsillagot, és vele együtt kedvenc filmjét is. 

mv5bmtq1mjixmdy4of5bml5banbnxkftztcwmtm0mdmzna_v1_sy1000_cr0_0_1312_1000_al.jpg

mv5bodm1mzu5mzcwov5bml5banbnxkftztcwmjm0mdmzna_v1_sy1000_cr0_0_1368_1000_al.jpgAz amerikai polgárháború idején játszódó történet hőse Johnnie Gray (Buster Keaton), a masiniszta, aki hőssé válik, csak hogy szerelmének (Marion Mack) imponáljon. A háború kitörésekor megpróbálja a besoroztatni magát a konföderációs seregbe, ők azonban úgy döntenek, sokkal nagyobb hasznát vehetnék, ha megmaradna masinisztának a mozdonyán, a Generálison. Kedvese, Annabelle ezek után szakít vele, mert gyávának gondolja. Hamarosan unionista katonaszökevények elrabolják a Generálist és a lányt is foglyul ejtik. Johnnie rögtön az elrabolt mozdonya és szerelme nyomába ered, hogy visszaszerezze őket. Végül nemcsak őket szerzi vissza, hanem információkat is szerez az ellenség terveiről, így amikor visszatér a városába nemcsak a szerelme szívét nyeri vissza, hanem még ki is tüntetik.

Az alaptörténet megtörtént eseményeken alapul, az északi vonatrablók szemszögéből nézve az eseményeket. Az eredeti történet azzal ért véget, hogy az északi vonatrablókat elfogták és kivégezték őket. Az esemény a nagy vasúti üldözés (Great Locomotive Chase) néven vonult be az amerikai történelembe. Mivel Buster Keaton vígjátékként akarta bemutatni a sztorit, így érthető módon a végső eseményeket kihagyta a történetből és megváltoztatta annak nézőpontját is. A filmet eredeti helyszíneken forgatták és a történelmi hűségre is nagy figyelmet fordítottak az alkotók. Az egyik leghíresebb jelenetben egy valódi gőzmozdony zuhant le a mélybe, a maradványait otthagyták, majd sokáig turistalátványosság volt. 1941 körül bontották szét, az apróbb alkatrészek még ma is a helyszínen találhatóak.

mv5bnznizdk3yjitngzizc00ntfjltk5mjutmju2ogmzn2jhzdnkl2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynzc5njm0na_v1.jpg

A legtöbben ezt a filmet tartják Buster Keaton művei közül a legjobbnak, annak ellenére is, hogy a bemutatása idején sem a nézők, sem a kritikusok tetszését nem nyerte el.  Nem elég, hogy a magas forgatási költségeket is alig hozta be, ráadásul Buster Keaton ezzel elveszítette önálló filmgyártási lehetőségét is. Keaton ugyan számos olyan filmet forgatott, amelynek ott a helye a filmtörténet legjobb vígjátékai között (pl.: Isten hozta, Ifjabb Sherlock, Az ifjabb gőzös), de egyikük sem pályázhat akkor eséllyel a minden idők legjobb burleszkje címre, mint ez a film.

Érdekességek

- Buster Keaton az összes veszélyes kaszkadőrjelenetet maga hajtotta végre.

- A híres jelenet, amelyben a vonat alatt összeomlik a híd, a legköltségesebb pár másodperc volt a némafilmgyártás történetében

A filmben szereplő Generális mozdony valóban létezik. 1862-ben valóban elrabolták, részese volt a filmben látható eseményeknek. Később is szolgálatban maradt, 1891-ben vonták ki végleg a forgalomból. 1972 óta az elrablás helyszínén létesült Big Shanty vasúti és polgárháborús múzeum kiállítási tárgya. Keaton szerette volna az eredeti Generálist használni a filmben, de kérését végül nem teljesítették, így a filmben egy hasonmás mozdony látható.

- Abban a jelenetben, amiben Johnnie és Annabelle feltölti a vonat víztartályát, Marion Mack nem tudta, hogy el fog ázni, így a színésznő meglepődése valódi.

- Az egyik északi tábornokot Joe Keaton, Buster Keaton színész apja alakítja.

Vélemény

Buster Keaton filmjei eddig kimaradtak az életemből, így ez volt az első film, amit láttam tőle. Számos filmtörténeti szempontból fontos burleszket forgatott, de az én listámon végül csak ez az egy filmje szerepel. Óhatatlanul is összeveti az ember a korszak másik kiemelkedő alkotójával, Chaplinnel és számomra egyértelműen utóbbi kerül ki győztesen kettejük jelképes harcából.

Buster Keaton védjegye a sajátos fapofa volt, azaz úgy volt képes bármilyen komikus helyzetben reagálni az adott helyzetre, hogy közben az arca rezzenéstelen maradt. Ez gyakorlatilag minden filmjére jellemző. Én is valahogy úgy voltam az egész filmmel, hogy gyakorlatilag fapofával sikerült végignéznem az egészet. Nekem valahogy nem jöttek át a gegek, a viccesnek szánt jelenetek. Persze voltak benne olyan részek, amikor tényleg elmosolyodtam (pl. amikor jelentkezik a seregbe, vagy a film végén az ágyús jelenet), de egyik jelenetre sem tudnám azt mondani, hogy maradandó élményt adott vagy annyira emlékezetes maradt, hogy évek múlva is az eszembe jut. 

mv5bmtg3otu5ntuxml5bml5banbnxkftztgwmtcznjc5mte_v1_sy1000_cr0_0_1369_1000_al.jpg

Ugyan a film vígjátékként (burleszk) nem igazán nyerte el a tetszésemet, de kalandfilmként vagy road movie-ként ("railroad movie") egész pofásra sikeredett. Szépen fel van építve a történet, az akciójelenetek remekül meg vannak komponálva. Látszik a filmen, hogy a maga idejében egy igazi hollywood-i blockbusternek szánták.Azt semmiképpen nem mondhatom, hogy unatkoztam a film alatt és azt sem mondanám, hogy sok lett volna a filmben az üresjárat. Nem tudom megmondani, hogy mi, de valami azonban hiányzott számomra, de az is lehet, hogy csak nagy elvárásokkal ültem le a film elé, így az összkép kicsit csalódás volt.

a_generalis2.jpg

Ugyan a film nem lesz életem meghatározó élménye, azért úgy gondolom legalább egyszer mindenkinek érdemes megnéznie. A film egyébként a neten is jó minőségben megtekinthető az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=wHL3ffaqF_w

Ítélet: 10/6,5

Szólj hozzá

szerelem vonat némafilm burleszk Buster Keaton