2020. dec 03.

45. Clementina, kedvesem (My Darling Clementine) (1946)

írta: mindennapra1film
45. Clementina, kedvesem (My Darling Clementine) (1946)

800px-my_darling_clementine_1946_poster.jpgUSA (20th Century Fox), 97 perc, ff, western

Rendező: John Ford

Producer: Samuel G. Engel

Operatőr: Joseph MacDonald

Forgatókönyv:  Samuel G. Engel, Winston Miller, Sam Hellman története alapján és Stuart N. Lake regénye alapján

Zene: Alfred Newman

Szereplők: Henry Fonda, Victor Mature, Linda Darnell, Cathy Downs, Walter Brennan, Tim Holt, Ward Bond, Grant Withers, John Ireland

 

A Filmről

A vadnyugat egyik legismertebb alakjának, a westernfilmek hősének történetét és legendáját számos filmben örökítették meg, de a kritikusok szerint a My Darling Clementine maradt meg a mai napig a legjobb filmváltozatként.

Wyatt Earp (Henry Fonda) a testvéreivel együtt a csordájukat hajtja keresztül a prérin, Kalifornia felé. Egyik nap a legifjabb testvérükre, Jamesre bízzák a marhák őrzését, amíg Wyatt a többiekkel bemegy a közeli városba, Tombstone-ba. Ott kapásból visszautasítja a felkínált seriffi posztot annak ellenére, hogy ő az egyetlen, aki képes megfékezni egy részeg indián randalírozását. Visszatérve azt látják, hogy a csordának nyoma veszett, testvérüket pedig meggyilkolták. Wyatt ennek okán elvállalja, hogy a kisváros seriffje lesz, a testvéreit pedig seriffhelyettesnek nevezi ki maga mellé. A fivérek már a kezdetek óta gyanítják, hogy a marhalopás és testvérük meggyilkolása a Clanton-klán lelkén szárad, melyet a kegyetlen családfő, az öreg Clanton (Walter Brennan) vezet. Amikor elindulnak, hogy bebizonyítsák a Clanton-klán bűnösségét, lezajlik az azóta legendássá vált tűzpárbaj az O.K. Corral nevezetű karámnál. Addig azonban Wyatt beleszeret a gyönyörű tanárnőbe, Clementine-ba (Cathy Downs), aki az alkoholista és szerencsejátékos Doc Holliday (Victor Mature) jövendőbelije. Ő azonban épp egy másik hölggyel van elfoglalva, a tűzről pattant, csípős nyelvű Chihuahuával (Linda Darnell).

Habár az Újra szól a hatlövetű (Gunfight at the O.K. Corral, 1957), A fegyverek órája (Hour of the Gun, 1967), a Tombstone (1993) és a Wyatt Earp (1994) történetileg hitelesebb, mégis John Ford romantikus, balladaszerű változata maradt meg Wyatt Earp és Doc Holliday legendás történetének legemlékezetesebb filmváltozataként. A My Darling Clementine nem is próbálja elhitetni magáról, hogy realista alkotás lenne, sokkal inkább egyfajta költői mű, melyet áthat a vadnyugat romantikus képi világa. John Ford alkotásában a film alaphangját jellemző melankóliát és a táj szépsége feletti csodálatot komikus elemekkel és romantikus bonyodalmakkal egyensúlyozza.

Tombstone városát az utolsó részletig pontosan építették fel díszletként a Monument Valley-ban, aminek köszönhetően sok hatásos jelenetet láthatunk a filmben. Erre jó példa, amikor Fonda alakja csak sziluettként látható, ahogy a verandán ül és a lábait az oszlopnak támasztja, vagy amikor Doc Holliday holtrészegen hajtja a lovaskocsiját. Victor Mature merev alakításairól híres, itt azonban mégis élete alakítását nyújtja az iszákos, életét elherdáló Doc Holliday szerepében, aki képes bármikor Shakespeare-t idézni. Henry Fonda alakjának szelleme lassan bontakozik ki előttünk, aki kellő méltósággal viszi táncba szíve hölgyét a híres táncjelenetben, ezzel is mintegy ellenpontozva Doc Holliday jellemét.

A filmnek igen fontos szerepe volt egy legenda megteremtésében, ebben a filmben tűnt fel ugyanis először az O.K. karám (O.K. Corral), ahol a híres pisztolypárbaj zajlott. Kevésbé ismert tény, hogy a tűzharc valójában nem a karámnál zajlott le, hanem a Fremont Streeten, mintegy 20 m-re az O.K. Corral's bejáratától.

Érdekességek

- John Ford rendező személyesen is ismerte az igazi Wyatt Earp-öt.

