2021. nov 10.

87. A vadnyugati ember (Man of the West) (1958)

írta: mindennapra1film
87. A vadnyugati ember (Man of the West) (1958)

screenshot_2021-10-25_at_18-42-38_a_vadnyugati_ember_1958.jpgUSA (Ashton), 100 perc, DeLuxe, western

Rendező: Anthony Mann

Producer: Walter Mirisch

Operatőr: Ernest Haller

Forgatókönyv: Reginald Rose, Will C.Brown regénye alapján

Zene: Leigh Harline

Szereplők: Gary Cooper, Julie London, Lee J. Cobb, Arthur O'Connell, Jack Lord, John Dehner, Robert J. Wilke, Royal Dano

 

A Filmről

Alighanem az 1950-es évek számítottak a western aranykorának, és ekkor készítette el a Vadnyugaton játszódó filmjeit Anthony Mann is, aki a korszak egyik legjelentősebb western-rendezője volt. Miután elkészített egy sor kiemelkedő westernt, az igencsak korosodó Gary Coopert bízta meg annak a férfinak az eljátszásával, aki kénytelen szembenézi a múltjával, melyet már lezártnak hitt.

index3_8.jpg

Link Jones (Gary Cooper) útra kel, hogy tanítót szerezzen lakóhelye közösségének. A vonatot azonban útonállók támadják meg, így hősünk a puszta közepén találja magát a szépséges Billie nevű bárénekessel (Julie London) és egy hamiskártyással (Arthur O'Connell), így kétségbeejtő helyzetében úgy dönt, hogy korábbi társaitól kér segítséget. A bandát most egy őrült bandita, Dock Tobin (Lee J. Cobb) vezeti, aki arra ösztönzi embereit, hogy minél jobban kegyetlenkedjenek. Hamar kiderül azonban, hogy maradtak köztük elrendezetlen számlák, így a banda arra kényszeríti Linket, hogy vegyen részt egy rablásban. A városról azonban kiderül, hogy hogy már szinte senki nem lakja, afféle "szellemvárossá" lett, így Link úgy dönt, hogy leszámol múltjával.

screenshot_2021-10-28_at_07-00-31_a_vadnyugati_ember_film_1958_kepek_mafab_hu.jpg

Bár A vadnyugati ember mára a kevésbé népszerű westernek közé tartozik, amire talán lassú és kimért tempója ad magyarázatot, forgatókönyvét nem érheti kritika, ami a Tizenkét dühös emberért is felelő Reginald Rose munkája, míg az amerikai prérit bemutató szemkápráztató képekért az Elfújta a szélen is dolgozó Ernest Haller felelt. Annak ellenére, hogy szélesvásznon (Cinemascope) mutatták be, Mann korábbi westernjeitől eltérően, az akciójelenetek nagy része zárt térben, sötét és félhomályos belsőkben játszódik.

index_10.jpg

Anthony Mann westernjeiben a családi kötelékek mindig erősebbnek bizonyulnak a közösséghez tartozás bármilyen formájánál, ezáltal megtalálhatjuk a cselekményben az apa-figura és az önállósodó fiú, valamint a két fivér közötti konfliktust egyaránt. Link Jones kénytelen lesz szimbolikus családirtást elkövetni, elpusztítani fogadott apját és fivéreit, hogy visszatérhessen a tisztességes emberek világába. Dock Tobin alakja pedig bizonyos mértékig a régi Nyugatot jelképezi, amelyet a civilizáció terjedése halálra ítélt.

mv5bmtq4mdi2otq3mv5bml5banbnxkftztcwnte2ode1na_v1.jpg

Néhány kritikus ugyan Anthony Mann legsikeresebb filmjei közé sorolta az alkotást, kiemelve pszichológiai realizmusát és feszült pillanatait, ám a kritikusok nagy része és a nézők mégsem tudták igazán megkedvelni. Ennek egyik oka a film mindvégig igen nyomasztó hangulata lehet, amely rendkívül sötét képet mutat be a Vadnyugat világáról. Másrészt a klasszikus amerikai western csillaga egyébként is leáldozóban volt akkoriban, hogy hamarosan átadja helyét az olasz típusú, jóval sötétebb tónusú spagettiwesterneknek. Bár A vadnyugati ember akkoriban a kevésbé népszerű westernek közé tartozott, az évek során egyre nagyobb elismerést sikerült kivívnia magának.

index2_10.jpg

Érdekességek

- A főszerepre eredetileg Stewart Granger lett kijelölve.

