2022. aug 07.

I14. Házasság olasz módra (Matrimonio all'italiana) (1964)

írta: mindennapra1film
I14. Házasság olasz módra (Matrimonio all'italiana) (1964)

365033682b3c232bc15fd2195ad5ec0c.jpgOlaszország, Franciaország (Les Films Concordia, CC Champion), 102 perc, Technicolor, vígjáték

Rendező: Vittorio De Sica

Producer: Carlo Ponti

Operatőr: Roberto Gerardi

Forgatókönyv: Renato Castellani, Tonino Guerra, Leo Benvenuti és Piero De Bernardi Eduardo De Filippo drámája alapján

Zene: Armando Trovajoli

Szereplők: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi, Tecla Scarano, Marilu Tolo

 

A Filmről

Filumena Marturano (Sophia Loren) tizenhét éves korában került az egyik nápolyi nyilvánosházba, ahol a háború alatt, egy bombatámadás zűrzavarában megismerkedik Domenico Sorianival (Marcello Mastroianni), a jóképű, vagyonos kávéház-tulajdonossal. A futó ismeretségből évekig tartó viszony lesz, Domenico azonban cselédsorban tartja szeretőjét. A nő egyre többször csalódik Domenicóban, aki nemhogy feleségül nem akarja venni, hanem többször áldozatul esik a férfi haszonleső életmódjának. Az idő elrepül, Filumena pedig a negyvenes éveire teljesen megkeményíti a szívét. Mikor hírét hallja, hogy Domenico bekötni készül a fejét, természetesen a minél több hasznot hozó házasságával, Filumena halálos betegséget mímel, és nem orvost, hanem papot hívat, hogy összeadja őket.

57830_46.jpg

57830_1477079954_5461.jpg

A film Eduardo De Filippo 1946-os Filumena Marturano című drámája alapján készült. A műből készült már korábban Argentínában is egy feldolgozás az eredeti színművel azonos címen. A New York Times cikkében elismerően nyilatkozott Sophia Loren és Mastroianni párosáról, de dicsérte a szereplőgárda többi tagját is. A Házasság olasz módra voltaképpen a két főszereplő jutalomjátéka, az idős mester pedig valósággal szárnyakat adott a két nagyszerű színésznek. Ők ketten hosszú ideig alkották az olasz film "álompárját", tíznél is több filmet készítettek együtt, ezek között akad romantikus vígjáték (Tegnap, ma, holnap, 1963), dráma (Napraforgó, 1970) vagy éppen komédia, mint jelenlegi filmünk is.

A produkció elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot, és öt David di Donatello-díjat is bezsebelt, mindemellett a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscarra is jelölték. A film kapcsán Sophia Lorent, az Egy asszony meg a lánya (La ciociara, 1960) után már másodjára jelölték Oscar-díjra, szintén nem eredeti angol nyelvű szerepért.

Érdekességek

Az albérletben, ahol Filumena lakik, van a falon egy kép Clara Petacciról (Mussolini szeretőjéről) és Filumena megkérdezi, hogy ezt mikor fogják eltávolítani onnan. A jelenet az 1940-es évek végén játszódik, tehát nyilvánvalóan Olaszország fasizmusból köztársasággá válását szimbolizálja.

Vélemény

Most egy kissé rendhagyó minikritikával jelentkezem, a Házasság olasz módra ugyanis egy tipikusan olyan film, amiről nem igazán tud mit írni az ember. Egy vérbeli, klasszikus olasz filmről beszélünk, két zseniális színésszel, és egy szintén hasonló kaliberű rendezővel, de az egész filmen és a két színész játékán is azt éreztem, hogy mindenki számára csupán egy kötelező ujjgyakorlat.

marriage_italian_style-860832700-large.jpg

5_cine-vitaj.jpg

Mindez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a film rossz lett volna, egyszerűen csak olyan színtelen-szagtalan. A történet maga nem túl bonyolult, a filmbéli kisebb csavart pedig már a film elején ki lehet találni. Vittorio De Sica filmje műfaját tekintve talán a vígjátékhoz áll a legközelebb, de senki ne számítson sziporkázó humorra, mindazonáltal a drámai műfajba sem igazán sorolnám. Aki egy kicsit szeretné átélni az olasz életérzést és közben szeretne nézni két vérbeli olasz színészlegendát, annak kitűnő választás lesz, de gyanítom, hogy hamar el is fogja felejteni és maradandó élményt sem fog okozni.

https://videa.hu/videok/film-animacio/hazassag-olasz-modra-1964.-loren-mastroianni-Z8wjbBgc5FpXtIDk

Ítélet: 10/6,5

Szólj hozzá

olasz házasság kapcsolatok Olaszország Oscar Sophia Loren Vittorio De Sica Mastroianni