2023. júl 04.

GB21. Öld meg Cartert! (Get Carter) (1971)

írta: mindennapra1film
GB21. Öld meg Cartert! (Get Carter) (1971)

get-carter-1971-black-blue-kultur-arts-studios.jpgNagy-Britannia (MGM), 112 perc, Metrocolor,  gengszterfilm

Rendező: Mike Hodges

Producer: Michael Klinger

Operatőr: Wolfgang Suschitzky

Forgatókönyv: Mike Hodges, Ted Lewis regényéből

Zene: Roy Budd

Szereplők: Michael Caine, Ian Hendry, John Osborne, Britt Ekland, Bryan Mosley, George Sewell, Tony Beckley, Glynn Edwards, Petra Markham, Alun Armstrong

 

A Filmről

Jack Carter (Michael Caine) a londoni maffia profi bérgyilkosa, Newcastle-be utazik, hogy utána járjon, mi történt valójában a furcsa körülmények között elhunyt testvérével. Az idősebb Carter a jelek szerint ittasan a folyóba hajtott, ám főhősünknek fikarcnyi kételye sincs afelől, hogy a testvérét valójában meggyilkolták. Bár londoni főnőkeitől kezdve a helyi kishalakon és nagykutyákon keresztül mindenki próbálja lebeszélni, Carter emberről emberre haladva lát neki az ügy felgöngyölítésének, melynek végén fény derül a keserű igazságra, miután Carterben csak még jobban fellobban a bosszúvágy.

071_1.jpg

Mint minden bosszúfilm, az Öld meg Cartert! is egy fájdalmas veszteség utáni bosszúállásról szól, ahol a bosszúálló diadalmaskodik ugyan, de a bosszú bevégzése után már neki sincsen hova tovább. A film elején a főhős egy Raymond Chandler-regényt olvas, nem véletlenül: ő maga is hasonlóan keménykötésű, magányos hős, mint a hard-boiled detektívtörténetek atyjának karakterei általában. Csak talán még egy kicsit keményebb kötésű, még magányosabb, és még kevésbé hősies. Bár az író-rendező Mike Hodges beleadta minden tehetségét első nagyobb munkájába, de a film így is egyértelműen a főszerepet játszó Michael Caine filmje, aki remekül jeleníti meg Jack Carter szadista jellemét. Carter egy rendkívül cinikus és rossz ember, akinek a megváltás sosem volt igazi opció. A filmben az erőszakosság egy alapvető elem, ugyan nem törnek a csontok vagy folyik patakokban a vér, mert Mike Hodges rendező inkább a gyors vágásokra és Michael Caine összeráncolt homlokára, összeszorított fogsorára támaszkodik. Főhősünk egy tökéletesen amorális figura, aki még az alapvető etikai-kódexeknek is híján van.

Mi vonz minket mindezek ellenére ebben a romlott alakban? Egyrészt a laza stílusa, ugyanis Carter külsőségeiben egy angol úriember, aki mikor épp nem egy winchester csövével ver valakit pépesre vagy dob le valakit egy parkolóház tetejéről, kiskanállal kevergeti a teát. Másrészt erkölcstelenség ide, hidegvérűség oda, Carterből a film végére mégiscsak emberarcú antihős lesz, akiből nem csak azért tör ki az indulat, mert egy szadista állat, hanem mert a személyes érintettség és a csúf igazság együtt már neki is sok. 

screenshot_2023-07-02_at_18-27-24_old_meg_cartert_1971.jpg

_methode_times_prod_web_bin_fff19732-483d-11ea-a5b7-24df8ee7a872.jpg

Dacára a főszerepet játszó Michael Caine-nek,az Öld meg Cartert! egy hamisítatlan B-kategóriás film. Nem csupán az erőteljes erőszak- és szexuális ábrázolás miatt, hanem mert Hodges filmjét is az a megalkuvást nem tűrő műfaji szerzőiség jellemzi, ami gyakran a kis költségvetésű bűnfilmek sajátja. Ugyanakkor összességében jól bánik a ritmussal, és erős – bár meglehetősen nyomasztó – atmoszférát épít a kisrealista angol közegben mozgó, kilátástalan antihőse köré. Az Öld meg Cartert! ugyanis angolos eleganciával kapcsolódik a tengerentúli hard-boiled mozik fénykorához, megvan benne ugyanaz az amoralitás és hűvös cinizmus, ami a műfaj sajátja, de ami mégis megkülönbözteti és egyedivé teszi velük szemben, hogy rengeteg helyen visszaköszönnek benne az európai újhullám formanyelvi megoldásai.

44215_1467581951_3116.jpg

Az Öld meg Cartert! több szempontból is megkerülhetetlen film, nézzük akár Michael Caine bűnfilmes főszerepei, akár a hard-boiled mozik, akár az újhullámos krimik, akár Hodges életműve, akár a kiábrándult bosszúfilmek, akár az angol gengszterfilmek felől. A korabeli nézők körében nem volt egyértelműen sikeres a film – túl hideg és kemény volt, túl realistán ábrázolta az erőszakot és az észak-angliai társadalmi hátteret. Azóta viszont már a legjobb brit gengszterfilmként tartják számon, az érzelemmentes, öntörvényű Jack Carter figurája pedig később olyan alkotókra hatott, mint Quentin Tarantino, Guy Ritchie vagy Steven Soderbergh2000-ben amerikai remake-je készült a filmnek, Sylvester Stallone főszereplésével, melynek érdekessége, hogy Michael Caine ebben a változatban is játszott.

