2022. dec 24.

Christmas Edition - Karácsonyi filmek Hollywood aranykorából

írta: mindennapra1film
Christmas Edition - Karácsonyi filmek Hollywood aranykorából

Ilyenkor, karácsonykor bizonyára sokan vannak úgy, hogy kikapcsolódásképpen vagy éppen a karácsonyi program részeként előveszik kedvenc filmjeiket és megnézik azokat. Ezek közül sokaknál az ilyenkor jól megszokott filmek, mint a Reszkessetek, betörők, az Igazából szerelem, a Holiday, a Grincs vagy a Karácsonyi vakáció jelentik a menü részét. A keményvonalasoknál ilyenkor előkerül a Die Hard, a Tapló télapó vagy éppen az Ollókezű Edward

Én idén úgy döntöttem, hogy szakítok a korábbi hagyományokkal és kicsit visszarepülök az amerikai filmgyártás aranykorába, az 1940-es évekbe, és megtekintek pár klasszikus karácsonyi alkotást. Karácsony alkalmából mostani blogbejegyzésem is eltér a szokásostól, melyben 5 filmet ajánlok azoknak, akik idén kicsit el szeretnének térni a jól bevált vagy kedvelt karácsonyi filmektől vagy csak szeretnének valami mást is kipróbálni.

1. Saroküzlet (The Shop Around the Corner, 1940) Rendező: Ernst Lubitsch

Ernst Lubitsch filmje több szempontból is különleges számunkra, hiszen több magyar vonatkozása is van. A történet László Miklós Illatszertár című színműve alapján készült, azzal a változtatással, hogy illatszertár helyett bőröndüzlet áll a történet központjában, a helyszín azonban Budapest maradt.

A Váci utcai saroküzlet két alkalmazottja, Králik Alfréd (James Stewart) és Novák Klára (Margaret Sullavan) egyaránt Matusek Hugó (Frank Morgan) boltjában dolgoznak és a kezdetektől fogva nem kedvelik egymást, miközben még csak nem is sejtik, hogy titkos és oly’ nagyon szeretett levelezőpartnerük épp a másikuk. A történet maga ismerős lehet sokaknak, ugyanis ez a szívmelengető karácsonyi film adta az alapját az 1998-as remake-nek, A szerelem hálójáb@nnak (You've Got Mail), amelyben Tom Hanks és Meg Ryan játsszák a főszerepet (10/7,5).

the-shop-around-the-corner.jpg

2. Karácsony Connecticutban (Christmas in Connecticut, 1945) Rendező: Peter Godfrey

Elizabeth Lane (Barbara Stanwyck) a tökéletes amerikai háziasszony: férjével és gyermekével egy farmon él és egy magazin gasztro rovatát vezeti. Legalábbis ezt a képet alakította ki magáról olvasók százezrei előtt a cikkeiben, amiket valójában egy szűkös New York-i garzonban ír és még főzni sem tud.  Azonban hirtelen bajba kerül, amikor a kiadója (Sydney Greenstreet) elrendeli, hogy teljesítse egy háborús hős fiatalember (Dennis Morgan) kívánságát: karácsonykor lássa őt vendégül a (nem létező) családja körében

Szerencséjére segítségül hívhatja barátját, az igazi mesterszakácsot, a magyar séfet, akit a nagyszerű karakterszínész, S. Z. Sakall, azaz Szőke Szakáll játszik ebben a szívmelengető komédiában, aki időnként magyar mondatokkal fűszerezi a jóságos nagybácsi karakterét, és az ír pörköltből is pillanatok alatt gulyást varázsol. Természetesen ezt a karácsonyi komédiát sem kerülhette el a feldolgozások szele, így 1992-ben nem más, mint Arnold Schwarzenegger készítette el újra a receptet Kris Kristofferson és Tony Curtis nevével megfűszerezve azt. Mindenesetre mindenkinek javaslom, hogy aki jót akar magának, az maradjon az eredeti változatnál. (10/7,5)

barbara-stanwyck-christmas-in-connecticut-farmhouse.jpg

3. Az élet csodaszép (It's a Wonderful Life, 1946) Rendező: Frank Capra

Frank Capra filmjének főszereplője George Bailey építész (ismételten James Stewart), aki egy amerikai kisvárosban él feleségével (Donna Reed) és családjával, és a nagybátyjával üzemeltet egy takarékszövetkezetet, mely minden városlakónak lehetőséget teremt a saját otthon megszerzésére. Karácsony előtt azonban hatalmas szerencsétlenség éri őket: George nagybátyja (Thomas Mitchell) elveszít 8000 dollárt, ami miatt a takarékszövetkezet és a város jövője is kérdésessé válik. George a kilátástalanságból nem lát kiutat, ezért azt tervezi, hogy véget vet az életének. Őrangyala (Henry Travers) azonban megjelenik és megmenti az életét, majd segít neki számot vetni életéről. Felteszi neki a kérdést, vajon milyen lenne a világ, ha meg sem születik, majd bemutatja neki, hogyan is alakult volna a hozzá közelállók sorsa, ha meg sem született volna, így végül bebizonyosodik, hogy igenis vannak csodák, s az élet valóban csodaszép.

