2020. jan 12.

1. Gyilkos arany (Greed) (1924)

írta: mindennapra1film
1. Gyilkos arany (Greed) (1924)

mv5bnzfhzwq1mjgtytnmny00zjdhlwewzdctmzjkyze5ytqwnjixxkeyxkfqcgdeqxvynzkwmjq5nzm_v1_sy1000_cr0_0_743_1000_al.jpgUSA (MGM), 140 perc, néma ff, dráma

Rendező: Erich von Stroheim

Producer: Louis B. Mayer, Irving Thalberg

Operatőr: William H. Daniels, Ben F. Reynolds

Forgatókönyv: Joseph Farnham, June Mathis és Erich von Stroheim Frank Norris regénye alapján

Szereplők:  Gibson Gowland, Zasu Pitts, Jean Hersholt, Dale Fuller, Tempe Pigott, Silvia Ashton 

 

A Filmről

A film a San Francisco-i fogorvos, John McTeague (Gibson Gowland) felemelkedését, majd bukását meséli el. Az egykori bányász, aki hivatalos engedély nélkül folytat fogorvosi gyakorlatot, udvarolni kezd a törékeny Trinának (Zasu Pitts). Mac legjobb barátja, Marcus (Jean Hersholt) az áldását adja a frigyre, annak ellenére, hogy valójában ő is szerelmes a lányba (a lány egyébként Mac unokatestvére). Később azonban meggondolja magát, amikor kiderül, hogy a lány nyert a lottón. Ezután - bosszúból - bezáratja a fogorvosi rendelőt, melynek következtében Mac elindul a lejtőn. A munkanélküliség következtében először inni kezd, majd később többször is kezet emel feleségére.

Azonban Trina is megváltozik a hirtelen jött vagyon eredményeképpen, kapzsivá válik, elszedi és eldugja férje elől a pénzét, annak ellenére, hogy valójában éheznek. Erre vonatkozóan van egy remek jelenet a filmben: Amikor Trina elmegy a boltba vásárolni, majd megveszi a három napos húst, annak ellenére, hogy valójában lenne pénze megvenni a frisset is. Mac végül kétségbeesésében (alkoholos állapotában) hirtelen haragjában megöli az asszonyt, majd ellopja a pénzt és elmenekül. A film végső jelenete során Mac a sivatagban (a Halál Völgyében) találkozik egykori barátjával, Marcussal. Macnak sikerül ugyan megölnie Marcust, de víz nélkül és áldozatával összebilincselve végül ő is ott pusztul az aranyhalmok mellett.

mv5bytmwodbmyzmtyzjkyi00ywixlthlmdmtngqyngq4ytm4mjjjxkeyxkfqcgdeqxvyndkzntm2odg_v1.jpg

Stroheim a filmjében megmutatja, hogy a pénz iránti vágyban miként csúcsosodik ki az emberi aljasság és közönségesség. A film eredeti címének jelentése ("greed"=kapzsiság) teljesen visszaadja amiről a film szól, hiszen mindhárom karakteren különböző formákban uralkodik el a pénz iránti vágy. Mac esetében az alkoholizmus formájában testesül meg, minden egyes pennyjét italra költi. Munkájának elvesztését és szerelmi csalódását a kocsmában egyedül a "barátaival" képes elfeledtetni, ott tud egyedül elismerést kivívni (még ha az valójában csak illúzió).

Marcus a film elején mindenben támogatja legjobb barátját, még a nőt is átengedi neki. Azonban miután Trina megnyeri a nagy pénzt, rögtön elfordul korábbi barátjától és csakis az irigység és a bosszú élteti a továbbiakban.Trina sem ússza meg a hirtelen vagyonnal járó személyiségtorzulást. Az ő esetében ez a külsejében is megmutatkozik, a film előrehaladtával válik egyre nyomasztóbbá a kinézete. Kitűnően példázza a pénz szeretete iránti őrületet az a jelenet, amikor az ágyban fekve az aranyakat ölelgeti és szinte fürdik velük. 

mv5bzjyzognmmmytyjbkmy00njqyltlkzwitmdyznzk0zdc0n2vixkeyxkfqcgdeqxvymta2odmzmdu_v1_sy1000_cr0_0_995_1000_al.jpg

Az MGM egy igazi közönségsikert szeretett volna, míg Stroheim inkább egy realista kísérleti filmről ábrándozott. A 140 perces film eredetileg mintegy kilenc órányi (42 tekercs) volt, melyet a rendező egy barátja először lerövidített egy kb. négy és fél órás változatra, de a producereknek még ez sem volt elég. Az MGM ezután átadta az anyagot egy másik (kevésbé ismert) rendezőnek, aki végül elkészítette a végleges verziót. Stroheim kilenc hónapig dolgozott az eredeti változaton, így természetesen a végső változatot nem volt hajlandó elismerni. Csak mintegy 30 év múltán szánta rá magát, hogy megnézze az erősen megváltoztatott filmet, mely még így is világhírt szerzett neki, illetőleg az egész modern filmművészetet befolyásolta.