Érdekességek

- Sokáig úgy volt, hogy Ian Hendry játssza el Jack Carter szerepét, amíg Michael Caine be nem jelentkezett a szerepre. Hendry ezt soha nem bocsátotta meg Caine-nek, ami az egész forgatás során feszültséget okozott a két színész között., így a filmben látható gyűlölet valódi volt.

Britt Ekland vonakodott elvállalni a szerepet, mivel attól tartott, hogy beskatulyázzák majd, hiszen korábban már két esetben is gengszterek cicababáját játszotta. Mivel akkoriban anyagi gondjai voltak, a könyvelője rossz befektetési döntései miatt, így kénytelen volt elvállalni a szerepet, amit később egyáltalán nem bánt meg.

britt_ekland.jpg

A film bemutatója után Michael Caine összetalálkozott azzal a gengszterrel, akiről a film főszereplőjét mintázták. A bűnöző hiteltelennek nevezte a filmet, mivel neki az életben egyáltalán nincs szuper képessége, családja van, akiket nehezen tud csak eltartani. Caine nagyon megrettent, nem mert ellentmondani a gengszternek, ezért inkább mindennel egyetértett.

- A film készítésénél két hangsávot rögzítettek, egyet az amerikai, egyet a brit közönségnek, mert úgy vélték az amerikaiak számára érthetetlen lenne a cockney dialektus.

Vélemény

2004-ben a brit Total Film filmes magazin szavazása alapján minden idők legjobb brit filmje címet az Öld meg Cartert! nyerte el. A film legendás főszereplője Michael Caine sokaknak ismerős, azonban maga a film vagy éppen a a film rendezőjének (Mike Hodges) neve kevesebbet mond a magyar közönség számára. Feltehetően hozzám hasonlóan jóval többen látták a film amerikai változatát Stallone főszereplésével, mint az eredetit, pedig a két film között ég és föld a különbség. Mike Hodges alkotása nem kevesebbel büszkélkedhet, mint, hogy elindította a brit gengszterfilmek új korszakát, és mellesleg nem keveset tett a telefonszex népszerűségéért is.

Az Öld meg Cartert! egy vérbeli adrenalinnal átitatott maszkulin film, melyben a nők szerepe tényleg egyetlen dologra redukálódik, a férfiak igényeinek kielégítésre. Ebből kifolyólag az egész alkotást átjárja az erőszak és a szexualitás, ebből kifolyólag a meztelen jeleneteknek sem vagyunk híján. Szerencsére mindez nem jelenti azt, hogy egy Zs-kategóriás szennyet kapnánk, annak ellenére sem, hogy az alkotók nem titkoltan egy vérbeli B-filmet hoztak tető alá. Nem véletlen, hogy a film a Brit Filmintézet legjobb angol filmeket tartalmazó listáján az igencsak előkelő 16. helyet foglalja el. Ennek a titka pedig magában Jack Carter karakterében és az őt megszemélyesítő Michael Caine-ben rejlik.

Jack Carter egy gátlástalan rohadék, akiből szinte minden érzelem hiányzik (egyetlen kivételtől eltekintve), aki nem ismer se istent, se embert és kizárólag egyetlen cél lebeg a szeme előtt, kideríteni mi történt a bátyjával és ezért hajlandó szinte mindent és mindenkit feláldozni. Bármennyire nem álltak közeli kapcsolatban a testvérével, a család nála is mindennél fontosabb. Carter ezenfelül önző és arrogáns, a nőkkel is goromba, továbbá úgy cserélgeti őket, mint  más a koszos zoknikat, egyszóval az égvilágon semmi jó nincs benne, de mi mégis imádjuk, mert a maga ura, senki sem mondja meg neki, hogy mit és hogyan tegyen, vagy ha mégis, annak nagy eséllyel lőttek. Vagy egy parkolóház huszadik emeletéről fog kihajítani egy tagot, vagy a winchester csövével veri pépesre, de akkor sem veszti el a lélekjelenlétét, ha épp pucérra vetkőzve szegezik neki a fegyvert.

Témájából adódóan természetesen senki ne várjon mindent letaglózó hatást, ráadásul a sok név és sok szereplő miatt nekem is kissé nehéz volt az elején felvenni a fonalat és követni a cselekményszálat, de szerencsére idővel összeállt a kép. Az akciójelenetek is hagytak azért némi kívánnivalót maguk után, szerencsére mindezeket ellensúlyozza Michael Caine jelenléte és játéka, akinek ráadásul a cockney akcentusát is élmény hallgatni. Így értelemszerűen aki csak teheti, az mindenképp eredeti nyelven tekintse meg a filmet.

https://ok.ru/video/390145182448

Ítélet: 10/7,5

Szólj hozzá

brit krimi remake angol bosszú gengszter gengszterfilm femme fatale hardboiled Anglia Michael Caine