- Darryl F. Zanuck első választása Doc Holliday szerepére James Stewart volt, azonban Ford felülbírálta a döntését, mert nem hitte, hogy Stewart el tudná játszani a szerepet.

- A filmben Billy Clantont alakító John Ireland később játszott egy másik Wyatt Earp filmben, az Újra szól a hatlövetűben, ahol Johnny Ringo szerepét osztották rá.

- Walter Brennan annyira gyűlölte John Fordot, hogy soha többet nem dolgozott vele együtt újra. Egy alkalommal, amikor a színésznek gondjai támadtak azzal, hogy felszálljon a lóra, Ford odakiabált neki: "Még egy lóra sem tudsz felszállni?" Mire Brennan így válaszolt, "Nem, viszont három Oscart kaptam eddig az alakításaimért".

- Darryl F. Zanuck kényszerítette a vonakodó John Fordot, a film az utolsó jelenetében csattanjon el egy csók Wyatt és Clementine között.

- Sam Peckinpah rendezőnek a kedvenc westernfilmje a My Darling Clementine, és számos filmjében tisztelettel adózik a filmnek, mint a Dundee őrnagy (Major Dundee, 1965) vagy a Vad banda (Wild Bunch, 1969) című filmjeiben.

Vélemény

Ki az akinek a film címét meglátva, elsőre nem Foxi Maxi (Huckleberry Hound) ugrik be? Ugyan már gyerekkorom óta nem láttam a mesét, de még mindig a fülemben duruzsol a zene, amikor meglátom. Amikor pedig megjelent a főcím és felcsendült a dallam, én is rögtön elkezdtem dudorászni magamban.

Na de fordítsuk komolyra a szót, mert a film azért ennél komolyabb hangvételű és nem egy kutyáról szól, hanem a híres vadnyugati legendáról, Wyatt Earpről. Annak ellenére, hogy John Ford személyesen is ismerte a híres westernhőst, és állítása szerint minden úgy történt, ahogy az a filmben játszódik, meglehetősen szabadon kezelte a történelmi tényeket. Azzal még nem volt problémám, hogy a valóságban mindössze fél percig tartó tűzharc a filmben három hosszú percen át tartott, és azt is elnézem, hogy a valósággal ellentétben valamennyi Clanton elesik (az öreg Clanton korábban halt meg), azt viszont már nehezebben vettem be, hogy velük együtt Doc Holliday is életét veszti a párbajban, a mikéntjét pedig inkább nem is elemezném (köztudott tény ugyanis, hogy Doc hat évvel később, TBC-ben hunyt el) és az is zavart, hogy Wyatt és Doc Tombstone-ban ismerkedtek össze, pedig addigra már rég jó barátok voltak.

A rendező és a forgatókönyvírók saját kényük-kedvük szerint alakították a történetet, így történt meg az is, hogy az Earp família marhahajcsárként kereste a kenyerét, holott a valóságban sosem voltak azok és legkisebb fivérük, James halála miatt robban ki a viszály, holott valójában 1926-ban halt meg természetes halállal.

Úgy gondolom, hogy a szerelmi szálra sem volt szükség, és ezáltal nagyon elment a szentimentalizmus irányába a film. A két hölgy közül még inkább a tűzről pattant Chihuahua karakterének volt némi jelentősége a történetben, a címadó hölgy inkább csak tetszetős biodíszlet volt. Clementine Carter egyébként a valóságban nem létezett, és a filmben is két létező személyt gyúrtak egybe a személyében. Egyikük Doc Holliday jegyese Big Nose Kate, a másik pedig Wyatt Earp kedvese, Josephine. Nagyorrú Kate-ről még ennyit mindenképp érdemes megjegyezni, hogy egy magyar származású (Horony Mária Katalin) prostituált volt.

A My Darling Clementine egy melodramatikus romantikus western, ami lerakta Wyatt Earp és Doc Holliday legendájának alapjait és megteremtette a mítoszt. Aki igazi cowboyokra, kőkemény hősökre, vagy vérbeli westernre vágyik, az csalódni fog a filmben, aki viszont szereti a lassan csordogáló, szép tájakon játszódó filmeket, talán a kelleténél is több romantikus elemmel és nem feltétlenül ragaszkodik a valósághoz, annak jó választás lehet a film.

https://videa.hu/videok/film-animacio/klementina-kedvesem-1946-amerikai-fekete-feher-5xltQPO5Sd5LECW6

Ítélet: 10/5,5

Szólj hozzá

páros western cowboy sheriff vadnyugat Wyatt Earp John Ford Henry Fonda Monument Valley