2020. nov 28.

44. Az élet csodaszép (It's a Wonderful Life) (1946)

írta: mindennapra1film
44. Az élet csodaszép (It's a Wonderful Life) (1946)

800px-it_s_a_wonderful_life_1946_poster.jpegUSA (Liberty, RKO), 130 perc, ff, családi film

Rendező: Frank Capra

Producer: Frank Capra

Operatőr: Joseph Walker, Joseph Biroc

Forgatókönyv:  Frank Capra, Frances Goodrich, Albert Hackett, Philip Van Doren Stern elbeszélése alapján

Zene: Dimitri Tiomkin

Szereplők: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Ward Bond, Frank Faylen, Gloria Grahame

 

A Filmről

Míg Frank Capra a harmincas években készült műveivel, a Váratlan örökséggel (1936) vagy a Becsületből elégtelennel (1939) a kisembert ünnepelte, első háború után készült, és mára már nagy tiszteletet kiváltott filmjében szélesebb társadalom szempontjából boncolgatja egy tisztességes és becsületes ember életének értékeit és erényeit és nemcsak az átlagos amerikai polgárok nemeslelkűségét dicsőíti, hanem a szerény álmok értékét is.

0its-a-wonderful-life_88d931.jpg

A Philip Van Doren Stern egyik elbeszélése (The Greatest Gift) alapján írt történet főhőse a felelősség terhei alatt nyögő, energikus fiatalember. George Bailey (James Stewart) gyermekkorában mindig arról álmodozott, hogy bejárja a nagyvilágot, de édesapja halála mindörökre véget vetett ezzel kapcsolatos álmainak, így kénytelen volt a Bedford Falls nevű városban maradva tovább vinni a családi üzletet. Időközben házasságot köt a helyi szépséggel Maryvel (Donna Reed), majd családot alapít, miközben elszántan segíti kispénzű polgártársait saját otthonuk megszerzésében. George ugyan cseppet sincs megelégedve ezzel az élettel, de teszi a dolgát, melynek köszönhetően a közösség tiszteletre méltó tagjává válik, egyebek mellett annak köszönhetően, hogy nem hajlandó meghajolni a helyi kiskirály, Mr. Potter (Lionel Barrymore) akaratának és nem adja el neki üzletét.

Karácsonykor azonban kicsúszik a talaj George lába alól, miután nagybátyja (Thomas Mitchell) elveszít egy hatalmas pénzösszeget, ami miatt a takarékszövetkezet és a város jövője is kérdésessé válik. George a kilátástalanságból nem lát kiutat, ezért végső elkeseredésében úgy dönt, véget vet életének. Őrangyala (Henry Travers) azonban megjelenik és megmenti az életét, majd segít neki számot vetni életéről. Felteszi neki a kérdést, vajon milyen lenne a világ, ha meg sem születik, majd bemutatja neki, hogyan is alakult volna a hozzá közelállók sorsa, ha meg sem született volna.

mv5bmtm1mje2ntkxml5bml5banbnxkftztcwnty4njixnw_v1.jpg

A film főszerepére Henry Fonda is sokáig esélyesként pályázott, de végül James Stewartnál landolt a szerep, akinek ez volt az első filmje a II. világháborúból hazatérés után, mintegy öt évnyi kihagyás után, jutalma egy Oscar-jelölés lett a tisztességes és közösségét szolgáló George Bailey szerepéért. A feleségét alakító Donna Reednek ez volt az első főszerepe, aki akkoriban hatalmas népszerűségnek örvendett, főleg a leszerelt katonák köreiben, hiszen a második világháború alatt híres címlaplány volt, és arról is nevezetes volt, hogy rendszeresen válaszolt a katonák rajongói leveleire.

