2020. júl 23.

A Robin Hood filmek evolúciója

írta: mindennapra1film
A Robin Hood filmek evolúciója

Robin Hood alakja mindenki számára ismert, az angol mondakör és folklór egyik legismertebb hőse. Egy törvényen kívüli íjász, aki társai segítségével fosztogatja a sherwoodi erdő környékén utazókat. Leginkább arról közismert, hogy „elvesz a gazdagoktól, és a szegényeknek ad”, továbbá harcol az igazságtalanság és a zsarnokság ellen. Származását tekintve kétféle hagyományt is elterjedt: egyesek szerint egyszerű közember volt, mások szerint jogaitól és vagyonától megfosztott nemes. 

A történet valóságalapjával kapcsolatosan megoszlanak a vélemények, mégis akadnak konkrét bizonyítékok híres angliai törvényen kívüliekről, akik nem kizárólag saját zsebre dolgoztak,hanem segítettek a szegényeken is. Robin Hood egy vérbeli romantikus hős, akinek helyén van a szíve, kitűnően forgatja a kardot és a nyelvét, miközben gyámolítja a rászorulókat, és bátran szembeszáll a rosszakkal. Számos feldolgozás készült a történetből, melyek közül a legfontosabbakat igyekeztem összeszedni.

Az első Robin Hood feldolgozás már 1912-ben elkészült, mindössze 30 perces volt és kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag senki sem emlékszik rá.

robho.jpgAz első álomgyári produkció a Douglas Fairbainks főszereplésével készült némafilm (Robin Hood, 1922) volt, amely korának legdrágább produkciója volt másfél millió dolláros büdzséjével. Méregdrága kosztümjeivel és díszleteivel, valamint a főszereplő akrobatikus mutatványaival meghódította a nézőket és a forgatókönyv számos olyan elemet tartalmazott, amelyet a későbbi adaptációk is átvettek. Az 1922-es változat tagadhatatlanul előkészítette a széles körben ismert Robin Hood-mítoszt (nem láttam)

 

robin.jpgRobin Hood figurájának és történetének végérvényes és legismertebb változatát egyértelműen az Errol Flynn - Kertész Mihály páros hozta létre a Robin Hood kalandjaival (1938). A film nem csupán egy kirobbanóan sikeres és máig népszerű kalandfilm, hanem a film fordulatai is közvetlen alapul szolgáltak a későbbi művek többségéhez. Jelentőségét távolról sem fejezi ki, hogy rendre feltűnik a legjobb filmeket és akciófilmeket összesítő listákon. Errol Flynn pedig gyakorlatilag összeforrt Robin Hood figurájával, a mai napig az általa alakított szereppel és kinézettel azonosítjuk Sherwood hősét. (10/7,5)

 

robin-hood-disney-20084462-1280x0.jpegA törvényen kívüli alakja annyira népszerűnek bizonyult, hogy az élőszereplős filmek mellett még rajzfilmek is készültek kalandjaiból. Az erősen ingadozó minőségű és költségvetésű interpretációk rendesen elkoptatták a sherwoodi fenegyerek renoméját, hogy aztán egy Disney-rajzfilm (Robin Hood, 1973) adja vissza a karakter régi dicsőségét. A címszereplőt egy róka képében látjuk újjászületni, az animációs film előszeretettel nyúlt az 1938-as klasszikushoz, és bár korántsem tartozik a legismertebb Disney-animációk közé, kedves és szerethető mozi. Ezen a tényen pedig még az sem változtat, hogy az alkotók újrahasznosítottak néhány táncjelenetet a Hófehérkéből (1938), A dzsungel könyvéből (1967),vagy a Macskarisz­tok­ra­tákból (1970).(10/6,5)

robin-es-marian.jpgNem sokkal később Sean Connery is kezébe vette a nyilat a Robin és Marian (1976) című produkcióban. A film különlegessége, hogy évtizedekkel azután veszi fel a fonalat, ahol a legtöbb feldolgozás véget ért. Az alkotás ügyesen egyensúlyozik a kalandfilm, a romantikus film és a nosztalgiafaktor között, és a főszereplő remek párost alakít a Lady Mariant játszó Audrey Hepburn-nel. Sajnos azonban az alkotást néha nehezen lehetett komolyan venni a címszereplő félig mikulásnak, félig ősembernek tűnő maszkírozásával. A kritikusokból ugyan elismerést váltott ki, a közönség azonban nem tudott mit kezdeni vele, ezért érdemei és magas színvonala ellenére inkább csak kuriózum, semmint meghatározó alkotás. (nem láttam)

