2021. máj 14.

71. Idegen a vadnyugaton (Shane) (1953)

írta: mindennapra1film
71. Idegen a vadnyugaton (Shane) (1953)

800px-shane_1953_poster.jpgUSA (Paramount), 118 perc, Technicolor, western

Rendező: George Stevens

Producer: George Stevens

Operatőr: Loyal Griggs

Forgatókönyv: A. B. Guthrie Jr. és Jack Sher, Jack Shaefer regénye alapján

Zene: Victor Young

Szereplők: Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin, Brandon De Wilde, Jack Palance, Ben Johnson, Edgar Buchanan, Emile Meyer, Elisha Cook Jr.

 

A Filmről

Shane (Alan Ladd), a magányos lovas nem sokkal azelőtt érkezik meg a farmra, amelyen Joe Starrett (Van Heflin) él a feleségével (Jean Arthur) és kisfiával (Brandon De Wilde), a folyton pislogó Joey-val, mielőtt a kegyetlen marhatenyésztő, Ryker (Emile Meyer) az embereivel odaér és fenyegetően ajánlatot tesz a farmer földjére, amelyet mindenképp meg akar szerezni. Amikor Shane egyértelműen kiáll a farmer mellett, Starrett hálából munkát ajánl neki a farmon. Shane próbálja magát minél távolabb tartani az ellenségeskedéstől, és egészen addig sikerül is neki, amíg Ryker oda nem hívatja a híres pisztolyhőst, Wilsont (Jack Palance), aki megfenyegeti Starrettet. Joey, aki hősként tekint a férfira, végignézi, ahogy a férfi nyeregbe pattan és bevágtat a városba, hogy megütközzön Wilsonnal.

large_shane_blu-ray_03.jpg

A film Jack Shaefer azonos című regénye alapján készült, ami óriási siker lett az 1949-es megjelenésekor, ezért a Paramount egyből lecsapott a filmes jogokra. Az Idegen a vadnyugaton történetét egy ártatlan kisfiú szemszögéből ismerhetjük meg és egy mitikus hangulat járja át az egész filmet. Alan Ladd a szarvasbőr ruhájában igazi ikonikus figura, akinek kemény külseje valójában érzékeny lelket takar. Nagyon keveset tudunk Shane hátteréről - szó szerint a semmiből jött és a semmibe tart. Mellette még mindenképp érdemes említést tennünk Jack Palance-ről, aki nagyon fenyegető a teljesen feketébe öltözött fegyveres szerepében. Mindössze tizenkét sornyi szövege van az egész filmben, de alakításáért jelölték a legjobb férfi mellékszereplő Oscarjára.

Minden idők összes westernje közül talán ebben a legjobb az operatőri munka, ennek megérdemelt jutalma egy Oscar-díj formájában jelentkezett (Loyal Griggs). A film tele van tűzdelve ikonikus képekkel, a külső jeleneteket Wyoming csodálatos tájain forgatták. Két olyan kép is van, ami miatt érdemes megnézni a filmet és a mai napig kiállják a mozi próbáját. Az egyik, amikor Wilson sarkantyús csizmájában végigvonul a deszkázott bejárón, és egy közeli képen megjelenik a város kutyája, amint behúzott farokkal eloldalog. A másik jelenet pedig, amikor Shane elfogadja a család vacsorameghívását és megcsodálja az asztalon gőzölgő almás pitét. Ez az almás pite jelenti az egész amerikai vadnyugatot, melyre olyan szívesen emlékezünk. Nem a fegyverek, nem a tehéncsordák és nem az álmodozó pillantás, amelyet a távoli látóhatárra vetnek.

A Shane egy valódi szerenád a western műfajához és a köré szőtt konzervatív ideológiához. Akár úgy is tekinthetünk rá, mint a Délidő tökéletes antitézisére. (Érdekes, hogy filmünk hamarabb készült el, mint Fred Zinnemann mesterműve, ám a vágás annyira elhúzódott, hogy végül az Idegen a vadnyugaton került később a mozikba.)

Érdekességek

- George Stevens rendező eredetileg Montgomery Cliftet és William Holdent szánta a két főszerepre, azonban egyikük sem ért rá.

- Azt a jelenetet, amiben Alan Ladd a lövést gyakorolja Brandon de Wilde előtt, 119-szer vették fel, és folyamatosan be volt csukva a szeme a lövések alatt.

