2020. jan 04.

Miről is van szó?

írta: mindennapra1film
Miről is van szó?

Filmrajongó vagyok! Ezt biztosan merem állítani.

És a barátaim is egyértelműen alá tudják támasztani.

Hogy mennyire értek hozzá, azt nem az én tisztem megítélni. Mindenesetre már régóta gondolkodom, hogy megosztom másokkal a filmekkel kapcsolatos véleményem, élményeim. Most éreztem úgy, hogy eljött ennek is az ideje. 

De mi legyen az egésznek a kiindulási alapja? Erre a kérdésre a választ nemrég kaptam meg egy KÖNYV formájában.

Bizonyára sokan ismeritek az 1001 Film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című kiadványt.

Ennek a könyvnek a jelenlegi legfrissebb verziója jelentette a blogom kiindulási alapját. De akkor nézzek meg 1001 filmet? Annyit azért mégsem kellene, de akkor mennyi is legyen? Természetesen már számos filmet láttam korábban a könyvben szereplő filmek közül, de tudom, hogy vannak olyanok, melyeket még nem sikerült megnéznem. Ezek közül vannak olyanok, amik a mai napig nem keltették fel az érdeklődésem, a könyv olvasása után sem, de vannak olyanok is, amiket mindenképp pótolnom kell.

Végül jött egy hirtelen gondolat, hogy mi lenne ha az év minden napjára ajánlanék egy filmet. Természetesen nem tudok minden nap egy filmet megnézni, de a blogom címe ezzel legalább meglett. 

Ezek után elkezdtem szűkíteni a kört, de végül nemcsak a könyvben szereplő filmeknek adtam esélyt, hanem figyelembe vettem a 501 Legfontosabb Film, amit mindenképp látnod kell című könyvben szereplő filmeket is. Ezek után elkapott a gépszíj és elkezdtem más filmekkel kapcsolatos Toplistákat is elemezni.

Így végül a két könyv mellett figyelembe vettem az American Film Institute, a British Film Institute vagy az Empire magazin filmkritikusainak listáit, de sokat számítottak a hozzám hasonló mezei filmrajongók által összeállított listák, mint az imdb.com és a rottentomatoes.com.

Végül összeállt a lista, melynek eredményeképpen kiválasztásra került 365 amerikai film. De hogy ne csak az amerikai filmekről essen szó, mert nem csak amerikai filmek léteznek a világon, néhány jelentős ország legfontosabb filmjeit is összeszedtem.

Legvégül pedig 52 magyar film is kiválasztásra került (ha már 52 hét van egy évben).

Induljon hát a nagy kaland. Remélem páran velem fogtok tartani.

 

Szólj hozzá