Frank Capra olasz bevándorló létére teljes mértékben azonosulni tudott az amerikai patriotizmussal, továbbá családközpontú volt, gyűlölte a kommunistákat és nem foglalkoztatott a McCarthy-éra során félreállított írókat sem, és legalább annyira hitt a szülei által választott új hazájában, mint a gondviselésben. Az élet csodaszép ennek a kettőnek állít méltó emléket: a remények Amerikájának és a gondviselés erejének. Érdekes továbbá, hogy az 1930-as és 40-es évek leginkább hazafias jellegű filmjei két bevándorlóhoz köthetők, az olasz származású Frank Caprához és a hazánkból elvándorolt Kertész Mihályhoz.

mv5bmjqxntm4mjg1nv5bml5banbnxkftztgwndyynzm4njm_v1.jpg

mv5bmtk2ndu1odu4nv5bml5banbnxkftztcwoty4njixnw_v1.jpg

mv5bmtkxndqymzq1ml5bml5banbnxkftztcwntc4njixnw_v1.jpg

A film bemutatása idején igen vegyes fogadtatásban részesült, és hiába nevezték öt kategóriában Oscar-díjra (köztük a legjobb film és legjobb férfi főszereplő kategóriájában), végül egy szobrocskát sem sikerült begyűjtenie. A mai napig nem eldöntött kérdés, hogy a film igazi értékére csak többszöri megtekintés után derül fény vagy csak egyszerűen rossz időben érkezett a mozikba. Miután a hatvanas években a film szerzői joga lejárt, egyre gyakrabban kezdték vetíteni a különböző csatornákon. Egy idő után nem telhetett el karácsony nélküle, lassan elmaradhatatlan családi szórakozássá vált a film megtekintése és a kereskedelmi televíziók karácsonyi programjában is állandó résztvevő lett.

Frank Capra fantasztikusat alkotott a filmmel, műve túlságosan közel áll az emberi lélekhez, hogy ne érintse meg egyetlen pillanat alatt minden néző szívét. Az élet csodaszép egy igazán szívmelengető film, egy igazi felnőtteknek szóló mese, ami valóban tökéletes választás lehet egy karácsony esti filmnézéshez.

Érdekességek

- Az eredeti történetet Philip Van Doren Stern írta meg novella formájában. Miután nem tudta kiadni a történetét, úgy döntött, hogy karácsonyi üdvözlőlapon jeleníti meg, és 200 példányban elküldte a családtagjainak és barátainak. Erre utal a főcím is a film elején, ahol karácsonyi üdvözlőlapokon mutatják be a film alkotóit és szereplőit.

- Amikor Frank Capra a New York állambeli Seneca Fallsba látogatott, a kisváros inspirálta a képzeletbeli Bedford Falls modelljének megalkotásához. Seneca Fallsban ma már minden év decemberében megrendezik Az élet csodaszép fesztivált. Majd 2010-ben megnyitották a kisvárosban Az élet csodaszép múzeumot is, a szalagot ünnepélyes keretek között az a Karolyn Grimes vágta át, aki a filmben Bailey legkisebb lányát játszotta.

- A képzeletbeli Bedford Falls városkájának háromszáz méterét meg is építették, házakkal, boltokkal együtt, hogy még élethűbb legyen a jelenet.

mv5bytiymji5nwutotgzzi00mthjltk5yjytowm5nzljotyymwrmxkeyxkfqcgdeqxvymje5mzm3mja_v1.jpg

- Mary szerepére Jean Arthur, Ann Dvorak és Ginger Rogers is esélyes volt, mígnem Donna Reedre esett a választás. Jean Arthur azzal utasította vissza a felkérést, hogy abban az időben Broadway szereplése elsőbbséget élvezett, Ginger Rogers pedig azért nem vállalta el Mary szerepét, mert úgy gondolta, az túlságosan szelíd hozzá.

- Lionel Barrymore (aki egyénként Drew Barrymore nagyapja) azért került be a filmbe, mert korábban már bizonyított a Karácsonyi ének rádiós verziójában, melyben Ebenezer Scrooge-t alakította. 