- Jack Palance meglehetősen ideges volt a lovak közelében, ezért komoly nehézséget okozott neki a lovakra történő fel- és leszállás. Nagyon sok próbálkozás után végül egyszer tökéletesen hajtotta végre, a jelenetet George Stevens rendező pedig többször is felhasználta a film során. A forgatás végére egyébként mind lovagolni, mind lőni is szépen megtanult.

- Shane és Wilson karámos leszámolási jeleneténél a lovaknak meg kellett riadniuk. Ezt a rendező úgy érte el, hogy két embert medvekosztümbe öltöztetett, hogy megijesszék a lovakat.

- Alan Ladd mindössze 168 cm magas volt, amit valahogy kompenzálni kellett, így például a Van Heflinnel közös jelenetekben ugyanakkorának tűnnek, holott utóbbi sokkal magasabb (182 cm). A Jean Arthurral (160 cm) közös jelenetekben látszik, hogy magasabb a színésznőnél, viszont az is látszik, hogy Van Heflin jóval magasabb.

screenshot_2021-06-13_idegen_a_vadnyugaton_1953.png

- Az Idegen a vadnyugaton volt az első szélesvásznú westernfilm.

- Ez a film jelentette Jean Arthur utolsó szerepét, és egyben egyetlen színes filmben való közreműködését.

- Jean Arthur 50 éves volt a fogatás idején, azaz 10 évvel idősebb, mint a Rufus Rykert játszó Emile Meyer. Hogy idősebbnek tűnjön, parókát és erős sminket viselt.

- Woody Allen annyira zseniálisnak tartotta az alkotást, hogy azt nyilatkozta, ha csinálna egy listát a legjobb amerikai filmekről, ez a film mindenképpen szerepelne rajta.

- A film végén elhangzó "Shane, Shane, gyere vissza!" idézetet az Amerikai Filmintézet beválasztotta a legjobb 100 filmes idézet közé. A jelenetnél pedig valójában nem Alan Ladd ült a lovon, hanem egy híres rodeós helyettesítette.

- A filmből a következő évben készült egy 60 perces rádióadaptáció Alad Ladd és Van Heflin főszereplésével.

Vélemény

Egy újabb olyan filmhez érkeztünk el, ami kapcsán az első kérdésem az, hogy mit keres egyáltalán a legjobb filmek között? Milyen értéket tud felmutatni azon kívül, hogy az első széles vásznú westernfilm volt és mi nyerte el a kritikusok és az akkori nézőközönség tetszését a filmben? A történet tövig lerágott csont a magányos lovasról, aki segít a szegény farmercsaládon és szembeszáll a gonosz és kegyetlen földbirtokossal. A színészi játék teljesen átlagos, a filmben egyáltalán nincsenek nagy alakítások és a képi világtól sem igazán emelkedett meg a pulzusom. Ugyanilyen minőségű, B-kategóriás családi westernfilmeket vetítettek régebben a Hallmark csatornán, ugyanarra a kaptafára gyártva.

Mint említettem, a szereposztástól és a színészi játéktól egyáltalán nem voltam elragadtatva, és mindegyikőjük közül is a leggyengébb láncszem egyértelműen a kisfiút játszó, a mindössze 30 évesen, autóbalesetben elhunyt Brandon de Wilde volt. Kétségtelen, hogy nehéz jó gyerekszínészt találni, ő viszont egyenesen irritáló és tenyérbemászó alakítást nyújtott a Shane iránt túlzott rajongást mutató gyerek szerepében. Shane pedig - ahogy az egészen találó magyar cím is mutatja - végig megmarad egy idegennek a vadnyugaton. Nem ismerjük meg igazán a történetét a film során, nem tudjuk honnan jött és hova tart, csupán a tettei alapján tudjuk őt megítélni és lehet sejteni, miféle ember is lehet ő valójában.

Az Idegen a vadnyugaton egy tipikus amerikai film, ami iránt érthető az amerikai nép rajongása, azonban az is egyértelmű, hogy számunkra (pláne számomra) már jóval kevesebb értékkel bír. A film egyetlen nagy kérdése és említésre méltó dolga, hogy Shane meghal-e a végén. Kap ugyan egy súlyosnak látszó sebet, hiszen a bal karját nem tudja mozgatni, majd az utolsó kockákon a lovára rogyva lovagol el a naplementében, egyértelmű választ nem kapunk rá.

https://ok.ru/video/979916098200

Ítélet: 10/5

Szólj hozzá

amerika western idegen farmer párbaj vadnyugat Oscar Jean Arthur Technicolor szélesvásznú