robinhoodprinceofthieves-still1.jpgSokan az egyik legrosszabbul sikerült feldolgozásként aposztrofálják a Robin Hood, a tolvajok fejedelmét (1991), véleményem szerint viszont a mai napig a legjobban sikerült adaptáció. Ugyan cselekményében erősen eltér a hagyományos változatoktól, viszont minden megvan benne, ami egy jó kalandfilmhez szükséges: izgalom, akció, szerelem, dráma, kitűnő dialógusok, monumentális filmzene és természetesen happy end – ezt nagyon kevesen képesek maradéktalanul teljesíteni. Arról nem is beszélve, hogy igazi hollywoody sztárparádénak lehetünk szemtanúi: Robin Hood szerepében Kevin Costner, míg hű társa szerepében Morgan Freeman látható; Lady Mariant Mary Elizabeth Mastrantonio alakítja, de a show-t egyértelműen a nottinghami bírót alakító Alan Rickman viszi el. Feltűnik még a filmben az abban az időben igencsak népszerű Christian Slater (Skarlát Will) és ismét megjelenik Sean Connery is, ezúttal Oroszlánszívű Richárd szerepében. A korabeli kritikák kifejezetten utálták a filmet (Kevin Costner még Arany Málna-díjat is kapott alakításáért), de az idő végül az alkotókat igazolta: a romantikus kalandfilm kimagaslott a ’90-es évek látványfilmjei közül, bemutatása évében pedig a második legnagyobb kasszasikernek bizonyult. (10/9)

Még ugyanabban az évben készült egy másik (Robin Hood, 1991film is, melyben Uma Thurman játszotta Mariant, Patrick Bergin pedig a címszereplőt, azonban az a film mintha eltűnt volna a köztudatból, talán a rossz időzítésnek köszönhetően.(10/5)

robin_hood.jpgEgyetlen klasszikus hős sem kerülheti el a sorsát, így természetes, hogy Robin Hoodot is utolérte a paródia végzete. A Robin Hood, a fuszeklik fejedelme (1993) című vígjáték cselekményében erősen az 1938-as változatra hasonlít. Az alkotók Cary Elwes személyében olyan főszereplőt találtak, aki parádésan hozza azt a karaktert, akinek egyszerűen fogalma sincs róla, hogyan keveredett a történetbe – viszont ha már ott van, segít a rászorulókon. Mel Brooks sikeresen megtalálta azokat a hangsúlyokat, ahol még a hős karaktere viccesnek számít, de még nem szánjuk a pojácasága miatt és a filmben található poénok sem tűnnek túl erőltetettnek. (10/6,5)

robin-hood-2010.jpgA következő történet (Robin Hood, 2010) realistábbnak szánt megközelítése a legenda helyett azzal foglalkozik, hogy hősünk hogyan válik törvényen kívülivé. Robin Longstride (Russell Crowe) egy egyszerű katona, aki Oroszlánszívű Richárd csapatában harcol, és mikor a király meghal, a koronavivő hírnököket is lemészárolja egy hazaáruló banda, felveszi egy nemesember, Robert Loxley személyiségét. Ezután elcsábítja a néhai Loxley feleségét (Cate Blanchett), a népet pedig fellázítja János király és talpnyalói ellen. A cselekményt átszövik a politikai csaták és cselszövések, ezáltal a történet már jóval komplexebb élményt nyújt egy egyszerű kalandfilmnél. A végeredmény egy sötét, erőszakos és középszerű mozi lett, ami túl komolyan veszi magát, miközben módszeresen igyekszik leszámolni a legendával. (10/6)

A szó szoros és átvitt értelmében legmodernebb változatról, a Taron Egerton és Jamie Foxx (Little John !!!) főszereplésével készült Robin Hood (2018) adaptációról jórészt mindenkinek csak annyi jut az eszébe, hogy Magyarországon forgatták. A film készítői úgy gondolták, hogy ha külsőségeiben modernizálják a mindenki által ismert történetet és szuperhősként ábrázolják Robin Hood-ot, akkor a nézőknek majd leesik az álluk. A hatás azonban elmaradt, ezáltal a film nemcsak a nézőközönséget teljesen ostobának néző alkotás lett, hanem talán minden idők egyik legrosszabb Robin Hood filmje is. (nem láttam)

Fentiek mellett a magyar nézők számára mindenképp kiemelt fontosságú gyermekkorunk kedvenc Robin Hood adaptációja, a Giorgio Ferroni-féle Robin Hood, a tüzes íjász (1970) Giuliano Gemma főszereplésével.

79737473_2877649738912383_8902519812131913728_o.jpg

Szólj hozzá