- A karácsonyi jeleneteket nyáron, Kaliforniában vették fel és műhavat használtak a jelenetekhez. Mivel nagy meleg volt, így James Stewart erőteljesen izzadt, miközben a filmben sűrűn hullott a hó.

mv5bmwvkndi4zjqtmznmnc00zta5lwe1ndktzdaxzti1mtbjyzc2xkeyxkfqcgdeqxvymje5mzm3mja_v1.jpg

- A fekete-fehér filmet később digitálisan feljavították és kiszínezték, ami azonban nem nyerte el sem Frank Capra, sem James Stewart tetszését.

- A film amerikai kultuszstátuszát mi sem jelzi jobban, hogy 2006-ban az egykori elnök, idősebb George Bush vállalta el a narrációt a látássérülek számára készített hangsávon.

- A filmet az American Film Institute (AFI) minden idők leginspirálóbb filmjének választotta 2006-ban.

mv5bztjhmmnkmzktmmu5ns00njazlthimwitnzq2ntu0mtljztm5xkeyxkfqcgdeqxvymje5mzm3mja_v1.jpg

Vélemény

Bármekkora klasszikusnak is számít a film, eddig még nem volt hozzá szerencsém sem karácsonykor, sem máskor. Ahogy néztem a filmet, nekem végig az volt az érzésem, hogy Charles Dickens Karácsonyi énekének átiratát nézem, csak itt a három szellem helyett egy angyalt kapunk és Ebenezer Scrooge karaktere inkább Mr. Potterére hajaz. Az élet csodaszép üzenete mindenki számára egyszerű és érthető: a pénz és hatalom nem boldogít, ezzel szemben az önzetlenség, az önfeláldozás és szeretet mindenki számára meg fogja hozni a jól megérdemelt jutalmát.

A film végtelenül szentimentális és idealista, végig a giccs határán mozog (a film végén talán át is lépi azt), de szerencsére még nem esik át rajta teljesen, így nem lehet a filmre haragudni, hiszen a gyermeki őszintesége, a naiv bája és a melodrámai humora egyértelmű mentségül szolgál erre. Bailey ráadásul az összes olyan értéket megtestesíti, amellyel a néző saját magát szeretné azonosítani: becsületesség, megalkuvásmentesség, őszinteség, igazságérzet, humanizmus. És mindezt kontrasztba állítja a kapzsi és álnok Potter által megszemélyesített gátlástalan kapitalizmussal.

A szereplőkre szerencsére egy rossz szavunk sem lehet, James Stewart hitelesen, néhol humorosan, néhol drámai komolysággal jelenítette meg az élet sodrásában hánykódó és az amerikai álomért küzdő kisembert és ebben megfelelő partnerre lelt a bájos Donna Reed személyében. Egy pillanatig sem lehetett kérdés, hogy ki játssza majd a címszerepet, hiszen Stewart egy nagyon hasonló karaktert játszott a nekem csalódást keltő Becsületből elégtelen című másik Frank Capra filmben, de azzal a filmmel ellentétben most egyáltalán nem volt zavaró a karaktere. Az én kedvencem viszont a gátlástalan és gonosz pénzember szerepében tündöklő Lionel Barrymore volt, aki jól ellensúlyozta az összes többi pozitív szereplőt. Nem véletlen, hogy az AFI listáján a 6. helyen áll a legjobb filmbéli főgonoszok között.

Értem én a film mondanivalóját, amit most nem is fejtegetek jobban, mert mindenki számára világos és egyértelmű. Azonban ahhoz, hogy a filmet igazán tudjam értékelni, ahhoz valószínűleg amerikainak kellene lennem vagy karácsonykor újra meg kellene néznem a filmet, de a legvalószínűbb, hogy csak szimplán ilyen vagyok. Ez van! Addig is, nekem a Karácsonyi vakáció, a Die Hard, az Igazából szerelem vagy éppen a Reszkessetek, betörők! marad a karácsonyi menü.

Ítélet: 10/6,5

Szólj hozzá

barátok karácsony szeretet tisztesség Frank Capra Patrick Stewart