2023. nov 11.

145. A sárkány közbelép (Enter the Dragon) (1973)

írta: mindennapra1film
145. A sárkány közbelép (Enter the Dragon) (1973)

71ausmy0c8l_ac_uf894_1000_ql80.jpgUSA, Hongkong (Warner Bros., Golden Harvest), 102 perc, Technicolor, akciófilm

Rendező: Robert Clouse

Producer: Fred Weintraub, Paul Heller, Raymond Chow

Operatőr: Gilbert Hubbs

Forgatókönyv: Michael Allin

Zene: Lalo Schidrin

Szereplők: Bruce Lee, John Saxon, Shih Kien, Jim Kelly, Ahna Capri, Bob Wall, Bolo Yeung, Angela Mao, Geoffrey Meeks

 

A Filmről

Lee-t, a kung-fu mestert (Bruce Lee) a titkosszolgálat azzal a feladattal bízza meg, hogy derítse fel Mr. Han (Shih Kien) törvénytelen ügyeit. Mivel Mr. Han támogatásával minden évben harcművészeti tornát rendeznek a szigetén, Lee könnyen be tud majd épülni. Ezután két másik harcművésszel, egy amerikai playboyjal (John Saxon) és egy afroamerikai aktivistával (Jim Kelly) szövetkezve mindent megtesz, hogy megbosszulja húga halálát és elpusztítsa Han drogkereskedelemmel és prostitúcióval foglalkozó bandáját.

bc65b923dc77f60704d9029ba1f083b7.jpg

A hongkongi származású Bruce Lee három filmet forgatott a Golden Harvest stúdióval, mindhárom filmje (A nagyfőnökTomboló ökölA sárkány útja) hatalmas közönséget vonzott és akkora sztárrá tették Hongkongban, hogy nem is lehetett kérdés, előbb vagy utóbb Amerikában is befuthat. Ezek a sikerek a Warnert is meggyőzték, ezért Fred Weintraub és Paul Heller producerek felajánlották neki A sárkány közbelép főszerepét, Lee ugyanakkor csalódást érzett, amiért az amerikai vezetők ilyen hosszú ideig nem ismerték fel a tehetségét. A színész számára ugyanakkor hatalmas volt a tét is, mert ha a film összejön, az tényleg megnyithatta volna az utat a nemzetközi hírnév felé. Nagy volt rajta a nyomás, ezért a forgatás elején napokig nem jelent meg és annyira ideges volt, hogy mindenféle kifogásokat talált ki, miért nem kezdett el dolgozni. Weintraub így nélküle kezdte el a forgatást, hogy ne vesszen kárba az idő és a pénz, felvették szinte az összes nélküle játszódó jelenetet. Mikor végre megérkezett a forgatásra, túlórázniuk kellett, ráadásul Lee annyira remegett az első felvételeknél, hogy azokat ülve vették fel vele és sokszor meg is kellett ismételni.

A producerek Michael Allint kérték fel A sárkány közbelép forgatókönyvének megírására, aki saját bevallása szerint sem tudott semmit a harcművészetekről és Hongkongról sem. Bruce Lee aggódott a karaktere miatt, és nem volt biztos abban, hogy a Nyugat elfogadja-e a távol-keleti hőst és az új megközelítést, ugyanakkor nagyon is tisztában volt a kínai identitásával és annak fontosságával a rajongótábora számára. Mindezek miatt meg akarta változtatni a forgatókönyvet, hogy jobban tükrözze az örökségét és a harcművészetekkel kapcsolatos filozófiáját, ezért együtt akart működni az íróval a változtatásokon. Allin azonban kitartott az álláspontja mellett és úgy változtatta meg a forgatókönyvet, hogy minél több „r” betűt építsen be Lee szövegébe, mert tudta, hogy a színésznek nehézségei vannak bizonyos szavak kiejtésével.

kepernyofoto-2023-08-18-130138_dj2u_960.jpg

A kulcspozíciókban amerikai filmesek voltak, de a munka nagy részét helyiek végezték, ami a nyelvi akadályok mellett technikai nehézségeket is okozott. Amikor Gilbert Hubbs operatőr megérkezett a Golden Harvest stúdióba, a kamerák nagy részét leromlott állapotban találta és a lencsék is használhatatlanok voltak. A filmet így végül mindössze két kamerával és három objektívvel vették fel. A világítási beállításokat ráadásul gyakran egyik napról a másikra változtatták, ami azt jelentette, hogy az egész jelenetet újra kellett forgatni. A díszleteket ötszáz kínai munkás a semmiből, elektromos szerszámok nélkül építette fel, legtöbbször drótot, sarat és fahulladékot felhasználva. Az edzések és küzdelmek helyszínéül teniszpályák szolgáltak, több alkalommal is látni a korábban felfestett csíkokat, a lakoma jelenetét pedig három napig vették fel, ugyanazzal az étellel. 