A film nem is igazán megjelenésekor, hanem később vált roppant népszerűvé, aminek köszönhetően manapság már az Amerikai Film Intézet számos legjobb listáján is szerepel és az amerikai családok karácsonyi programjainak állandó vendége. Frank Capra fantasztikusat alkotott a filmmel, műve túlságosan közel áll az emberi lélekhez, hogy ne érintse meg egyetlen pillanat alatt minden néző szívét. Az élet csodaszép egy igazán szívmelengető film, egy igazi felnőtteknek szóló mese, ami valóban tökéletes választás lehet egy karácsony esti filmnézéshez (10/7).

1600.jpg

4. Csoda a 34. utcában (Miracle on 34th Street, 1947) Rendező: George Seaton

A karácsonyi bevásárlószezon közepén az egyik nagyáruház Télapója leissza magát a sárga földig és képtelen ellátni feladatát. Az üzlet vezetése kétségbeesve keres egy új Mikulást, majd szinte a csodával határos, hogy útjukba akad egy csillogó szemű, fehér szakállas, kedves bácsika, aki gyakorlatilag jelmez nélkül is maga a megtestesült Télapó. A férfi - aki Kris Kringleként mutatkozik be - mindenkit elbűvöl a környezetében. Csak Kringle alkalmi főnöke, a lányát egyedül nevelő, két lábbal a földön járó Doris Walkerre (Maureen O'Hara) nem hat a varázslat, és lánya, Susan (Natalie Wood) sem tud lelkesedni az ünnepért - neki azt tanították, hogy Télapó csak a mesében létezik. De egyre többen gondolják Kringle-ről, hogy ő a valódi Télapó, és azt maga Kringle sem tagadja. Ebből hosszas huzavona, majd elmegyógyintézeti vizsgálat, végül pedig bírósági tárgyalás lesz. Az ügyészség a legfelsőbb bíróság elé viszi a Mikulás létezésének ügyét. Az öregurat a lelkes ügyvéd, Fred Gailey (John Payne) képviseli.

A Csoda a 34.utcában-t nem véletlenül tartják számon a legismertebb karácsonyi klasszikusok között, hiszen hány film mondhatja el magáról azt, hogy a Mikulás Oscar-díjat nyert? Márpedig jelen filmünkkel ez is megtörtént, Edmund Gwenn nagyszerű alakításának köszönhetően. Szerencsére ezen kívül is számos kiváló eleme van ennek a vérbeli karácsonyi családi történetnek, melyből az idők folyamán számos feldolgozás készült, azonban mint annyi más film esetén, itt sem tudták soha lepipálni a Hollywood aranykorában készült eredeti klasszikust. A film legnagyobb erőssége, hogy minden ártatlan bája, szentimentalizmusa és az ilyen típusú filmeknél szinte szükségszerűen jelenlévő némi giccs ellenére, meglepő módon bizonyos szempontból nézve kifejezetten modernnek számít, ugyanis olyan témákat is megjelenít, amelyek manapság óhatatlanul is hozzátartoznak a karácsonyhoz (10/8).

c26_miracle34thstreet-scaled-e1662562073727-2048x1270.jpg

5. A püspök felesége (The Bishop's Wife, 1947) Rendező: Henry Koster

Henry Brougham, a protestáns püspök (David Niven) jó ideje az új nagytemplom tervén dolgozik, az egyre sokasodó feladatok miatt pedig elfeledkezik a családjáról és feleségéről (Loretta Young), s valamelyest arról is, miért éppen a lelkészi hivatást választotta. Szerencséjére a segítségére siet Dudley, az angyal (Cary Grant), aki igyekszik felnyitni a szemét és megláttatni vele, mi az, ami igazán fontos és értékes az életében.

Ennek az öt Oscar-díjra jelölt romantikus komédiának a legfőbb üzenete általában jellemző a többi karácsonyi filmre is: tudjunk különbséget tenni fontos és kevésbé fontos dolgok között. A film vallásos témája ellenére sem erőlteti le a néző torkán az üzenetét, amivel élvezetesebbé teszi a filmet műfajának sok tagjával szemben. Az 1996-os feldolgozás (a magyarul díjat érdemlően idióta címmel rendelkező Kinek a papné) kicsit csavart a történeten és a szó mindenféle értelmében kiszínesítette a történetet, így fordulhatott elő, hogy a két főszerepet Denzel Washington és Whitney Houston játszotta, utóbbi jó szokásához híven dalra is fakadt (10/6).

mv5bzdc0mjc2y2mtntjkoc00owvjltk0mmmtmzvmzdvlzdnkndcwxkeyxkfqcgdeqxvymtmwmjg5njgw_v1.jpg

Végül pedig nem maradt más hátra, mint Áldott, Békés karácsonyi ünnepeket és filmekben gazdag Boldog, Új esztendőt kívánjak minden kedves olvasómnak!

Szólj hozzá

ajánló magyar remake karácsony szerelem mikulás vígjáték Cary Grant James Stewart David Niven Lubitsch