Érdekességek

- A Death Valley-ben játszódó jeleneteket a 60 C fokos sivatagban vették fel, ahol a kamerákat jeges törülközőbe kellett csavarni, nehogy azok túlmelegedjenek.

- Jean Hersholt kórházi ellátásra szorult miután megközelítőleg 12 kg-ot fogyott a Death Valley-ben való forgatás következményeként.

- Stroheim a két évig tartó forgatás során kibérelt egy lakást, ez lett Mac fogorvosi rendelője. A rendező ahhoz is ragaszkodott, hogy a színészek ott lakjanak, hogy minél jobban beleélhessék magukat a szerepükbe.  

- A Gyilkos arany a Brüsszeli tizenkettő film egyike. 

- A Gyilkos arany volt az első film, amelyet teljes egészében külső helyszínen forgattak.

- Rick Schmidlin restaurátor 1999-ben kiadott a filmből egy négyórás változatot, az eredeti produkció állóképei és von Stroheim forgatókönyve alapján.

Vélemény

A némafilmekkel kapcsolatban nem nagyon vannak korábbi tapasztalataim, leszámítva gyerekkoromat, amikor édesapámmal nézegettem Chaplin, illetve Stan és Pan filmeket. Azokról a filmekről azonban azon kívül, hogy voltak benne vicces burleszkjelenetek, nem sok emlékem maradt meg. Be kell valljam, egy kicsit tartottam a filmtől, mint a némafilmektől általában (leszámítva Chaplin és Buster Keaton burleszkjeit). Nem véletlen, hogy az általam összeválogatott 365 film között is csak néhány némafilm található, azokat azonban filmtörténeti jelentőségük miatt mindenképpen fontosnak tartottam, így nem maradhattak le a listáról. A legelső némafilm alapján még nem szeretnék messzemenő következtetést levonni, de a Gyilkos arany még számomra is meglepő módon egészen nézhető volt, pedig úgy ültem le elé, hogy biztos végig fogom unatkozni.

zasu-pitts-trina-heise-mcteague-gibson-gowland-1924.jpg

Két szimbólum kíséri végig a filmet: Az egyik szimbólum a sárga (arany) szín folyamatos jelenléte a film során, ezzel színezték a pénzérméket és az aranyat. Továbbá a zárójelenet során (Death Valley) a sárga kiemelésnek köszönhetően talán még jobban érzékelni tudjuk a nap izzását, ezáltal is kiemelve a gyilkos forróságot.

mv5bowzkmzm5zjitotk4ys00yzjllwjhndgtzmuzy2myzgi5mmiwxkeyxkfqcgdeqxvymduyotuynq_v1.jpg

mv5byziwyzbizmutyza5oc00ogy1lwezztytnwnkntyzzjgzyjkxxkeyxkfqcgdeqxvyodc1ndewnzq_v1.jpg

A másik jelentős szimbólum a kalitkának a szerepe az egész film során, illetve az abban lévő kismadaraké. A madarak viselkedésén végigkövethetők a film legfontosabb mozzanatai. Amikor elcsattan a csók Mac és Trina között, akkor a madarak is szerelembe esnek, amikor a két főszereplő veszekszik, akkor a madarak is veszekednek, és a film végén a madarak is meghalnak, amikor Mac is haldoklik.

mv5bmgzkmzzkoditnwy3zs00otmylwi4ngitytviyjgwzjdkmtvmxkeyxkfqcgdeqxvymta2odmzmdu_v1.jpg

Ennek a filmnek egy olyan változatát sikerült megnéznem, melyben az eredeti filmhez a lousianai Opera zenészei játszották élőben a zenét és biztosították hozzá a különböző hangeffektusokat. Szerencsére első filmnek egyáltalán nem volt rossz, és ha így folytatódik, a némafilmekről kialakult "előítéletem" is megszűnhet. Sőt, még az is előfordulhat, hogy kedvet kapok néhány további klasszikus némafilm megtekintéséhez.

https://vimeo.com/261226874

Ítélet: 10/6

Szólj hozzá

amerika arany némafilm kapzsiság Death Valley Erich von Stroheim brüsszeli 12