Lee J. Cobb 47 éves volt ekkor, azaz mintegy tíz évvel fiatalabb annál a Gary Coopernél, aki 57 évesen az ő "unokaöccsét" alakítja.

- Gary Cooper maga vette fel a lovaglós jeleneteket, annak ellenére, hogy komoly fájdalmai voltak a korábbi évben történt autóbalesetének következtében. 

- Jean-Luc Godard a legjobb 1958-as filmnek nevezte a filmet, mert szerinte újra feltalálta a western műfaját.

Vélemény

Most, hogy már számos filmen túl vagyok és ezáltal ugyanannyi véleményt is megfogalmaztam, ki merem jelenteni, hogy minden esetben azokról a filmekről a legnehezebb írni, melyek a biztos középszert jelentik. Ha egy film kifejezetten tetszett vagy a másik véglet, azaz egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, abban az esetben mindig könnyebb dolgom van, mint azokban az esetekben, mint amikor se rosszat, de ugyanakkor semmi kiemelkedőt nem tudok a filmről elmondani.

Ez az eset áll fenn jelenlegi filmünk esetében is. A film maga nem rossz, a színészekre nem lehet panasz, a fényképezés talán kiemelkedik az átlagból és azt sem mondhatom, hogy unatkoztam volna a film alatt. Viszont az sem állíthatom, hogy az alaptörténet és a forgatókönyv nagy dobás lenne (pedig Reginald Rose írta), egy percig sem rágtam le a körmömet az izgalomtól és sajnos voltak igencsak félresikerült jelenetek is a filmben, példának okáért a verekedős jelenet vagy a film zárása. A vadnyugati ember is jól beleillik a korszak hasonló kaptafára készült westernjei közé, melyben van egy magányos hős (sötét múlttal), egy szemrevaló lány és a gonosz banditák, viszont ez az alkotás is azon filmek sorába tartozik, melyet megnézése után rövid idővel el is fogok felejteni.

screenshot_2021-10-28_at_18-16-54_a_vadnyugati_ember_1958_1.jpg

Nálam a westernfilmek csúcspontját továbbra is Sergio Leone filmjei jelentik, ezért a klasszikus amerikai westernek közül is csak kevésre tudom azt mondani, hogy a kedvenceim közé tartoznak (pl. a Délidő szintén Gary Cooperrel, A hét mesterlövész). Ugyanebben az évben készült egy másik western (vagy inkább western-eposz) is, az Idegen a cowboyok között (The Big Country) William Wyler rendezésében és Gregory Peck főszereplésével. Akár az az alkotás is bekerülhetett volna a 356 film közé, de hogy az jobb választás lett volna, az csak akkor derül majd ki, ha esetleg azt is megtekintem. Amennyiben sort kerítek rá, egy rövid Update formájában beszámolok róla.

*Update: Most, hogy az Idegen a cowboyok között című filmet is sikerült megnéznem, kimondhatom, hogy gyakorlatilag teljesen mindegy lett volna melyik film kerül be 365 film közé. Mindkét filmre igaz, hogy könnyen felejthető és A vadnyugati ember talán annyiban élvez némi előnyt, hogy sokkal rövidebb, mint a Gregory Peck és Charlton Heston főszereplésével készült western. Utóbbi ugyanis leginkább az Elfújta a szél típusú családregény vadnyugati környezetbe helyezett reinkarnációjának tekinthető, csak jóval kevésbé ismert annál (nem véletlenül).

https://videa.hu/videok/film-animacio/a-vadnyugati-ember-1958-hd-western-15z7QdRw70ElXHS5

Ítélet 10/6

Szólj hozzá

amerika western leszámolás vonat bosszú banditák vadnyugat Gary Cooper szélesvásznú Cinemascope