A sárkány közbelép tipikus hetvenes évekbeli látványos akciófilm, amely sikeresen ötvözi egymással az igencsak népszerű Bond-történetek egyes elemeit a kung-fu filmek legismertebb összetevőivel, biztosítva ezáltal azt is, hogy a Hongkongban nagy népszerűségnek örvendő akciófilmek végre nemzetközi közönség elé jussanak. A sárkány közbelép volt az első olyan távol-keleti harcművészeti film, ami egy nagyobb hollywoodi stúdió gyártásában készült. Bruce Lee azért szerette volna, ha Robert Clouse lesz a rendező, mert látta egy korábbi filmjét, és tetszett neki, ahogy egy koreografált bunyó átvált valódiba, bár tegyük hozzá, más nem is nagyon akarta elvállalni a rendezést. Amerikában annyira szerették volna a filmet népszerűsíteni, hogy a stúdió a bemutató előtt több mint egymillió dollárt költött promócióra. A kampány keretében ingyenes karateleckéket szerveztek, és támogatták a kapcsolódó képregények, albumok, poszterek megjelenését, míg a színészeknek és az alkotóknak pedig interjúk tucatjait kellett adniuk.

A harcművészeti torna mérkőzései, a besurranó tolvajos jelenet, valamint a Lee és Han közötti végső leszámolás a tükrökkel teli szobában olyan filmet eredményezett, amely Bruce Lee-t örökké legendává tette, nem kis részben azért, mert ez volt az utolsó filmje. Lee ugyanis igencsak fiatalon, mindössze 32 éves korában, hat nappal a film hivatalos bemutatója előtt elhunyt, Hong Kongban mintegy 30 000-en vettek részt hivatalos búcsúztatóján.

bruce_lee_classic_poster_4bd1ddb3-ebc9-41e3-bf60-86ffe0ef5d1d.jpgBruce Lee 1940-ben, San Franciscóban látta meg a napvilágot. A család azonban rövid időn belül elhagyta az Államokat, és visszatért Hongkongba. A színpad világa, a szereplés iránti vágy megléte nem volt ismeretlen a számára, hiszen édesapja a kantoni opera ünnepelt művésze volt, a kis Bruce pedig már gyerekkorától kezdve rendszeresen megfordult a képernyőn. 

Egy nagy kanyar után 18 évesen Bruce ismét visszatért az Egyesült Államokba – Seattle-be –, ahol az egyetemen filozófiát és drámát hallgatott. Hogy a kiadásait valamennyire finanszírozni tudja, wing-tsun leckéket adott - többek közt hollywoodi filmes személyiségeknek (példának okáért Steve McQueenJames Coburn, Chuck Norris vagy éppen Kareem Abdul-Jabbar). Az ő korábbi tanítója pedig nem más volt, mint az akkor már méltán híres Yip Man, a wing tsun nagymestere.

Bruce Lee számos harcművészetet  tanulmányozott, többek között a karatét, a cselgáncsot, a jiu-jitsut, a thai boxot, az ökölvívást, vagy éppen a bírkózást. Mindezeket figyelembe véve kialakított a saját stílusát, amit később jeet kune do-nak nevezett el.

Páratlan tehetségének híre gyorsan szárnyra kapott, szerepet is kapott a Zöld Lódarázs című sorozatban, mely több-kevesebb sikerrel futott. A további felkérések azonban elmaradtak, így Lee visszament Hongkongba. 1970-ben Raymond Chow producer leszerződtette a hongkongi Golden Harvest filmstúdióhoz, ahol három később ismertté vált filmje is készült. Negyedik filmje, A sárkány közbelép premierje előtt, 1973. július 20-án váratlanul halt meg, a boncolás szerint allergiás volt a korábban bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére.

A sárkány közbelép hatalmas sikert aratott világszerte, mindössze 850 ezer dollárból készült, és végül 400 millió dollárt hozott globálisan, ami mai árfolyamon 2 milliárd dollár feletti összeg lenne. Így amellett, hogy minden idők egyik legsikeresebb harcművészeti filmjévé nőtte ki magát, kivételes hatással volt a kung-fu és karatefilmek műfajára is. Nem mellesleg a The Guardian és az Observer kritikusai egy 2013-as szavazáson minden idők legjobb harcművészeti filmjének választották. A filmtörténetben elfoglalt helyét pedig szinte kizárólag Bruce Lee karizmatikus jelenlétének és utánozhatatlan verekedési stílusának köszönheti.

