2020. jan 23.

2. Aranyláz (The Gold Rush) (1925)

írta: mindennapra1film
2. Aranyláz (The Gold Rush) (1925)

mv5botfkogvimzktowq4oc00nze0ltkwoditnze3nmfkmjy5mduwl2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynju0otq0oty_v1_sy1000_cr0_0_658_1000_al.jpgUSA (Charles Chaplin), 72 perc (1942), néma ff, vígjáték

Rendező: Charles Chaplin

Producer: Charles Chaplin

Forgatókönyv: Charles Chaplin

Operatőr: Roland Totheroh

Zene: Max Terr (1942-es változat)

Szereplők: Charles Chaplin, Mack Swain, Georgia Hale, Tom Murray, Henry Bergman

 

A Filmről

A kis csavargónk (Charlie Chaplin) az arany reményében elindul Alaszkába, de egy borzalmas hóvihar tör ki, amely elsodorja egy aranyásó (Tom Murray) magányosan álló kunyhójába. A házigazda ki akarja dobni a hívatlan vendéget, de hamarosan segítőtársat kap Big Jim (Mack Swain) személyében. A vihar odakint tombol, az élelmük fogytán, így végül sorsot húznak, melynek végén a házigazda húzza a legkisebbet, így neki kell indulni élelemért. Ezután Chaplin bemegy a városba, ahol egy bárban rátalál a szerelem Georgia (Georgia Hale), a táncosnő személyében. A naiv, tisztalelkű csavargó azonban nem veszi észre, hogy csak eszköznek használják fel udvarlója (Henry Bergman) bosszantására. Másnap egy valójában nem neki szóló bocsánatkérő levél megvigasztalja, megbocsát Georginának és újra boldog lesz. A két újdonsült dollármilliomos egy luxushajó fedélzetén utazik, ahol a csavargó egy fotográfus felkérésére visszaöltözik régi rongyaiba, így hozza össze őt a véletlen a hajón Georgiával, aki semmit sem tud a csavargó meggazdagodásáról, most mégis igaz szeretettel fogadja. Chaplin boldogsága most már teljes: övé az Arany is és a Szerelem is. 

mv5bzmm0yme5ytktymy0mi00mmniltg4zwqtywe5otvingnhndayl2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynzc5njm0na_v1_sy1000_cr0_0_1448_1000_al.jpg

mv5bztninwm4mjmtzdm0mc00otfmlwe0odytmwnlowuwyzuxy2qxxkeyxkfqcgdeqxvyotc5mdi5nje_v1.jpg

Az Aranyláz Chaplin azon meggyőződését szemlélteti, hogy a tragédia és a komédia nem is áll olyan távol egymástól. Két esemény adta a filmhez az inspirációt: néhány sztereoszkóp, ami a bányászok nyomorúságos életét mutatta be az aranyláz idején, illetve egy könyv egy csapatról, akik a hó fogságába estek Sierra Nevadában és kénytelenek voltak megenni a saját mokaszinjeiket és halott társaikat. Ebből a kegyetlen témából Chaplin első osztályú vígjátékot kreált.

Az Aranyláz volt Chaplin pályájának legbonyolultabb vállalkozása: a filmet két hétig forgatták a Sierra Nevada hegységben, melynek során mintegy 600 statisztát (többnyire csavargókat és hajléktalanokat) hoztak Sacramentoból, hogy felmásszanak a 700 méteres hófedte kaptatón. Ezután a stáb visszatért Hollywoodba, ahol a film nagy részét stúdióban készítették. Egy teljesen élethű, miniatűr hegyláncot építettek fel fából, gipszből, vitorlavászonból és sóból. Ráadásul a stúdió technikusai aprólékosan kidolgozott maketteket is készítettek, hogy létrehozhassák a Chaplin által kért különleges effektusokat. A szakadék szélén billegő kunyhó jelenetét máig a filmtörténet egyik legmerészebb túlzásának tartanak.

screenshot_2022-10-15_at_08-03-31_aranylaz_1925.jpg

Érdekességek

- Chaplin újravágta a filmjét, melyhez Max Terr írt új zenét. Az új, rövidebb (72 perces) változatot 1942-ben mutatták be, majd a legjobb filmzene és a legjobb hang kategóriájában jelölték Oscar-díjra. (Én magam is ezt a rövidebb változatot tekintettem meg.)

- Chaplin az Aranyláz forgatásán ismerkedett meg Lita Grey-vel, aki teherbe esett, majd feleségül is vette. Helyette ugrott be Georgia Hale.

- A csizma, amit a csavargó elfogyaszt, valójában édesgyökérből készült gumicukorból volt, Chaplin gyomrát ki is kellett mosni utána.

- A film a Brüsszeli tizenkettő filmes listáján a második helyen szerepel, csak a Patyomkin páncélos (1925) előzi meg.

mv5bnwnmzme2mdmtnzi3my00odhllthlymytmzrhotg4ztdmmtq3xkeyxkfqcgdeqxvymdu0mzg3nw_v1.jpg

- A zsömlék tánca olyannyira népszerű volt a nézőközönség körében, hogy számos alkalommal meg kellett állítani a vetítést és újra lejátszani a jelenetet.

- A csirkés jelenet során először egy dublőr öltözött be csirkének, de nem tudta megfelelően visszaadni a mozdulatokat, így végül azt is Chaplin játszotta el.

mv5bmty2ndkzodm0ov5bml5banbnxkftztywnjmxotm2_v1.jpg

Vélemény

A véletlen hozta úgy, de a második film esetében is az arany és a szerelem körül forognak az események. Míg a Gyilkos arany esetében az egész film hangulata nyomasztó és a film befejezése tragikus, addig az Aranyláz esetében mindvégig jól szórakozunk és a film befejezése is pozitív kicsengésű. Nem feltétlen emiatt, de nekem sokkal jobban tetszett ez a film, de ehhez biztos hozzájárult Chaplin zsenialitása is, aki úgy tudta összekapcsolni a drámai jellemábrázolást a merész túlzásokkal, hogy közben sosem lépte át a jó ízlés határát.

Az Aranyláz tele van mára klasszikussá vált jelenetekkel, ezek közül kiemelném két kedvencemet:

  1. A két szereplő már farkaséhes, ezért Charlie megfőzi a bakancsát. Parádés jelenet, ahogy a cipőfűzőt spagettiként tekeri fel a villájára és fogyasztja el, vagy amikor a szegecseket csirkecsontokként szopogatja le. A végén talál egy nagy görbe szöget is, tréfásan nyújtja ezt Big Jimnek közös kettétörésre, hogy kívánjon valamit.
  2. A zsömlék tánca. Itt úgy gondolom jobb, ha a képek beszélnek magukért. Egyszerűen frenetikus:

A történet a maga egyszerűségével és bájával is magával ragadott. Úgy gondolom mindenkinek legalább egyszer látni kell ezt a filmet, legyen akár Chaplin rajongó, akár nem. Élete végén azt mondta, hogy szeretné, ha erről a munkájáról emlékeznének majd rá. Azt nem tudom, hogy kinek melyik Chaplin film ugrik majd be, amikor megkérdezik, hogy melyik tetszett nekik a legjobban, de nekem biztos, hogy ott lesz a kedvenceim között. 

https://videa.hu/videok/film-animacio/aranylaz-1925-zhE3GEsU2Crj8oC9

Ítélet: 10/8

Szólj hozzá

amerika klasszikus arany némafilm burleszk csavargó Oscar Chaplin brüsszeli 12