Érdekességek

- A Warnernek nem tetszett A sárkány közbelép cím, attól tartottak ugyanis, hogy a nemzetközi közönséget összezavarja majd a cím, helyette a Han szigetét preferálták, de felmerült még a Vér és acél, illetve A halálos hármas is.

John Saxon azért kapta meg Roper szerepét, mert fekete öves karatemester volt. Jim Kellyre - aki középsúlyú karatebajnok volt - egy harcművészeti stúdióban bukkantak rá a producerek. A sárkány közbelép sikere után a 70-es években a blaxploitation filmek sztárja lett.

- A hongkongi díszleteket a Terry és a kalózok című képregény ihlette, melyhez Paul Heller producer a gyermekkorából merített ihletet.

81oref8ysql-ac-uf10001000-ql80_szff_960.jpg

Ez volt az első ilyen jellegű koprodukcióban készült film, így a forgatás során komoly kommunikációs nehézségek merültek fel a kínai és az amerikai stábtagok között. Egy jelenethez pl. galambokra volt szükség, valaki azonban félreértette az utasítást, és helyette békákat hozott.

Ahna Capri magyar születésű színésznő (eredeti nevén Nánási Anna) alakította Lee ellenségének titkárnőjét, akinek a forgatás előtt fogalma sem volt arról, kicsoda is Bruce Lee.  

- Kisebb szerepben Jackie Chan is feltűnik a filmben, ráadásul kétszer is látható, másodjára a nagy barlangos harcjelenetben, ahol Bruce Lee megragadja a haját, majd eltöri a nyakát. Lee harc közben a botjával véletlenül fejbe verte Jackie Chant. Azonnal elnézést kért, és felajánlotta neki, hogy szerepelhet a későbbi filmjeiben. Ígéretét viszont nem tarthatta be, hiszen A sárkány közbelép premierje előtt három héttel meghalt.

- A szkriptben a harcjelenetek nem voltak részletesen leírva, mindösszesen annyi szerepelt a papíron, hogy „ezt majd Mr. Bruce Lee megkoreografálja”. A stáb 8 nap alatt gyakorolta be és forgatta le a harcjelenetek nagy részét, a bonyolultabbakat akár 20 alkalommal is fel kellett venni.

Az egyik jelenetben közel 300 statiszta szerepelt, akiket a hongkongi harcművészeti iskolákból szerződtettek. A szumósok egyenesen Japánból érkeztek, Paul M. Heller producer szerint a lehető legnehezebbeket választották ki.

A tükrös szoba díszlete nélkül ma már lehetetlen elképzelni a filmet, pedig a híres jelenet teljesen véletlenül jött. Heller vette észre a tükrök hatását egy hongkongi szállodában, és amikor a producerek megmutatták Lee-nek, úgy döntöttek, hogy egy egész szobát megtöltenek tükrökkel. A díszlethez különleges, tükrökből készült szekrényt építettek, amelyek egyik oldalán lyukat vágtak a kamera lencséjébe, hogy az operatőr bele tudjon olvadni a többi részbe. A jelenet során 8 ezer tükröt használtak, Lee kezében pedig egy apró vasdarab volt elrejtve, hogy könnyebben össze tudja törni azokat.

20231026-bruce-lee-1.jpg

- Az egyik statiszta kihívta Bruce Lee-t egy küzdelemre, hogy kiderüljön, tényleg olyan jó-e. Lee azonban győzött, és utána rögtön visszaküldte a statisztát dolgozni.

- A producereknek komoly fejtörést okozott, hogy nem találtak olyan színésznőket, akik hajlandóak lettek volna prostituáltakat játszani és meztelenkedni, így végül valódi örömlányokat szerződtettek, akiket sztriptízbárokból vettek fel.

- Bruce Lee több alkalommal is megsérült a forgatás során. Az egyik ilyen sérülés a Bob Wall által alakított O'Harával vívott harc során történt, amikor egy üveg sebesítette meg. Egy másik jelenetben Lee-t megmarta a kezében tartott mérges kígyó, akinek szerencsére eltávolították a méregmirigyét, úgyhogy nem történt nagyobb baj.

screenshot_2023-11-04_at_06-57-31_a_sarkany_kozbelep_1973.jpg

- A hatalmas jelenetekhez, amelyekben Han emberei és a verseny résztvevői voltak, akár 400 statisztát is felhasználtak. A fiatalok gyakran rivális hongkongi utcai bandák tagjai voltak és a színészkedésnek indult csaták gyakran valódi összecsapásokba fajultak.

2004-ben a filmet kulturális szempontból jelentősnek minősítette az amerikai Kongresszusi Könyvtár és kiválasztotta, hogy megőrzésre kerüljön a National Film Registry-ben.

- A filmet Magyarországon csak igen nagy csúszással, 13 évvel később, 1986 júliusában láthatta először a nagyérdemű.

Vélemény

Ennél aktuálisabb most nem is lehetnék, ugyanis a film 50 éves évfordulója alkalmából október végén néhány fővárosi moziban újra bemutatták Bruce Lee legendás filmjét. Habár napjainkban Bruce Lee-t a fiatalok leginkább csak hallomásból vagy Quentin Tarantino paródiajellegű ábrázolásáról ismerik a Volt egyszer egy… Hollywoodból (2019), hatásának nagysága kétségtelen tény. Elég csak a Kill Billre (2004) visszagondolni, melyben a Menyasszony sárga-fekete ruhája talán a leghíresebb tisztelgés mind közül az 50 éve elhunyt sztár pályafutására. (Bár azt a szettet nem ebben a filmjében, hanem a Halálos játszmában viselte)

eq8xgsoxyaayair.jpg

Habár hozzánk csak jóval később jutott el a film, sokan valószínűleg nem moziban, hanem másolt videokazettán látták először baráti társaságban, hang alámondással. A VHS korszak magával hozta a Bruce Lee kultuszt Magyarországra is, amikor minden gyerek kungfuzni vagy karatézni akart. Ebből jómagam sem maradhattam ki, azonban én  - valami furcsa okból kifolyólag - sosem szerettem volna elkezdeni a film hatására karatézni és nem igazán lettem a részese a Bruce Lee-imádatnak sem. A filmet viszont gyermekkorom óta sosem láttam, így mindenképp ideje volt újranézni. 30 év elteltével természetesen semmilyen emlékem nem maradt meg a filmről, így örömmel állapíthattam meg, hogy mai szemmel nézve is igencsak élvezetes, dinamikáját tekintve egyáltalán nem elavult filmről van szó.

Mint már a filmről szóló általános írásban is említettem, A sárkány közbelép szinte teljesen megfeleltethető egy James Bond kalandnak, ugyanaz volt az érzésem nekem is a film nézése során. Azon belül is a legelső Bond-filmre, a Dr. No-ra (1962) hajaz a leginkább, ahol szintén egy magánszigeten játszódik a történet és a főgonosz is sokban hasonlít Mr. Hanra. A film sikerének az oka pedig pontosan ebben rejlik, az alkotók ugyanis nem csináltak semmi többet, csupán csak annyit, hogy megragadták a 60-as és 70-es évek populáris filmjeinek az eszenciáját, kiegészítettek egy blaxploitation hősöket idéző mellékszereplővel, majd az egészet megkoronázták magával Bruce Lee-vel. A recept pedig tökéletesen bevált, a film pedig mára kultstátuszba emelkedett.

screenshot_2023-11-04_at_18-42-13_a_sarkany_kozbelep_1973.jpg

screenshot_2023-11-04_at_18-42-51_a_sarkany_kozbelep_1973.jpg

Persze mindezekhez nem kis mértékben járult hozzá Bruce Lee hirtelen bekövetkezett halála és körülötte keringő legenda. Számos elmélet (vagy inkább konteó) keringett arról, hogy halála nem pontosan úgy történt, mint ahogy a hivatalos forrásokban szerepel. Sokan azt sem tartják kizártnak, hogy a triádok ölették meg, megmérgezték, vagy egyszerűen a családon átok ül (lásd fiának, Brandon Lee-nek a szintén furcsa halálát). Más feltevések szerint a harcművész halálát egy korábban elszenvedett dim mak ütés okozta, mely a hiedelem szerint egy olyan titkos kínai harcművészeti fogás, ami képes olyan ponton eltalálni az emberi testet, hogy az halált okoz. Egyes feltételezések szerint pedig Bruce Lee halálában a marihuána-fogyasztás is szerepet játszhatott.

Ha nem akarunk nagyot csalódni, akkor A sárkány közbelép-et egyetlen percig sem szabad túl komolyan venni és ha sikerül a helyén kezelni az alkotást, akkor jót fogunk szórakozni. Bruce Lee amerikai mozis debütálása (és egyben szomorú hattyúdala) ugyanis nem több, mint egy minden fölösleges sallangtól megszabadított, önmagát nem teljesen komolyan vevő, végig pörgős és látványos akciófilm, ami nem szeretne semmi mást, csupán önfeledt szórakoztatást nyújtani a nézőnek. Mindezeket viszont maradéktalanul teljesíti.

https://videa.hu/videok/film-animacio/bruce-lee-a-sarkany-kozbelep-98-perc-amerikai-hongkongi-akciofilm-s9IYUDe7fATmZ8pH

Ítélet: 10/7,5

Szólj hozzá

harc akció legenda kémfilm kung-fu James Bond Bruce Lee